Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vakre, ville - og gale Madrid!

Den spanske hovedstaden sover aldri. Her er det alltid noe som skjer. Hele døgnet. Madrid er byen du aldri blir riktig klok på.

LIVLIG OG VAKKERT:: I enden av hovedgaten Calle de Alcaala ligger Madrid kanskje mest berømte landemerke, Cybele-fontenen, omgitt av sentrumstrafikk i 12 kjørefelt!  Det er hit Real Madrid-tilhengerne setter kursen når laget har vunnet et trofè som skal feires. Alle foto: Eivind Pedersen
LIVLIG OG VAKKERT:: I enden av hovedgaten Calle de Alcaala ligger Madrid kanskje mest berømte landemerke, Cybele-fontenen, omgitt av sentrumstrafikk i 12 kjørefelt! Det er hit Real Madrid-tilhengerne setter kursen når laget har vunnet et trofè som skal feires. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
SOM MARILYN: Hverdagskunsteren Maria Rimeu tjener til livets opphold ved å lage varmluftskunst av dopapir. Takket være kraftig lufting fra fortauet, blir papirstrimlene til et høyst særegent "monument".
SOM MARILYN: Hverdagskunsteren Maria Rimeu tjener til livets opphold ved å lage varmluftskunst av dopapir. Takket være kraftig lufting fra fortauet, blir papirstrimlene til et høyst særegent "monument". Vis mer
SPESIALITET: Intet er mer typisk for Madrids søtsaker enn churros - vaffellignende bakerverk som skal spises etter å ha blitt dyppet i varm sjokolade.  26-årige Beatriz Serrano nyter godsakene på konditoriet.
SPESIALITET: Intet er mer typisk for Madrids søtsaker enn churros - vaffellignende bakerverk som skal spises etter å ha blitt dyppet i varm sjokolade. 26-årige Beatriz Serrano nyter godsakene på konditoriet. Vis mer
LEKKERT: Ser du de to dråpene balsamico på denne tapasen? Snakk om prikken over i-en!
LEKKERT: Ser du de to dråpene balsamico på denne tapasen? Snakk om prikken over i-en! Vis mer
HEDRET SLITER: I Madrid finner du en statue som hedrer flittige gatefeiere.
HEDRET SLITER: I Madrid finner du en statue som hedrer flittige gatefeiere. Vis mer
STASELIG: Midt på Plaza Mayor troner statuen av Felipe 3. Den ble laget i 1616, men ble ikke flyttet hit før på 1800-tallet.
STASELIG: Midt på Plaza Mayor troner statuen av Felipe 3. Den ble laget i 1616, men ble ikke flyttet hit før på 1800-tallet. Vis mer
HVERDAG: Madrid er blitt en moderne by - med sans for praktiske løsninger, som denne kombinerte benken og reklameplassen.
HVERDAG: Madrid er blitt en moderne by - med sans for praktiske løsninger, som denne kombinerte benken og reklameplassen. Vis mer
SÆRKLASSE: Fiskehandler Anthon Juaristi selger mye norsk oppdrettslaks.
SÆRKLASSE: Fiskehandler Anthon Juaristi selger mye norsk oppdrettslaks. Vis mer
PÅ BOK: Madrid rommer et enormt kulturtilbud. Selv ute på gaten kan du finne litterære godbiter på bokmarkedene.
PÅ BOK: Madrid rommer et enormt kulturtilbud. Selv ute på gaten kan du finne litterære godbiter på bokmarkedene. Vis mer
LANDEMERKE: Metròpolis-bygget med sin særegne kuppel.
LANDEMERKE: Metròpolis-bygget med sin særegne kuppel. Vis mer
KARIKATUR: Tegneren Fernand Tizon er fast innslag på Plaza Mayor. Både han og de 28 år gamle mexikanske bestevenninnene Marcela Galves (t.h.) og Amaga Abuen er fornøyd med resultatet.
KARIKATUR: Tegneren Fernand Tizon er fast innslag på Plaza Mayor. Både han og de 28 år gamle mexikanske bestevenninnene Marcela Galves (t.h.) og Amaga Abuen er fornøyd med resultatet. Vis mer
PÅ STEDET - HVIL!: I den kongelige slottshagen, midt i Madrid sentrum, har denne karen slått leir for å nyte høstens siste solstråler.
PÅ STEDET - HVIL!: I den kongelige slottshagen, midt i Madrid sentrum, har denne karen slått leir for å nyte høstens siste solstråler. Vis mer
KRAFTFULLT: Tradisjonell flamencodans på torvet, en helt alminnelig torsdagskveld.
KRAFTFULLT: Tradisjonell flamencodans på torvet, en helt alminnelig torsdagskveld. Vis mer
TURISTER: Smil til fotografen! Madrid er et svært populært reisemål, noe disse amerikanerne viser.
TURISTER: Smil til fotografen! Madrid er et svært populært reisemål, noe disse amerikanerne viser. Vis mer

|||På plenen i parken utenfor spanskekongens slott ligger en herremann i bar overkropp og nyter de siste varme strålene fra høstsola. Noen timer senere er storbyen forvandlet til en sydende gryte av lukter og lyder som forteller at du befinner deg et sted der livslyst og matglede står i høysetet.
Madrid rommer noen av verdens fremste museer,  to gedigne slott og er dessuten utsmykket med over 200 historiske skulpturer.

Kunst av dopapir
Likevel er det den folkelige dopapir-kunsten til Maria Rimeu som denne kvelden er mest iøyenfallende på Plaza Mayor, Madrids storstue med plass til 50.000 mennesker.
Den unge kvinnen er en av mange kunstnere som denne kvelden forsøker å tjene til livets opphold med sine kunster. Maria har funnet ut at det fra en av fortausristene strømmer opp en kraftig luftstrøm, akkurat lik den som fikk skjørtet til å løfte seg på det historiske bildet av salige Marilyn Monroe.
Med et par ruller dopapir lager Maria raskt et lite kunstverk i luftstrømmen. Hennes påfunn er så originalt at det samler mange tilskuere - noe som gir klingende mynt i esken.

Sitrende og intenst
På Plaza Mayor tar du pulsen på verdensbyen. Det er her du kan sitte på en av de mange fortausrestaurantene og nyte god mat og godt drikke. Hele dagen.
Men i skumringen blir stemningen både varm og forventningfull. Det er som alle får en udefinerbar følelse av at det skal skje. Den sitrende følelsen av intenst byliv er kanskje Madrid fremste varemerke.
I Madrid du finner noen av verdens beste restauranter - og ikke minst forretninger som selger råvarer av ypperste kvalitet.

Midt i landet
Madrid er anlagt nesten midt i ingenmannsland, på det spanske høylandet. Fra Madrid er det så å si like langt till alle Spanias ytterpunkter.
Byen ligger høyt, på ca. 650 meters høyde. Det betyr at Madrid har et spesielt klima. Tørt og varmt om sommeren, og heller kjølig og hustrig fra november til mars. Uansett er byen velsignet med masse sol, uansett årstid.
Spanjolene er stolte av sin hovedstad. Det er nesten uhørt å forsøple den ved å kaste sneiper og tyggis på fortauet. Kanskje det er derfor gatefeierne er hyllet med en egen statue, midt i byen?
Det er korte avstander i sentrum. Du kan faktisk spasere rundt og likevel få med deg de mest sentrale attraksjonene.

1.609 meters shopping
Dersom kredittkortet brenner i lomma, får du førstehjelp i shoppingstrøket Salamanca, "the golden mile of shopping", som lokalbefolkningen kaller området.
Her ligger moteforretningene som perler på en snor og tilbyr varer fra noen av Europas beste designere.
Dersom du blir sulten, er er hjelpen aldri langt unna. Spanjolene elsker mat. Og vin. Du kommer ikke unna en omgang (eller mange) med tapas. De små og særdeles velsmakende rettene, oftest fingermat, er så nydelige i sin tilberedning og smak at det er overhengende fare for forspiselse.
Skulle du bare ha lyst på litt enkel restaurantmat eller en forfriskning, er det aldri langt til nærmeste tabernas eller cerveceria.

Ferskt og hipt
En artig nyskapning er den ombygde versjonen av Mercado de San Miguel. Fra å være et tradisjonelt marked preget av stram fiske- eller kjøttlukt, er stedet forvandlet til et hipt og moderne marked som mest av alt minner om en kulinarisk oase. Salgsbodene er der fortsatt, men i en helt annen versjon. Nå kan du også kjøpe råvarer og ferdige retter som du kan nyte ved bordene som er satt opp midt i bygningen.
- Selv fisk og skalldyr er ofte ferskere her enn i kystbyene, påstår Mar Sardà de Abreu. Hun er direktør for et selskap som tilbyr guidede shoppingturer i VIP-klassen.
-Den norske laksen er dessuten svært populær i min kundekrets, skryter fiskehandler Anthon Juaristi når han hører at det er en nordmann foran disken.

Se opp!
På en tur rundt i sentrum er det smart og også la blikket se litt oppover. Her henger kunstverk i alle kategorier. Mest berømt i det hverdagslige gatebildet er kanskje den nybarokke bronsefiguren på toppen av Metròpolis-bygget. Særlig vakker å beskue når den glitrer i solskinnet.
Desuten er det artig å promenere langs hovedgaten Gran Via. Den brede boulevarden gir assioasjoner om mang en amerikansk storby. Bygninger i art deco-stil forsterker inntrykket. Gjør et lite stopp utenfor det gamle telegrafbygget som i sin tid var høyeste bygg i Europa. Det er forsatt et imponerende byggverk.

Verdens eldste
Minst like imponerende er rastauranten El Botin. Her kan du meske deg med spesialiteten som er velsmakende spedgris. I den eldgamle bygningen har det vært restaurantdrift sammenhengende siden 1725.
Slikt holder til plass i Guinnes rekordbok som verdens eldste spisested. Maten er imidlertid fersk - og vellaget i en steinovn fra begynnelsen av 1800-tallet.
Like imponerende, som resten av byen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling