Tok ulvungene ut av hiet

På Langedrag Naturpark ble ulvunger født for litt over to uker siden. Dagbladet fikk være med da de seks ulvungene ble tatt ut av hiet for merking.

||| LANGEDRAG, Nore-Uvdal(Dagbladet): Langs ulvestier beveger en liten gruppe tobeinte seg sakte og forsiktig. Beinrester etter fortærte elger ligger spredt mellom dotter av vinterpels.

Vi er på ulvungejakt.

—Vi må gå samlet og rolig, beordrer Tuva Thorson, sjefen på Langedrag.

TO UKER: Litt over to uker gamle ulvunger er som alle andre valper. Foto: Ole C. H. Thomassen
TO UKER: Litt over to uker gamle ulvunger er som alle andre valper. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Flokken på sju voksne gråulver som sto samlet og betraktet oss er søkk vekk. Plutselig og helt lydløst. De har respekt for det farligste av alle rovdyr, mennesket.

Ulvungene er blitt flyttet av moren, den syv år gamle ulvetispa Vilja. Hun er datter av koppangtispa Vilde som kom rekende til Langedrag i 2001.

Utryddingstruet
Tuva, vetrinæren, en guide og en assisent er inne for å finne ulvungene. Telle dem, registrere kjønn og merke dem med microships. Langedrags ulver er med på å sikre gode ulvegener for den skandinaviske gråulvstammen. Den utryddingstruede ulvestammen og dens brødre og søstre i fangenskap er utsatt for innavl. Utveksling av dyr med andre gener er med på å sikre sunne ulver.

Seks små
Tuva har funnet det nye hiet. Hun kryper nesten helt inn og henter seks små valper. Vetrinæren sjekker kjønn og setter inn en microchip i hver av dem. Det er tre hunner og tre hanner.

—De er ved god helse, fine og lubne, konstaterer veterinær Elin Marie Jordansen.

Seansen blir rastløst overvoket av Vilja som traver i sirkel rundt menneskene som har valpene hennes.

ULVEMOR: Ulvetispa sirklet rundt da ungene ble elektronisk merket.
ULVEMOR: Ulvetispa sirklet rundt da ungene ble elektronisk merket. Vis mer

Respekten for de tobeinte ligger i instinktet, fluktinnstinktet som en stakket stund tar rang over morsinstinktet.

—Vi må skynde oss slik at hun ikke blir alt for urolig. Tuva legger siste ungen tilbake i hiet. Vi rusler en opplevelse rikere tilbake.

I HIET: Til sammen seks nye ulveunger er kommet til verden i hiet på Langedrag. Tre hanner og tre hunner.
I HIET: Til sammen seks nye ulveunger er kommet til verden i hiet på Langedrag. Tre hanner og tre hunner. Vis mer

Bak oss strirrer ulvflokke etter sju ruslende mennesker på ulvestier.

VALPENE: Langedrag-sjef Tuva Thorson med to av hjerteknuserne. Seks nye friske ulver skal være med å på øke vår forståelse av ulven og dens vesen. Foto: Ole C. H. Thomassen
VALPENE: Langedrag-sjef Tuva Thorson med to av hjerteknuserne. Seks nye friske ulver skal være med å på øke vår forståelse av ulven og dens vesen. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Tok ulvungene ut av hiet