Våte drømmer og full rulle i Danmark

Ferietid er mosjonstid. Hvorfor ikke gjøre det til en lek, til vanns og til lands.

BYPADLING: Du kan leie kajakk og prøve vannveien i København. En annerledes måte å oppleve Kongens by på.FOTO: Odd Roar Lange
BYPADLING: Du kan leie kajakk og prøve vannveien i København. En annerledes måte å oppleve Kongens by på.FOTO: Odd Roar LangeVis mer

FYN (Dagbladet): Det blåser lett østavind over de gule rapsåkrene i Sør-Danmark. Asfaltveiene snor seg gjennom kulturlandskapet og de eneste lydene som høres er en ku som rauter og lyden av smale sykkelhjul som ruller av gårde.

Det er sommer i Danmark. Alt er klart for årets spreke feriedager.

For mens sykkelturer i Norge bokstavelig talt kan bli mye berg-og-dal-sykling, er sykkelturer i Danmark til sammenlikning en lek. Ok, vinden kan spille hovmodige nordmenn et puss, og ettermiddagsregnskurer er like våte i Danmark som i Norge.

Men ellers ligger alt til rette for en strålende sommer på to hjul, om du vil. Eller hva med en padletur med kajakk eller kano?

Følg skiltene
Danmark har mer enn 12 000 kilometer med skiltede sykkelruter. Rundt 80 prosent er på asfaltert vei. Så det er ingen problemer knyttet til at barn kan sykle selv, eller at du tar med sykkelvogn (til barn eller bagasje). Bare husk å avpasse lengden på turen. Tre timers sykling per dag holder lenge.

Skiltingen er delt opp i tre ulike kategorier: nasjonale, regionale og lokale ruteskilt.

De 15 nasjonale rutene har hvite tall på en rød firkant, de regionale har hvit skrift på blå bunn nummerert fra 16 til 99, mens de lokale rutene har samme farge som de regionale og har nummer 100 til 999.

Rutene er merket med et blått skilt med hvitt sykkelmotiv sammen med et nummer, navn eller en logo. Dette merket er kjennetegnet for den ruta du befinner deg på. Og slik er det lett å sjekke at du er på rett vei. Dersom det er en pil på skiltet så skal du følge pilas retning. Hvis pila mangler betyr det at du skal følge veien rett fram.

Gratis hjelp
Danskene har laget mer enn 10 000 sykkelruter, så det er enkelt å finne noen for enhver smak og form.

Det første du må gjøre er å finne ut hvilken region du vil sykle i. For nybegynnere anbefales det å sjekke nettsida www.visitdenmark.no/pedal.

Herfra kan du bestille gratis sykkelinformasjonspakker. De kan også hjelpe deg med guidebøker fra de ulike regionene (kr 119 danske kroner pr. stk.) og sykkelkart (75 danske kroner).

SYKKEL: På Bornholm er det praktisk med sykkel. Her fra Stranda Dueodde.FOTO: Odd Roar Lange
SYKKEL: På Bornholm er det praktisk med sykkel. Her fra Stranda Dueodde.FOTO: Odd Roar Lange Vis mer

Den nordlige delen av Jylland kalles Toppen av Danmark, og dette er trolig den delen hvor du treffer flest nordmenn. Her er blant annet Skagen, Hirtshals, Løkken, Frederikshavn og øya Læsø, for å nevne noe. Litt lenger sør er Limfjorden med Legoland, Lalandia og Aalborg, for å nevne noe.

Syd-Jylland, eller Sønderjylland, som danskene selv kaller det, har også mange muligheter, og herfra er det kort vei til øya Fyn.

— Hos oss kan du også kjøpe en ferdig pakket piknikkurv inklusive sykkelkart og lokalguide for piknik i den grønne. Vi har både familiekurv og romantisk kurv, sier Sønderborgs turistutviklingssjef Lisbet Holm Møller.

Velger du Sjælland er København er flott utgangspunkt. Her kan du også padle i kanalene, men mer om det seinere.

Sett gjerne av en dag eller to til oppdagelsessykling i Kongens by.

Velg ruta
Den høyeste stigningen på Danmarks sykkelruter er på 120 meter, men det kan være greit å planlegge ruta ut ifra om du vil ha lange flater langs kysten, eller om du trives med litt mer kupert terreng. Det holder fint med 5-7 gir på sykkelen, og bysykler/hybridsykler er vel så bra som terrengsykler med brede dekk. Pakk bagasjen i vesker på sykkelen, ev. sykkelhenger, ikke bruk ryggsekk. Hjelm for alle er en selvfølge.

Alle sykkelruter er lagt langs veier med lite trafikk, men på sykkelstiene er det viktig å følge trafikkreglene slik at misforståelser med påfølgende uhell unngås.

Danskene har også delt landet opp i sju temaruter. Der ikke alle holder seg innenfor landets grenser. Den ene er en skikkelig rundtur for de aller sprekeste. Hele ruta er på 6000 km og gjennom sju land, inklusiv sørkysten av Norge...

Reisemåte
De fleste nordmenn som skal sykle i Danmark starter ferden med en ferjetur. Husk å bestille plass til sykkelen. Dersom du har bil, og sykkelstativ på taket, MÅ du huske å melde fra ved kjøp av billett, slik at de sender deg til dekket der det er plass til høy last.

Skal du ta tog eller ferjer innenriks i Danmark er det sjelden noe problem å få med sykkel. Men igjen, husk å si ifra ved bestilling/kjøp av billett.

Det fine med sykkelferie er at du finner fram til overnattingssteder utenfor allfarvei. Enten koselige hoteller, fine slott, kroer eller campingplasser. Telting er bare tillatt på bestemte områder, hvor du også kan fyre opp bål.

Dra til sjøs
Danmark har over 7200 kilometer kystlinje og mer enn 400 navngitte øyer. Padlemulighetene er mange og gode.

Velger du kano kan du få med deg mer bagasje om bord. Her kan også to voksne ha med seg ett eller to barn om bord. Kajakken gir deg mer fart og du rekker over større områder. Kajakk- og kanoutleie finnes mange steder, siden ingen steder i Danmark ligger mer enn sju mil fra sjøen. Med et nettverk av elver og innsjøer er du alltid nær padlemuligheter. Priser for utleie ligger på ca. 250 kroner pr. dag, og ca. 1000 kroner pr. uke.

— Mange velger å bli med på et kurs som går over flere dager, forteller instruktørene Lars Rasmussen og Hanne Haldan i «Nicus Nature» i Svendborg på Fyn.

— Vi bruker en dag til å trene på teknikk og sikkerhet. Deretter padler vi på overnattingstur til øyene i området, forteller de to.

Storbypadling
Turistkontorene i Danmark hjelper deg gjerne med kart over padleruter. Via nettstedet visitdenmark.no (under overskriften aktiv ferie/vannsport) finner du det meste av det du trenger for å planlegge ferien.

Også i København er det flotte padlemuligheter. Hvorfor ikke bli med på guidet tur i kanalene?

Ole Agnolt Markdal har i ti år tatt med gjester langs vannveiene i byen.

— Folk som har vært mange ganger i København får et helt annet inntrykk av byen fra denne synsvinkelen, forteller kajakk-Ole, som han liker å kalle seg.

Tips for all padling: Dersom du leier kano eller kajakk er flyteplagg alltid inkludert. Uøvde padlere bør alltid padle i gruppe, og hold deg gjerne langs land.

Det er også her du får de største opplevelsene.

KLART FOR KAJAKK: Med kajakk utvider du aksjonsradiusen til sjøs. Litt mer ustabilt for nybegynnere, men kanskje enda mer morsomt. Foto: Visitdenmark
KLART FOR KAJAKK: Med kajakk utvider du aksjonsradiusen til sjøs. Litt mer ustabilt for nybegynnere, men kanskje enda mer morsomt. Foto: Visitdenmark Vis mer

 

NYTELSE PÅ HJUL: Fine veier, deilig sommervær, deilig natur. Slik ser den danske drømmesykkelturen ut. Foto: Visitdenmark
NYTELSE PÅ HJUL: Fine veier, deilig sommervær, deilig natur. Slik ser den danske drømmesykkelturen ut. Foto: Visitdenmark Vis mer