Umulig å få utstedt nye pass

Full datastopp avviser passøkere over hele landet. Lang kø for nødpass på Gardermoen.

 BRÅSTOPP FOR PASSØKERE:  Dette er de nye norske passene, som USA har krevd av norske besøkende siden 1. oktober i fjor og som nå blir utstedt til alle nye passøkere. I dag har det vært bråstopp over hele landet på grunn av datakrasj i politiets PassWeb-system. Her Odd Storkmoen i det Stavanger-baserte firmaet NORSIK som produserer de nye, elektroniske passene. Foto: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTEN.
BRÅSTOPP FOR PASSØKERE: Dette er de nye norske passene, som USA har krevd av norske besøkende siden 1. oktober i fjor og som nå blir utstedt til alle nye passøkere. I dag har det vært bråstopp over hele landet på grunn av datakrasj i politiets PassWeb-system. Her Odd Storkmoen i det Stavanger-baserte firmaet NORSIK som produserer de nye, elektroniske passene. Foto: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTEN.Vis mer

|||

(Dagbladet.no) Tekniske problemer har ført til at passkontorene i alle politidistrikter har måttet avvise søkere som har møtt opp for søke om nytt pass i dag.

Det er første gang det nye, sentrale datasystemet PassWeb har vært nede en hel arbeidsdag.

Datakrasjen har skapt ekstra lange køer foran nødpasskrankene i dag.

Ved 19.30-tiden har Politiets data- og materielltjenesten funnet og rettetn feilen.

- Nå kan vi garantere at systemet virker igjen. Fra tirsdag morgen er det bare å møte opp igjen der politiet over hele landet utsetder pass, sier kommunikasjonsdirektør Espen Stai til Dagbladet.

På Gardermoen var det ikke registrert noen som ikke hadde kommet med flyet i dag på grunn av disse passproblemene, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Dagbladet ved 18-tiden.

Bare nordmenn som har søkt om pass for en tid tilbake har fått utstedt nye pass i dag.

- Store utfordringer
- Dette skaper store utfordringer for publikum. Det er mange som nå skal på ferie, og trenger nytt pass. Bare i Oslo er det om lag 700 passøkere hver dag nå på sommeren, sier informasjonssjef i Oslo-politiet, Unni Grøndahl til Dagbladet.

Problemet gjelder alle nordmenn som har søkt nytt pass i dag. I Oslo tar det om lag 10 dager å få nytt pass. Ventetiden varierer rundt om i landet.

66.398 søkere i mai
Etter overgangen til biometriske pass har  organiseringen av passutstedelsen vært  sentralisert til politihuset i Oslo siden april i år.

- I hele fjor var det 650.00 nordmenn som fikk nye pass, i mai i år var det 66.398 passøkere over hele landet, opplyser kommunikasjonsdirektør Espen Strai i Politiets data- og materialltjeneste til Dagbladet.

Han bekrefter at det også har vært korte driftsbrudd tidligere de drøye to månedene PassWeb har vært i drift, men aldri en hel dag som nå.

Lang kø for nødpass
På landets hovedflyplass Gardermoen er det ekstra lang kø for å få nødpass i ettermiddag - hovedsaklig fordi politiet bruker lengre tid på å skrive ut nødpass når datasystenet ligger nede.

- Vi kan ikke garantere at alle får nødpass tidsnok til å rekke det flyet de hadde planlagt. Vi har heller ikke den ordinære datatilgangen på grunn av problemene.

- Vi må skrive ned alt på papir og legge inn seinere. Men køen er lang, og jeg har dessverre ikke tid til å prate med dere lenger, sier vakthavende ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Dagbladet ved 17-tiden.

Nødpass koster 450 kroner for voksne og 270 kroner for barn og ungdom under 16 år.

Gjelder i 10 år
Forsinkeler med de nye biometriske passene, som registrerer fingeravtrykk, skal ikke skape problemer for nordmenn på tur dersom de "gamle" reisepapirene fortsatt er gyldige.

- Norske pass av den gamle typen gjelder i 10 år fra utstedelsesdato, også til USA, der visum i tillegg regulerer adgangen for norske statsborgere. Men heretter er det bare nye pass med lesbare fingeravtrykk som blir utskrevet, sier kommunikasjonsdirektør Espen Strai.

- Fristen for innføring av slik obligatorisk ID i Schengen-området har vært utsatt flere ganger. Den siste offisielle fristen har vært juni år, men heller ikke den tidsrammen holder, oppsummerer Strai.