Vaksinene du bør ha

Tusener av nordmenn innvilger seg en ferietur til tropene. Vi anbefaler at du sjekker vaksinesertifikatet ditt.

Thailand er et av stedene man bør være sikker på at salaten er skikkelig vasket. Turisthotellene som her på Raleigh Beach ved Krabi har som regel svært gode rutiner for vasking av ukote grønnsaker. Foto: Ole C. H. Thomassen
Thailand er et av stedene man bør være sikker på at salaten er skikkelig vasket. Turisthotellene som her på Raleigh Beach ved Krabi har som regel svært gode rutiner for vasking av ukote grønnsaker. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Med riktig vaksinering, god hygiene og forebyggende adferd, kan mange sykdommer unngås på reise. 
Gode råd finner du på hjemmesiden til Folkehelsenstituttet.

Varme og fuktige områder øker risikoen for infeksjoner og krever aktsomhet og ekstra god håndhygiene.
Undersøkelser viser at personer som ikke vasker hendene skikkelig og ofte nok, er mer utsatt for influensa, vanlig forkjølelse,
lungebetennelse og diaré.
 
Det vi vet er at risikoen for å bli smittet øker med lengden av oppholdet.
Til lenger du beveger deg utenfor sirkelen av turistifiserte hoteller og restauranter, dess større er sjansen for magetrøbbel.

Vaksiner
Sjekk med en vaksinasjonsklinikk eller hos din fastlege i god tid før avreise om hvilke vaksiner som er nødvendig dit du skal. Det bør være mindre enn 10 år siden du fikk difteri og tetanusvaksine uansett hvor du reiser. Det anbefales også å ha gyldig poliomylittvaksine og hepatitt — A. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon mot hepatitt-A hvis turen går til Tyrkia. Det er det mange norske turister som ikke har fått med seg.

MALARIA
Sjekk om ditt feriemål krever malariaforebyggende medisin. Hovedformålet med å ta malariamedisin er ikke å unngå å få malaria men å forhindre at man dør av sykdommen. En god regel er uansett å unngå insektstikk. Enkle forholdsregler som å dekke til armer og ben om kvelden, bruke myggmiddel og sove under myggnett er viktig i områder hvor mygg og andre insekter kan være bærere av tropesykdommer.
 
Dengu-feber
I Asia kan mygg være bærere av denguviruset, som det ikke finnes vaksine mot.

Gulfeber
Skal du til Afrika eller Sør-Amerika er det i mange land påkrevet å ha sertifikat som viser at du er vaksinert mot gulfeber Dette kan det være krav om selv om det ikke er noen epidemi på stedet.

Kolera
Den vanlige vaksinen mot tarminfeksjoner som tas via munnen som oppløsning gir god, men ikke fullstendig beskyttelse mot kolera og andre mageinfeksjoner. Kolera gir diaré, oppkast, og uttørring.

Hygiene
Drikkevann og vann til tannpuss må være fra flaske om du vil unngå diaré. Om kranene på badet er merket med at vannet er purifisert kan det brukes til tannpuss. God håndhygiene og forsiktig omgang med salat og andre jordnære grønnsaker er alfa og omega. Her gjødsles det på gamlemåten hos småbøndene. Salat som ikke har ligget i desinfeksjonsløsning mellom første og siste vask, er gjerne full av tarmbakterier, fra både dyr og mennesker. Siste skylling skal være i purifisert vann. De beste hotellene og restaurantene har egne renseanlegg for vann og gode rutiner for skylling av grønnsaker.

Jungel
Er du i bushen, da bør du holde deg til varme retter hvor alt er godt kokt eller stekt. Rå grønnsaker og frukt som har skall er tryggest. Bananer er god jungelniste. Har du en reisevant mage som tilpasset andre bakterifloraer enn her i nord, da vil du tåle mer. Det er ganske normalt å få litt løsere mage uten at man tar skade av det.

Ikke glem at å reise er å spise lokal mat og drikke lokalt drikke.

 

 

Vaksinene du bør ha
Vaksinene du bør ha
Myggnett er bra forebyggende tiltak i områder med fare for insektstikk. Foto: Solveig Vikene/Scanpix
Myggnett er bra forebyggende tiltak i områder med fare for insektstikk. Foto: Solveig Vikene/Scanpix Vis mer