Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Verdensarv på trygg grunn

I sommer har Urnes Stavkirke framstått som et tomt skall. Det snart 900 år gamle klenodiet var i bevegelse og i ferd med å synke. Nå har den fått solide fundamenter.

VAKKER: Urnes Stavkirke er en bauta i vår kulturhistorie. Fotidsminneforeningen er eier av dette unike byggverket. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
VAKKER: Urnes Stavkirke er en bauta i vår kulturhistorie. Fotidsminneforeningen er eier av dette unike byggverket. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| URNES (Dagbladet): På et vakkert nes i Lusterfjorden, omgitt av gardsbruk og frukttrær ligger stavkirken som ble tatt inn på UNESCOs Verdensarvliste i 1979. Urnes Stavkirke er den eldste og mest utsmykkede av Norges 28 stavkirker. Urnesportalen er representerer treskjæring uten sidestykke i Norge.

Utbedringsarbeid
Urnes kirke begynte å røre på seg, noe som har medført betydelige undersøkelser og utbedring. Bunnstokken mot nord var sunket 12-13 cm lavere enn bunnstokken i sørveggen.

Det sies at bevegelsene skyldes frostsprengning og telehiv.

Andre mener at fundamentene er blitt svekket i forbindelse med tidligere arkeologiske utgravninger på femtitallet.

Nå er skjevheten rettet opp og nye fundamenter, laget med lokal stein, er på plass. For å kunne utføre arbeidene måtte alt inventar flyttes ut og gulvet tas opp.

GAMMEL: Urnes Stavkirke ligger på Ornes gård. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
GAMMEL: Urnes Stavkirke ligger på Ornes gård. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Gjenbruk
Man har visst at det er brukt materialer og utsmykninger som gjenbruk fra tidligere kirker på samme sted. Inngangsportalen er et eksempel på slik gjenbruk. Det har vært påvist rester etter fundamenter for to tidligere kirker. Nå har arkeologene funnet spor etter et enda tidligere kirkebygg. Arkeologene mener nå at den første kirken sto der allerede en gang på 900 tallet.

Under restaureringen har inventaret vært utstilt i en av bygningene på Ornes gård.

Går alt etter planen er alt på plass i løpet av vinteren og Urnes Stavkirke vil framstå i all sin prakt til turistsesongen 2010.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media