FREEDOM BEACH: Hvit puddersand og servering under palmene. Du kommer dit med langhalebåt. Foto: Mai-Britt Sverd
FREEDOM BEACH: Hvit puddersand og servering under palmene. Du kommer dit med langhalebåt. Foto: Mai-Britt SverdVis mer

Velg riktig strand i Thailand

Phuket er vinterens favoritt.

På den måten får du mer ut av ferien. Her får du hjelp til å finne stranden som passer for deg. Vi starter i sørøst:

CAPE PANWA: En odde på sørøstsiden av øya Et perfekt sted for par som vil nyte roen og hverandre. Korallstranden gjør at det kan være vondt å komme seg ut i havet. Badesko anbefales.

RAWAI: Hovedstranden er ikke spesielt fin, men likevel lokalbefolkningens favoritt. Ved luksushotellet Evason Phuket Resort & Six Senses Spa finner du Laem Ka Beach. En "hemmelig" perle. Fra Rawai og piren i Chalong Bay går det daglige båtturer til en rekke drømmeøyer, som Coral Island, Racha og Phi Phi. Spis god og rimelig sjømat i Kan Eang 2 . Dette er et spisested alle tilreisende thailendere må innom.

NAI HARN : Nai Harn er en rolig og langgrunn strand med myk sand. Området eies og beskyttes av munker. Et fint sted å se solen gå ned i Andamanhavet. Her trives både luksusferierende og backpackere.

Les også: Her er verdens feteste barer

YA NUI BEACH: Like i nærheten finner du den fine, lille stranden Ya Nui Beach. Den er lett å kjøre forbi, så dette er en favoritt blant Phuket-kjennere. Her kan du få hjemmelaget og rimelig thaimat hos fru Somsong Chueapoo. Dette er "beauty without a price", smiler en britisk turist fornøyd. Backpackertips: Sønnen Nuk leier ut enkle bungalower rett over veien og døgnprisen er ca. kr 175 for to. E-post: nuk-yanui@hotmail.com.

KATA BEACH OG KATA NOI: Disse to er mange barnefamiliers favoritter. Kata Beach kan være tettpakket i høysesongen fra desember til slutten av februar. Et minus her er at mange hoteller mangler havutsikt og ligger langt fra stranden. Hotel Club Med eier kjempeeiendommen som ligger langs nesten hele strandområdet. Restauranttips: Mom Tri’s Boathouse Wine & Grill er øyas kanskje aller beste spisested. Her kan du også lære å lage thaimat.

Les også: Tips for å reise med barn

KARON: Lang og fin sandstrand. Blir aldri tettpakket. Værhardt sommerstid. Sprellfersk sjømat får du i On the Rock , Western-mat for Flintstone-fans i Dino Park . Hotelltips: Hilton har en flott beliggenhet, gode restauranter og bar med levende og veldig bra musikk.

PATONG: Langgrunn strand som passer for alle, også barn. Her er det liv og røre med all slags vannsport og strandselgere i høysesongen. Stranden sies å være den beste sommerstid. Vil du bo sentralt, er Ban Thai Hotel rett over veien en klar favoritt. Her har du gangavstand til alt, og du kan velge og vrake i rimelige og gode spisesteder, masse morsomme butikker, billige vaskerier og turoperatører som arrangerer spennende dagsturer til øyperler og inn i jungelen. Med tanke på transport, sparer du mye på å bo sentralt. Tuk-tukene har nærmest monopol på transport og tar seg litt for godt betalt. Skal du langt, kan det lønne seg å bestille drosje gjennom hotellet. Restauranttips: White Box er et gullkorn.

FREEDOM BEACH: En vakker idyll med kritthvit sand og stille, glassklart vann der du kan se "gullfiskene" svømme rundt deg. Ta med litt brød eller banan, så blir du populær. I den private eiendommen bak stranden kan du spise deilig lunsj under palmetak. Bestill bord når du ankommer stranden. Under palmene kan du få massasje. Du kommer hit med langhalebåt, ca. 15 minutter fra Patong.

KAMALA BEACH: Opprinnelig en muslimsk fiskerlandsby. Stranden er lang og fin med bitte små steiner. Et populært sted for mange langtidsferierende. Benytt sjansen til å ta en kveld på Phuket FantaSea. Fornøyelsespark og show i øverste kategori. Helt fabelaktig!

SURIN BEACH: Dette er "bryllupsstranden". Hvit og vakker. Mange velger å gifte seg her, barfot i sanden og med orkideer i håret. Star Tour har en bryllupsekspert på øya — om man skulle trenge hjelp til gjennomføringen. Mange hyggelige barer og "beach clubs" langs stranden. Ikke spesielt barnevennlig på grunn av de kraftige bølgene som slår rett inn fra havet.

PANSEA BEACH: Den vakreste stranden av dem alle, men dessverre ikke lenger tilgjengelig fordi luksushotellene Amanpuri og Chedi har sperret av den lille veien som tidligere førte ned til stranden. Du kan selvfølgelig komme vannveien eller klatre over klippene fra Surin Beach og ingen kan jage deg bort. Alle strender er offentlige i Thailand, men det er få som kjenner denne perlen. Er du interessert i kjendis-spotting, så er det hit du skal dra. I mer enn tjue år har de rike og berømte funnet veien til Amanpuri, et av Thailands mest berømte luksushotell.

BANG TAO BEACH: Dette er min personlige favorittstrand. Den er kjempelang, og fra midten og nordover er det langt mellom solstolene. I dette området finner du noen av øyas flotteste hoteller, som for eksempel Sheraton Grande Laguna Phuket. I fortsettelsen av Bang Tao finner du Layan Beach. En fredelig idyll med pudderhvit sand. Men her vil det snart sprette opp nye luksushoteller, blant andre Shangri-La.

NAI THON: Ligger i et naturvernområde, derfor er stranden beskyttet mot for kraftig utbygging. Fra november til februar legger havskilpaddene egg her. Vannet er krystallklart og perfekt for snorkling.

NAI YANG: En fredelig idyll. Star Tour har funnet en virkelig perle her; Blue Unique Indigo Pearl. Hotellet er et av verdens mest originale designhotell og er bygget på en gammel tinngruve. Her bor man litt avsides og halvpensjon kan lønne seg. Perfekt for deg som vil slappe helt av i ferien.

MAI KHAO BEACH: Lengst nord på øya ligger kilometervis av urørt strand som er en del av Sirinat nasjonalpark. Passer for deg som vil ha det litt som Robinson. Se opp for sterke undervannsstrømmer i sommerhalvåret.

LES OGSÅ:

Drømmeferier for matglade

Slik lærer du barna to språk

Magisk vekkerklokke gjør det lettere å våkne

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KATA NOI: Betyr "Lille Kata". En vakker strand i et stille og behagelig område. Foto: Star Tour
KATA NOI: Betyr "Lille Kata". En vakker strand i et stille og behagelig område. Foto: Star Tour Vis mer
NAI HARN: Et fredelig badested sør på øya. Foto: Mai-Britt Sverd
NAI HARN: Et fredelig badested sør på øya. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer
FINE SKJELL: Lag dine egne smykker eller kjøpt dem i sjøsigøynernes landsby ved Rawai. Foto: Mai-Britt Sverd
FINE SKJELL: Lag dine egne smykker eller kjøpt dem i sjøsigøynernes landsby ved Rawai. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer
LAEM KA BEACH: En "hemmelig" perle. Sving inn den lille stikkveien ved 7-Eleven på vei 4032 ved Rawai. Dette er stranden for deg som vil gå dine egne veier.  Foto: Mai-Britt Sverd
LAEM KA BEACH: En "hemmelig" perle. Sving inn den lille stikkveien ved 7-Eleven på vei 4032 ved Rawai. Dette er stranden for deg som vil gå dine egne veier. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer
HVITE STRENDER: Få steder i verden kan måle seg med Phuket når det gjelder strender og krystallklart hav. Foto: Star Tour
HVITE STRENDER: Få steder i verden kan måle seg med Phuket når det gjelder strender og krystallklart hav. Foto: Star Tour Vis mer
STRANDSHOPPING: Ta med deg minst mulig. Sommertøy er billig og kan handles over alt. Foto: Mai-Britt Sverd
STRANDSHOPPING: Ta med deg minst mulig. Sommertøy er billig og kan handles over alt. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer
BANG TAO BEACH: En fantastisk strand. I dette området finner du noen av øyas flotteste hoteller. Foto: Star Tour
BANG TAO BEACH: En fantastisk strand. I dette området finner du noen av øyas flotteste hoteller. Foto: Star Tour Vis mer
SURIN BEACH: Blir kalt ”bryllupsstranden”. Hvit og vakker. Foto: Mai-Britt Sverd
SURIN BEACH: Blir kalt ”bryllupsstranden”. Hvit og vakker. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer
KARON: Bred og lang strand, noe som bidrar til at den sjelden oppleves som overfylt og trang. Foto: Mai-Britt Sverd
KARON: Bred og lang strand, noe som bidrar til at den sjelden oppleves som overfylt og trang. Foto: Mai-Britt Sverd Vis mer