FERIEBILDER: Klaus Matzka fra Wien fikk en overraskelse da politiet ba ham slette feriebildene fra London. Foto: SCANPIX
FERIEBILDER: Klaus Matzka fra Wien fikk en overraskelse da politiet ba ham slette feriebildene fra London. Foto: SCANPIXVis mer

Terror-anklaget etter feriebilder

Politiet stoppet Klaus (69).


(Dagbladet.no) Har du planer om å få beholde feriebildene fra London, kan det være greit å ta noen forholdsregler. Tar du bilder av feil bygning kan du anklages for terrorisme.

Den pensjonerte tv-fotografen og arkitekturentusiasten Klaus Matzka (69) og Loris (15) tok begeistret bilder av noen av byens severdigheter - Big Ben, Buckingham Palace og dobbeldekkerbusser, skriver The Guardian.

Digitalkamera
Men da de ville ta bilder av den spektakulære moderne arkitekturen ved Vauxhall busstasjon, fikk de seg en
overraskelse.  To politimenn tvang dem til å slette alle feriebilder som "hadde noe med transport å gjøre" på det digitale kameraet, ettersom de bli brukt i terrorisme.

Betjentene fortalte det er forbudt å fotografere Londons transport og trafikk, og tok ned både sønnens og 69-åringens navn, passnummer og hotelladresse.

Nå reagerer østerrikeren. I et brev til The Guardian skriver han om opplevelsen, som gjør at han forlot landet med en dårlig smak i munnen.

- Jeg forstår behovet for forsiktighet i terrorismens tid, men er det ikke naivt å tro at terror kan hindres ved å terrorisere turister? skriver Matzka.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende noe sted, ikke engang i kommunistland, sier den erfarne turisten som sier han ikke vil ta turen til London igjen.
- Google får lov til å vise hver detalj i hver by over hele verden, men en far og hans sønn får ikke ta bilde av berømte landemerker i London, sier Matzka forskrekket.

Ferdig med London
Han forteller at de to liker å se urbane områder andre turister går glipp av, og er ivrig interesserte i både transport og arkitektur.
- Vi besøker Buckingham Palace også, men du må gå andre steder også, for å se byen.

Politikere i storbyen reagerer på saken. Politiet har fått mye negativ oppmerksomhet de siste ukene, etter at en mann omkom under G20 protestene, og video fra tilfeldige turister viste at han like før han omkom hadde blitt overfalt av politistyrker.

- Dette er nok et eksempel på at politiet overreagerer fullstendig når det gjelder antiterror, sier Jenny Jones fra Det grønne partiet. Hun sitter også i politikomiteen i byen, og vil ta opp saken med ledelsen, skriver The Guardian.

En talskvinne for politiet sa i går at politiet ikke ønsker å hindre turister i å ta bilder, og etterforsker saken. Hun sa også at hun ikke var klar over noe forbud mot å fotografere offentlig transport i byen.

ULOVLIG? Ifølge politiet var det forbudt å ta bilder av noe som har med transport å gjøre i London. Nå sier politiet at de ikke kjenner til loven. Foto: SCANPIX
ULOVLIG? Ifølge politiet var det forbudt å ta bilder av noe som har med transport å gjøre i London. Nå sier politiet at de ikke kjenner til loven. Foto: SCANPIX Vis mer