RAROTONGA: Stort lenger bort fra Norge kommer du ikke. En av Cook øyene i Stillehavet, like ved datolinjen. Foto Ole C. H. Thomassen
RAROTONGA: Stort lenger bort fra Norge kommer du ikke. En av Cook øyene i Stillehavet, like ved datolinjen. Foto Ole C. H. ThomassenVis mer

Tips fra årets reisemesse

Fra årets reisemesse har vi valgt oss 11 steder som vi har besøkt eller som vi kunne tenke oss å reise til.

||| RAROTONGA:Lenger unna Norge enn Cook øyene og New Zealand kommer du ikke. Datolinjen går i Stillehavet mellom Auckland og Rarotonga. Det er morsomt å feire nyttårsaften i Auckland for så å fly ut til Rarotonga 1. januar. Da lander du 31. desember og kan feire en gang til ute på øya. Vinterhalvåret er den beste tiden. Direktefly fra Los Angeles som går videre til Auckland.
www.fijireiser.no

ISLAND:Aldri har det vært billigere å feriere på Island.Ta sommerferien på Island og opplev historiske steder fra vår felles fortid. Velg busspakker, rideferie eller lei en terrengbil. Spis nydelig lammekjøtt fra sauerasen som er genetisk lik den som vikingene innførte for over 1000 år siden. Reykjavik er stedet for å meske seg med langust hos The Lobsterhouse. 
www.visiticeland.com

SANTIAGO DE COMPOSTELA:Man behøver ikke være kristen for å foreta en av verdens mest berømte fotturer. Pilgrimer har besøkt Santiago de Compostela og det som sies å være graven til apostelen Jacob siden 800 tallet. Vikingene gjorde livet surt for Gallerne som bygde festningsverk for å beskytte seg mot våre forfedre.
www.pilegrim.no

VILLMARKENS RIKE:Innlandsfylket Hedmark satser på sine ville skoger, elver og vann. Finnskogen og Femundsmarka er eldoradoer for friluftsliv. Dessuten kan de skryte av Norsk Jernbanemuseum på Hamar og Norsk Skogbruksmuseum på Elverum.
www.villmarksriket.com

AUKRUSTSENTRET:Er man først på de kanter og kjører Østerdalen, den ene eller andre veien, da er det obligatorisk med et besøk i Aukrustsentret. Her finner du originalbildene av de kjære og kjente figurene du kjenner fra Aukrusts bøker. Det jobbes med store planer for et eget Flåklypaland.
www.aukrust.no

AKEVITTRUTEN:En norsk variant av Skottlands "The Malt Whisky Trail", Frankrikes "Route du vin", "Weinstrasse" i Tyskland og "Snapseruten" i Danmark.Akevittruten tar utgangspunkt i Hedmark, en region med sterke røtter til akevitt og brennerivirksomhet. Akevittruten, en spennende reise i historie og mat basert på lokale råvarer og mattradisjoner.

www.akevittruten.no

REYKJAVIK:  Havna domineres av fiskebåter. Foto: Ole C. H. Thomassen
REYKJAVIK: Havna domineres av fiskebåter. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer


SVALBARD:Uberørt natur og det spesielle lyset lokker mange til Svaldbard. Her har de opprettet sine egne Svalbardvettregler. «Forlat ikke bosetningene uten egnet våpen og erfaring med hvordan du bruker det»,  er regel nummer seks. Den første , «Kast ikke søpppel i naturen. Etterlat ingen varige spor», er like viktig.
www.svalbard.net

LOFOTEN OG VESTERÅLEN:
Reis til Lofoten og se lyset.Besøk Laukvik. Her ligger Polarlightcenter Lofoten som er et senter for turister og vitenskapelig interesserte i nordlysfenomenet. Lofoten og Vesterålen er verdt et besøk også vinterstid. Skiturer fra fjell til hav, havfiske og hvalsafari er spennende vinteraktiviteter.
www.lofoten.net og www.visitvestrealen.com

VALDRES:Valdres er mye mer enn rakfiskfestival og skirenn på Beitostølen. Deler av Jotunheimen med Bygdin omfattes av Valdres og er utgangspunkt for fjellvandring og toppturer. Regionen tilbyr gards- og stølsopplevelser for liten og stor. Et levende bygdeliv med lokale produsenter sikrer kortreist mat.
www.valdres.no

HAUGALANDET:Det er vakkert i Skudeneshavn, litt søvnig sjarm, nesten som før i tida. Av øyene utenfor Haugesund er Utsira mest kjent på grunn av sitt fyr. Feøy og Røvær ligger nærmere. Haugesund er mest kjent for Sildajazz og Filmfestivalen. Godt utgangspunkt for havfiske.
www.visithaugesund.no

RISØR:
Sørlandsbyen som er mest kjent for sin kammermusikkfestival har mer å by på. Risør Akvarium har en hummer på over fem kilo som er mellom 40 og 50 år gammel. Ut fra Risør kan du delta på på kurs og turer i regi av Havpadleren. En tur med kajakk ut på det åpne havet er noe du kan gjøre hele året.
www.risor.no

REINE I LOFOTEN Unik natur som fortjener å bli verdensarv og øljeinstallasjonsfri.Foto: Hans Arne Vedlog.
REINE I LOFOTEN Unik natur som fortjener å bli verdensarv og øljeinstallasjonsfri.Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

SVALBARD: Vakkert og vilt. Foto Linda Næsfeldt.
SVALBARD: Vakkert og vilt. Foto Linda Næsfeldt. Vis mer
 

 

Islandssauen genetisk lik den som vikingene innførte for over 1000 år siden. Islandssauen er kanskje den eldste og reneste tamme sauerasen i verden i dag.