Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vil kurere vinterdepresjoner med sydenferie

Turistene svikter Spania og Kanariøyene og nå vil de at nordmenn skal få sydenferie på blå resept.

SYDEN: Folksomt på Playa del Inglès og Gran Canaria, men det var før finanskrisa.
Foto: ARNE V. HOEM
SYDEN: Folksomt på Playa del Inglès og Gran Canaria, men det var før finanskrisa. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

||| Turistmyndighetene på Kanariøyene har gjennomført intervjuer av 5113 personer mellom 25 til 70 år, i Norge, Danmark, Sverige, Frankrike og Tyskland.
Undersøkelsen bekrefter at vinterdepresjoner er et relativt omfattende problem i Norge, men avslører også at nordmenn både har større tro på, og oftere tar i bruk den Søreuropeiske sola som kur mot mørketid og depressive symptomer enn andre europeere.

Blå resept
«Nordmenn burde kanskje få en årlig  sydentur på blå resept», sier Volanda Perdomo fra Canary Island Board of Tourism. 
«Sollys gir rikelig med D-vitaminer og tilfører kroppen energi til å motvirke trøtthet og vinterdepresjoner».  Hun mener at flere nordmenn kunne ha godt av et avbrekk fra mørketid og dårlig vær.

Mosjon
Det mener også  lege Birger Løvland og fysioterapeut Anita Løvland, forfattere av en ny fotturguide, «Turguide til Lanzarote og Fuerteventura»
  «Det er så viktig at vi bruker kroppen og er aktive hele året. Derfor burde Sydenturer gjerne vært på blå resept nå om vinteren når det er for mørkt og glatt til å gå tur hjemme i Norge», mener Løvland. 
 
 
Sol
Nordmenn oppgir i den spanske undersøkelsen,  i større grad enn andre europeere,  at de kunne tenke seg å dra sydover for å kurere vinterdepresjoner. En av syv oppgir at de kunne tenke seg en tur til solfylte strøk, mens bare 7 prosent svarer at varme klær er den foretrukne kuren. 5 prosent oppgir solarium som et tiltak mot  vinterdepresjoner.  
1 av 3 oppgir at de allerede har måttet ty til Sydenreiser for å motvirke vinterdepresjoner.
    
Av nordmennene som deltok i undersøkelsen, svarer 4 av 10 menn at de har innvilget seg en sydentur for å kurere depresjoner. Bare 2 av 10 kvinner har gjort det samme.
Kvinner tyr trolig oftere til solarium, varmt tøy, varm te eller sjokolade, og varme rom for å motvirke depressive symptomer, mener den samme Perdomo som vil ha flere av oss på besøk til den spanske øygruppa.

Deprimert
Franskmenn er mest deprimerte, dansker minst. Nordmenn er likevel mer deprimerte enn både svensker og dansker.   På spørsmål om hva som er den vanligste årsaken til vinterdepresjoner, oppgir ikke overraskende et stort flertall — syv av ti — at mangel på sollys er den vanligst faktoren. Av andre utløsende faktorer oppgir 15 prosent at mørke er utslagsgivende. 11 prosent oppgir vær og kulde, mens bare 4 prosent oppgir snø. 3 prosent oppgir lave temperaturer.

Så da kan vi slå to fluer i en smekk,  - sol til oss,  - og oljekroner til Kanariøyenes turistindustri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media