Valfarter til streken i lufta

LONDON (dagbladet.no): Ingen har noensinne sett den berømte 0-meridianen. Men den ER der, tvers gjennom det gamle stjernekikkerrommet i Royal Observatory.

OVER STREKEN:0-meridianen i Greenwich i London er en av millionbyens mange attraksjoner. Den har like sterk tiltrekningskraft som både Polarsirkelen og Ekvator. Alle foto: Eivind Pedersen
OVER STREKEN:0-meridianen i Greenwich i London er en av millionbyens mange attraksjoner. Den har like sterk tiltrekningskraft som både Polarsirkelen og Ekvator. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var her, på den idylliske kollen sør for Themsen, at de gamle engelske astronomene og vitenskapsmennene i 1851 la grunnlaget for all moderne navigasjon. Hva var vel mer naturlig enn ubeskjedent å definere sitt eget ståsted som utgangspunkt for alle verdens lengdegrader?

VELPLASSERT: Sjelden har en Dagbladet-medarbeider vært bedre plassert enn reisereporter Eivind Pedersen der han står med høyrebeinet på den østlige halvkule og venstrebeinet i den vestlige!
VELPLASSERT: Sjelden har en Dagbladet-medarbeider vært bedre plassert enn reisereporter Eivind Pedersen der han står med høyrebeinet på den østlige halvkule og venstrebeinet i den vestlige! Vis mer

Klokkekula
Du har sikkert hørt om GMT, "Greenwich Mean Time". Fra 1884 til 1954 ble alle verdens klokker stilt etter observasjonene som ble gjort i Greenwich.
Fortsatt heises den knallrøde kula på observatorietaket hver bidige dag klokka 12.58 GMT. Nøyaktig på sekundet klokka 13.00 droppes den - slik det har skjedd helt siden 1833.
På denne måten skulle de sjøfarende få stilt klokkene.
Dette var så viktig at britenes aller første telegrafkabel ble lagt fra Greenwich til Walmer ved Den engelske Kanalen. Der ble en tilsvarende rød kule heist og sluppet på signal fra observatoriet.
I våre dager blir kl. 13.00 GMT i tillegg markert med et kanonskudd fra dekket på den legendariske seilskuta "Cutty Sark" som ligger i opplag i Greenwich.

OVER STREKEN: Utallige bilder blir tatt av den magiske 0-meridianen - som i våre dager ligger et helt annet sted enn den rustfrie streken gjennom Royal Observatory!
OVER STREKEN: Utallige bilder blir tatt av den magiske 0-meridianen - som i våre dager ligger et helt annet sted enn den rustfrie streken gjennom Royal Observatory! Vis mer

Flyttet
Nå skal vi ile til og avsløre at dagens offisielle 0-meridian slett ikke lenger er identisk med linja i rustfritt stål som er trukket opp i gården foran observatoriet. Denne sannheten er det ingen som bryr seg om å fortelle turistene som valfarter til nullpunktet.
Dagens moderne navigasjon, basert på blant annet GPS-teknologien, har plassert 0-meridianen 102,5 meter øst for turisattraksjonen.
Trass i unøyaktigheten, er det ingen som bryr seg om dette faktum. All interesse er knyttet til den opprinnelige streken, som nattestid markeres med en grønn laserstråle over Londons nattehimmel.
0-meridianen har nesten like magisk tiltrekningskraft som andre streker i lufta, for eksempel breddegradene Ekvator og Polarsirkelen.

KLOKKEKLART:  Den knallrøde kula på taket på observatoriet er bulkete etter mange års bruk. Fortsatt blir den hver dag kl. 12.58 GMT heist opp - for å bli sluppet ned på sekundet kl. 13.00. Da kan du stille klokka helt riktig!
KLOKKEKLART: Den knallrøde kula på taket på observatoriet er bulkete etter mange års bruk. Fortsatt blir den hver dag kl. 12.58 GMT heist opp - for å bli sluppet ned på sekundet kl. 13.00. Da kan du stille klokka helt riktig! Vis mer

Midt i midten
Det gir en eiendommelig følelse å bokstavelig talt stå med ett bein i øst og ett bein i vest. Dagbladets reporter har vel aldri følt seg mer sentralt plassert enn da...
Polske Basie Moczska (55) fra havnebyen Poznan sier at hun i ungdommen ikke hadde fantasi nok til å tro at hun noensinne skulle stå på grensa mellom øst og vest. Østbolokkens totalitære jernteppe stoppet brutalt slike  drømmer.
Sammen med datteren Domnika (24) besøkte hun London og måtte få med seg den symbolske handlingen i Greenwich, selv om hun ikke kan ett eneste ord på engelsk.
-Jeg merker at min mor ble nervøs og alvorsstemt av å få en slik opplevelse, forteller Domnika.
Helt fra Japan kom Ryo Iienmi. Han hadde lært om 0-meridianen på skolen og alltid hatt lyst til å besøke Greenwich.
Utenfor muren var han mest opptatt av å måle sine egne sko i forhold til standardmålene for både en engelsk fot - samt andre engelske spesialiteter som yard og inches.

Livsviktig oppdagelse
Det gamle observatoriet er forlengst omgjort til museum. Her kan du gå i timesvis og beundre de små og store oppdagelsene som ble gjort for et par hundre år siden.
I vår digitale tidsalder tar vi det for gitt at vi alltid kan vite hvor mye klokka er. Men for de gamle sjøfarerne (og de var det mange av i England) fantes det ingen klokker som virket på havet. Slingring og temperaturforskjeller gjorde det umulig å få klokkene til å gå riktig - og dermed kunne man ikke vite nøyaktig hvor man befant seg.
Det ble utlovet heftige premier til den som oppfant vidunderklokka; kronometeret.
-Oppfinnelsen var utrolig viktig for gamle dagers navigasjon, fastslår direktør for Statens Sjøkartverk, Gerry Fedde Larsson.

Klikk for tittel

Fakta:
•Jorden er delt inn i 360 lengdegrader og 180 breddegrader.

• 0-meridianen går fra Nordpolen til Sydpolen, tvers gjennom Greenwich. Sola flytter seg 15 grader i timen. Slik finner man lengdegraden.

• Breddegraden kan bestemmes av solhøyden. Hver breddegrad er delt inn i 60 grader (minutter). Hvert minutt består av 60 sekunder som har en avstand på 1.852 meter - identisk med en nautisk mil.

• Et skip som tilbakelegger 1.852 meter på en time, kjører med en knops fart.

Kronometeret
Han forteller at bruken av kronometer i navigasjonen holdt seg helt til GPS'en overtok for relativt får år siden.
-Som ung sjømann var jeg selv med på å trekke og stille kronometeret, men brukte det aldri til navigasjon i mine år som skipsoffiser, sier Fedde Larsson.
Han var øverstkommanderende på Royal Caribbeans "Voyager of the Seas" da han for ett år siden krabbet i land og ble kartdirektør i Stavanger. Fem ganger førte han kjempeskipet trygt over Atlanterhavet.

RIKTIG LENGDE: I mange år var dette britenes offisielle lengdemål. Nå har mer moderne maler overtatt.
RIKTIG LENGDE: I mange år var dette britenes offisielle lengdemål. Nå har mer moderne maler overtatt. Vis mer

Steingammel klump
På Greenwich-museet kan du ta i nærmere øyensyn "Chronometer A" som sto på broa da legendariske "Queen Elisabeth 2" i 1969 la ut på sin jomfrutur til USA. Det nesten 150 år gamle instrumentet ble brukt som backup til radionavigasjon til langt ut på 1980-tallet.
Her står også kronometeret fra "HMS Active" som i 1916 ledet den britiske flåten i det store sjøslaget utenfor Jylland i Danmark.
Prototypene til kronometrene står utstilt på museet. De går fortsatt som ei klokke, bortsett fra ett av instrumentene. Årsaken er at kloke (?) hoder for noen år siden fant på å skulle rengjøre klenodiet. Resultat etter "vedlikehold": Bom stopp!
Erfaringen beviser det kloke ordtaket: "If it works, don't fix it!"
Av andre godbiter på museeet kan nevnes en stor meteorittklump som er anslått til å være 4,5 milliarder (4.500.000.000) år gammel.
"Den eldste gjenstanden du noensinne vil berøre", står det på skiltet over den.
Ingen bryr seg om "ikke rør!"-skiltet ved inngangen når man får en slik sjanse.

GODFOT: Japanske Ryo Lienmi sjekker hvordan hans fot ligger an i forhold til engelskmennenes gamle offsielelle lengdemål.
GODFOT: Japanske Ryo Lienmi sjekker hvordan hans fot ligger an i forhold til engelskmennenes gamle offsielelle lengdemål. Vis mer

 

IDYLL: Det gamle kongelige observatoriet i Greenwich ligger svært idyllisk på en åsside overfor landsbyen.
IDYLL: Det gamle kongelige observatoriet i Greenwich ligger svært idyllisk på en åsside overfor landsbyen. Vis mer
ELDST I VERDEN:  Denne meteorittklumpen er verdens eldste gjenstand, hele 4.500.000.000 år gammel. Eldre saker kommer du aldri til å komme i kontakt med!
ELDST I VERDEN: Denne meteorittklumpen er verdens eldste gjenstand, hele 4.500.000.000 år gammel. Eldre saker kommer du aldri til å komme i kontakt med! Vis mer
VIKTIG OPPFINNELSE: Kronometeret var en av 1800-tallets viktigste oppfinnelser for sjøfarende. På museet i Greenwich kan du beundre kronometeret som sto på broa da legendariske "Queen Elisabeth 2" la ut på jomfruturen i 1969.
VIKTIG OPPFINNELSE: Kronometeret var en av 1800-tallets viktigste oppfinnelser for sjøfarende. På museet i Greenwich kan du beundre kronometeret som sto på broa da legendariske "Queen Elisabeth 2" la ut på jomfruturen i 1969. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer