Vi er kjipere turister enn tyskerne

Hotellansatte fra hele verden har tørket bort det falske smilet sitt og gitt deg karakter. Se lista.

HAKKET KULERE ENN NORDMENN: Tyske turister, her i Spania, gir et betydelig bedre inntrykk enn nordmenn flest på hotellferie. Illustrasjonfoto: SCANPIX
HAKKET KULERE ENN NORDMENN: Tyske turister, her i Spania, gir et betydelig bedre inntrykk enn nordmenn flest på hotellferie. Illustrasjonfoto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): I den årlige undersøkelsen utført av nettreisebyrået Expedia blant over 4500 hoteller verden over får turistene virkelig passet sitt påskrevet - basert på nettopp nasjonalitet.

Etter en rangering som sammenføyer alle svarene i år, kommer japanerne nok en gang best ut. Utenlands tropper de opp rolig, høflig og uten å klage, og forblir ryddige og renslige gjennom oppholdet, mener de hotellansatte.

Men så var det oss andre...

Sacre bleu!
Selv om nordeuropeere utvilsomt kan gjøre livet ufyselig for lokalbefolkningen i, vel, Syden, er det beboerne i nettopp flere av disse landene som får hardest medfart i undersøkelsen.

Aller nederst på lista er nok en gjenganger: Franskmennene. De oppfattes - for noen ikke så overraskende - som gjerrige, uhøflige og elendige til å bruke andre språk enn fransk.

De er usle tipsere, og hele ti prosent av hotellene mener de er de mest uhøflige av alle. Viktigperene klarte ikke engang å vinne best kledd-lista, siden både italienere og briter(!) nå ses på som fjongere i tøyet.

Spanske turister står heller ikke særlig høyt i kurs hos de som sjekker oss ut og inn og rer opp sengene våre. Sammen med grekere og tyrkere scorer de svært lavt i alle kategorier og er farlig nær franske turister å være kjipest i verden.

Betaler i cash, ikke høflighet
Norske turister ser ut til å være så anonyme at vi har havnet omtrent midt på lista. Tiendeplassen på totallista deler vi med danskene, finnene og av ukjent grunn med de ubestemmelige belgierne.

Om vi graver noe dypere i undersøkelsen, får nordmenn en del skryt (men langt fra mest) for pengebruken vår. Ellers er det - om vi skal være litt strenge - middelmådighet over hele linja:

• Vi er på 9. plass på oppførsel
• ...og enda dårligere når hotellfolket blir spurt om høflighet: 10. plass
• 9. plass på lista over turister som prøver seg på å snakke det lokale språket
• Femte «best» til å svi av penger
• Minst seks nasjonaliteter regnes som bedre tipsere enn oss
• 7. plass på ryddighet

Langt, langt verre - sett med norske øyne - er plasseringen til en viss nabo i øst på den globale indeksen. Sveriges reisende blir rangert på en åttendeplass, sprøtt nok sammen med amerikanerne, og altså bedre enn Norge.

Amerikanerne er forøvrig mye bedre til å gi tips enn europeerne og oppfattes generelt som mest generøse med dollarbunken. Men turistene fra USA regnes imidlertid som dønn uhøflige og de som klager hyppigst.

Britene - ikke Europas kopp med te
Det merkverdigste utslaget står Storbritannia for.

Mens britene på verdensbasis kommer på 2. plass like bak de eksemplariske japanerne, sliter de betydelig mer med å få respekt hjemme og i nabolandene.

I Europa oppfattes de som turistene med aller dårligst oppførsel, og når man spør britenes egen hotellbetjening mener hele 20 prosent av dem at ingen er kjipere enn de som bor på hotell i hjemlandet.

Som blant andre Time Magazine påpeker, bør man nok ta seriøsiteten i undersøkelsen med en klype salt, selv om det er moro for alle unntatt franskmenn å latterliggjøre franskmenn for tredje år på rad.

Blant annet scorer de engelsspråklige landene trolig ufortjente høyt siden deres turister snakker arbeidsspråket til (nesten) enhver hotellresepsjonist, og det at undersøkelsen omfatter bare hoteller og ikke steder som frekventeres av backpackere og andre med lavt budsjett hever nok plasseringen for enkelte lands vedkommende.