Valfarter til streken i lufta

LONDON (dagbladet.no): Ingen har noensinne sett den berømte 0-meridianen. Men den ER der, tvers gjennom det gamle stjernekikkerrommet i Royal Observatory.

OVER STREKEN:0-meridianen i Greenwich i London er en av millionbyens mange attraksjoner. Den har like sterk tiltrekningskraft som både Polarsirkelen og Ekvator. Alle foto: Eivind Pedersen
OVER STREKEN:0-meridianen i Greenwich i London er en av millionbyens mange attraksjoner. Den har like sterk tiltrekningskraft som både Polarsirkelen og Ekvator. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var her, på den idylliske kollen sør for Themsen, at de gamle engelske astronomene og vitenskapsmennene i 1851 la grunnlaget for all moderne navigasjon. Hva var vel mer naturlig enn ubeskjedent å definere sitt eget ståsted som utgangspunkt for alle verdens lengdegrader?

KlokkekulaDu har sikkert hørt om GMT, "Greenwich Mean Time". Fra 1884 til 1954 ble alle verdens klokker stilt etter observasjonene som ble gjort i Greenwich.Fortsatt heises den knallrøde kula på observatorietaket hver bidige dag klokka 12.58 GMT. Nøyaktig på sekundet klokka 13.00 droppes den - slik det har skjedd helt siden 1833. På denne måten skulle de sjøfarende få stilt klokkene. Dette var så viktig at britenes aller første telegrafkabel ble lagt fra Greenwich til Walmer ved Den engelske Kanalen. Der ble en tilsvarende rød kule heist og sluppet på signal fra observatoriet.I våre dager blir kl. 13.00 GMT i tillegg markert med et kanonskudd fra dekket på den legendariske seilskuta "Cutty Sark" som ligger i opplag i Greenwich.

FlyttetNå skal vi ile til og avsløre at dagens offisielle 0-meridian slett ikke lenger er identisk med linja i rustfritt stål som er trukket opp i gården foran observatoriet. Denne sannheten er det ingen som bryr seg om å fortelle turistene som valfarter til nullpunktet. Dagens moderne navigasjon, basert på blant annet GPS-teknologien, har plassert 0-meridianen 102,5 meter øst for turisattraksjonen.Trass i unøyaktigheten, er det ingen som bryr seg om dette faktum. All interesse er knyttet til den opprinnelige streken, som nattestid markeres med en grønn laserstråle over Londons nattehimmel.0-meridianen har nesten like magisk tiltrekningskraft som andre streker i lufta, for eksempel breddegradene Ekvator og Polarsirkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer