Nyhetsåret 2022 i

Du leser nå Dagbladet redaksjonelle regnskap for 2022. Scroll videre for å lese om hvem vi er, hvem som bruker oss og hva vi har gjort gjennom året som har gått.

Den nye desken i Dagbladet

Takk for at du leser Dagbladet

Ukraina-krigen, energikrisen og prisstigningen har preget nyhetsbildet i 2022. Men også Erling Braut Haalands suksess, Durek Verretts uttalelser og Lise Klaveness FIFA-kritikk har engasjert mange. Dagbladet dekker de sakene våre lesere og seere er opptatt av.

Dagbladet har levert nyheter siden 1869, men aldri har Dagbladet hatt så mange lesere og seere som nå. Det siste året har Dagbladet gjennomført en historisk oppbemanning der nærmere 30 nye journalister ble ansatt. Satsingen har gitt resultater – gjennom hele året har vi hatt kraftig vekst. 1,2 millioner besøker nå Dagbladet hver eneste dag, bare på mobil. Digitalt har Dagbladet over 16 millioner sidevisninger daglig og over en halv million startede TV-strømmer.

Dagbladet skal være først med siste nytt. Nyheter er hjertet vårt, og er det området vi bruker mest krefter på. Deretter kommer sport og underholdning. Men Dagbladet er også mye mer. Vi har spesialiserte redaksjoner innenfor politikk, meninger, næringsliv, litteratur og forbrukerjournalistikk. Hos oss finner du alt fra tunge avsløringer til historier som berører og ellevill underholdning.

Gjennom 2022 har vi levert journalistikk vi er stolte av. Vi har vært nyhetsledende i dekningen av en rekke store hendelser. Vi har jobbet frem egne avsløringer. Og vi har levert innhold som har beriket, berørt og begeistret. Men det er også områder vi gjerne skulle levert enda bedre på. Vi ønsker å være åpne om feil vi gjør. Derfor har vi i 2022 laget en egen rettelogg, der Dagbladets lesere kan se hvilke feil redaksjonen har gjort og hva vi har rettet.

Mediebruken er i stadig endring. Vi når et stort antall brukere gjennom Dagbladet.no, Dagbladet TV, Dagbladet Pluss, DinSide og Børsen. Vi publiserer i dag på mobil, PC, nettbrett, papir og i sosiale medier, og har også publisert en populær podkast. Uansett hvor du finner oss skal du kjenne igjen Dagbladet. Du skal oppleve å bli oppdatert på siste nytt, opplyst på de store temaene og underholdt med utrolige historier.

Vi fortsetter satsingen inn i 2023 med full styrke. Tusen takk for at du følger oss på reisen.

Alexandra Beverfjord, sjefredaktør Dagbladet

Dette er Dagbladet

Økonomi

Mediebransjen er i stor endring og har vært det lenge. Samtidig som papiropplaget faller, øker Dagbladet sin digitale posisjon. I tillegg til en omfattende annonseøkonomi, har Dagbladet digitale brukerinntekter fra Dagbladet Pluss. Men: Digital posisjon utfordres ikke bare av de tradisjonelle konkurrentene, men også av globale plattformer og tech-giganter. Dette, kombinert med usikre økonomiske rammebetingelser som følger av pandemi og krig i Europa, gjør mediemarkedet krevende.

Dagbladet har avvikende budsjettår, som starter i oktober. Året 21/22 endte med 6 prosent vekst i omsetning mot året før. Øyeblikksbildet ser også godt ut for Dagbladet.

Så langt i år har også Dagbladet oppbemannet på en rekke områder, som nyhet, Børsen og sosiale medier-avdelingen. Dette gjør naturligvis at kostnadene har økt. For at Dagbladet skal kunne fortsette å levere på samfunnsoppdraget og våre forpliktelser overfor brukerne, er det derfor helt nødvendig med stabile inntekter og gode resultater.

Våre topplister

Her er sakene som fikk mest oppmerksomhet i 2022. Tall per 30.12.2022.

Mest lest

Disse sakene fikk flest klikk.

Lengst lest

Sakene som hadde lengst lesetid. OBS: Ikke inkludert saker med under 10.000 sidevisninger.

Mest lest på Facebook

Disse sakene fikk flest sidevisninger.

Mest solgt

Sakene som har generert flest salg av Dagbladet Pluss-abonnementer.

Mest sett

Videoene som var mest sett i 2022.

Klikk på titlene for å se videoene

Krigen i Ukraina

Nyhetsåret som har gått

Året 2022 startet med fullt fokus på pandemien, og 24. februar endret alt dette seg med Ukraina-krigen. Denne kom til å prege året for nyhetsavdelingen til Dagbladet.

Ekstremværet Gyda, Anders Behring Breivik og corona var de største hendelsene de første ukene av det nye året. Rettssaken der 22. juli-terroristen begjærte seg prøveløslatt ble mye omtalt – og både Dagbladets og andre mediers dekning – spesielt spørsmålene om hvor mye som skulle sendes på TV – ble utsatt for omfattende debatt.

13. januar lettet corona-tiltakene og Dagbladets nyhetsavdeling begynte å snu seg mot en pandemifri hverdag.  I Ukraina trommet det mot krig og Dagbladets tremannsteam landet i Kyiv allerede 25. januar.

Ukraina-krigen

Det skulle vise seg å være nesten en måned til selve krigsutbruddet. 24. februar våknet Europa til krig. Dette var midt i den norske skolevinterferien i Oslo, men på klassisk Dagbla’-vis ble det mobilisert kraftig. Noen dager før invasjonen gjorde vi først en stor reorganisering i redaksjonen. Den samme dagen ble det gjort en like stor omorganisering i utviklingsavdelingen. Ressurser ble satt sammen med nyhetsavdelingen og andre deler av redaksjonen.

Det førte til public service-oppdateringer på Dagbladet.no 24/7 i starten av krigen på et nivå vi aldri har vært på tidligere.

Første helga ble team sendt til det ukrainske-polske grenseområdet. Og den første uka jobbet på det meste over 30 nyhetsreportere med Ukraina-krigen. Vi tilknyttet oss også to ukrainsk-russisktalende medarbeidere som hjalp til med research de første månedene.

I løpet av krigen har vi vært på reportasjeturer til følgende land: Finland, Latvia, Italia, Sveits, Moldova, Georgia, Polen og Storbritannia. I tillegg har vi vært fire ganger i Ukraina etter 24. februar.

Etter vår mening har vi vært for få ganger i Ukraina og det har vært en stor svakhet i vår dekning. Årsaken er et etterslep på reportere/TV-reportere og TV-fotografer med nødvendig erfaring fra felt og sikkerhetskurs. Og for få fotografer som har vært tilgjengelige av ulike årsaker. I løpet av året har derfor rundt 10 reportere og fotografer gjennomført sikkerhetskurs.

Dagbladet har likevel hatt en ekstremt omfattende og god dekning av krigen i Ukraina.

Ukraina-saker har mer eller mindre vært sterkt representert på trafikktoppen – noe avbrutt av fly-og feriekaos i sommer – kontinuerlig fra februar til desember. Og da har det særlig vært enorm interesse om saker rundt Vladimir Putin. Børsens «oligarkenes fall» er blant våre mest leste spesialer noensinne.

Breakingarbeid har vært i 2022, og vil fortsette å være, det viktigste arbeidet nyhetsavdelingen. Dette innebærer både realtidsjournalistikken der vi skal pushe fellesnyheter og de hardtslående egennyhetene og eksklusive intervjuer som for eksempel intervjuet med mora som drepte barna sine i Lørenskog.

Prosjekter og avsløringer er en viktig del av Dagbladets DNA. Det siste året har det vært litt færre graveprosjekter fra nyhetsavdelingen på grunn av Ukraina-krigen. Likevel har vi hatt flere avsløringer så som graveprosjektene om pandemiens pris, norsk ruspolitikk og avsløringer om NTNUs samarbeid med utenlandske forskere.

Her er noen av avsløringene vi har hatt det siste året:

Kriminalomsorgen: Intern rapport avslører: «Ikke godt nok»

Høyesteretts-dommer i SMS: «Håper Ukraina slettes fra kartet»

Pandemiens pris: Overtidstimene på sykehusene

Advarer Norge mot russisk tokt

Kjøpte ruskurs av omstridt forening

25. juni-skytingen var den største hendelsesnyheten innenriks i året som gikk. To mennesker ble drept og minst 20 skadd i forbindelse med skytingen ved og utenfor Per På Hjørnet og London Pub i Pride-uka.  Gjerningsmannen Zaniar Matapour ble pågrepet ved hjelp av sivile mindre enn to minutter etter skytingen startet. Mange fornærmede, stort bildetilfang, ulike mulige motiver og koblinger til kjente kriminell gjorde at dette ble en sak som tok mye ressurser – og hadde mange ulike nyhetsinnganger.

Ferie og flykaos ble sommerens store sak. «Feriepatruljen», et samarbeid mellom nyhet og DinSide, jaktet tips, og fortalte historier fra strandede reisende og guidet leserne gjennom rettigheter og krav.

Store krimsaker «returnerte» også i den norske offentligheten. Både Tengs-og Baneheia-saken ble viet stor oppmerksomhet.

Mellomvalget i USA i november ble dekket med våre amerikanske stringere. De var på reportasjeturer i delstatene Georgia, Pennsylvania, New Mexico, Arizona, Florida og New York i forbindelse med valget. Valgnatta jobbet de for TV fra Philadelphia kombinert med en forsterket breakingdesk natt og morgen i Oslo.

Børsen

Dagbladets egen site for økonomi og finans, Børsen, ble en viktig del av dekningen av Ukraina-krigen.

Dagbladet Meninger

At det 24. februar begynte en ny politisk tidsregning, har også påvirket Dagbladets meninger-avdeling. Dagbladet har på kommentarplass fulgt dette historiske vendepunktet fra start til slutt – også fra før det hele startet.

Politikk

Flere år med kildepleie ga avkastning hos Dagbladets politiske avdeling i 2022. Både i forkant av statsbudsjettet, og under budsjettforhandlingene på Stortinget, fikk  Dagbladets lesere en rekke presise saker fra de lukkede forhandlingsrom.

Gravejournalistikk

Dagbladets gravegruppe har brukt året på reportasjereiser i forbindelse med krigen i Ukraina, samt en rekke andre dyptgående serier.

DinSide

DinSide er Norges største forbrukernettsted, og har videreutviklet nyhetsimperativet og satset på journalistikk som er mer tilpasset Dagbladets tradisjoner og DNA.

Sporten

Pandemien preget sportsåret 2021 og skapte store utfordringer for all sportsdekning inn i 2022 også. Spesielt vinter-OL i Beijing ble en solid kraftprøve for sportsredaksjonen. Utover våren avtok testeregimene, og sakte men sikkert kom vi tilbake til en slags normal utover sommeren. Sportsjournalistikk trives best uten fysiske restriksjoner.

Fra Kjendisdesken

Dronning Elizabeths død 8. september ble den største nyheten for Dagbladets kjendisavdeling. Men også en rekke nasjonale nyheter og debatter har preget kjendisnyhetene.

Dagbladet bok

Da Dagbladet BOK ble lansert 1. desember 2021, var målet å blåse nytt liv i den norske litteraturjournalistikken, gjennom å appellere til både leserens fornuft og leserens følelser. Spesielt det første viste seg å bli viktig i 2022.

Dagbladet TV

Nyhetsåret 2022 ble preget av store hendelser dokumentert med videojournalistikk i Dagbladet. Gjenåpningen av Norge i februar, ekstremværet Gyda, Anders Behring Breiviks løslatelsesbegjæring ble dekket med videoer og livesendinger.

Våre beste bilder

Dagbladets fotografer har vært en viktig del av dekningen av de største nyhetsbegivenhetene i inn- og utland i 2022, og tatt flere tusen bilder. Her er våre favoritter.

Vokalist Ivar Nikolaisen i Kvelertak er også fluefisker: -Det er fint med en hobby der du ikke trenger å være full for å ha det gøy. Plutselig ble det å fiske kulere enn å spille i band.

Jørn H.Moen

«Cold response» er det talende navnet på årets NATO-øvelse i Nord-Norge. Neo (7) og Nine (10) sykler sammen med foreldrene Vibeke og Kim langs fylkesvei 829, samtidig som soldater fra US Marines ligger skuddklare i grøfta.

Bjørn Langsem

Odd Nerdrum gir nesten aldri intervjuer, men når han først snakker, så letter han på kjortelen. -Jeg har ingen gudstro, naturen visner - akkurat som mennesket. Jeg tror døden er en god byttehandel, sier maleren.

Anders Grønneberg

Bak et krusefiks på veien fra Ukraina til Moldova, prøver Nina og sønn Timofej å finne ly for vinden. Og det er ly, men ikke et nytt hjem de ønsker seg. - Mannen min og foreldrene mine er fremdeles i Mykolajiv, og jeg vil tilbake til dem så fort det er mulig, sier Nina.

Hans Arne Vedlog

«Mørkets prins», Nick Cave, trollbandt et entusiastisk publikum i solnedgangen på Øyafestivalen. - Han går i ett med publikum. Han omfavnet oss. Cave har tilsynelatende mer lyst til å være sammen med oss enn oppe på scenen, skrev Dagbladets anmelder Øyvind Rønning.

Frank Karlsen

Skogbruksstudenten Henri Knackstedt (23) kjøpte Sorknes gård med tilhørende mye skog, for 61,3 millioner kroner. - Jeg kjenner på et ekstremt press. Dette er en svær gamble, sier den nye eieren som skal drive med tømmerhogst og turisme, sier Knackstedt.

Kristin Svorte

Roar Paulsrud trøster et ukrainsk foreldrepar som nettopp har mistet sin datter på flukt i Norge. Paulsrud har bygd midlertidige hjem til et tjuetalls kvinner og barn i Råde, og ble rystet da en av disse tok sitt eget liv.

Lars Eivind Bones

I den første fasen av krigen i Ukraina strømmet kvinner og barn over grensa ved Medyka. Der ble de tatt vare på av hjelpsomme polakker med mat og varme. Flere titusen av disse har klart å komme videre til trygghet i Norge.

Nina Hansen

Et mye sterkere og livsfarlig dop skaper økt frykt i Oslos rusmiljø. Torbjørn Dandy Ludvig Sommers Jønsberg (39) er bekymret for at noen skal dø av det høypotente rusmiddelet protonitazen.

John T. Pedersen

Tospannet Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har slitt med synkende popularitet etter valget i 2021. Her er de på vei opp Karl Johan til statsråd hos Kongen.

Shad Madian

Nytt i 2022

Lokalkontorer

Høsten 2022 gjenåpnet Dagbladet to lokalkontorer i Trondheim og Bergen. Med egne reportere på plass har responsen vært over all forventning og leseren kan nå gå på egne forsider - DB Trondheim og DB Bergen for å få siste nytt i ekte Dagbladet-stil fra de to byene og områdene rundt.

Les mer om vår lokalsatsing her.

Rettelogg

I september lanserte Dagbladet avisas første digitale rettelogg. Praksisen med å samle alle feil og rettelser på et sted har lange tradisjoner blant annet i aviser som NY Times og The Guardian både på nett og i papir. Den siste tiden har også en rekke norske aviser lansert rettelogger, og så også Dagbladet. I Dagbladets rettelig finnes alle rettelser gjort i åpne artikler, i Dagbladet Pluss, i TV-innhold og på sosiale medier.

Retteloggen finner du her

Spesialer

Dagbladets innhold skal ikke bare presenteres som tekst og stille eller levende bilder. Vi jobber også med å lage spesialer som gir brukerne en opplysende og noen ganger også morsom opplevelse. Vår mest leste spesial er «Oligarkenes fall» om Putins innerste krets.

Vår mest leste spesial er «Oligarkenes fall» om Putins innerste krets.

I spesialen «Krigens Ofre» kartla journalister i Dagbladet sivile ofre i Ukraina. Resultatet ble en minneside for de omkomne.

Tv-konsepter

DBTV lanserte to nye underholdningskonsepter i 2022.

«Embla gjør det best»

«Embla gjør det best» er DinSides nye tv-flaggskip, hvor programleder Embla Hjort-Larsen viser sine beste triks for å gi seeren et enklere liv.

Sjekk blant annet Emblas eddik-triks her!

«Bjuda på»

«Bjuda på» er kjendisredaksjonens nye konsept, hvor “rød løper”-profilene Jonas Hammer, Thea Hope og Kine Falch tester grensene hvor hvor mye kjendisene de intervjuer er villige til å nettopp by på seg selv.

Se alle episodene her.

Podcast

«Gutten i plastposen»

I 1991 ble et spedbarn funnet i en plastpose av en pensjonist på Østre Aker Kirkegård i Oslo. Barnet var 29 grader kaldt, og i ferd med å dø.

I en serie på ni kapitler gikk Dagbladet i 2016 og 2017 opp den utrolige historien om «Gutten i plastposen». Reportasjeserien er en av de mest prisbelønte journalistiske prosjektene i Dagbladets historie. Den er til dags dato også en av de største lesersuksessene.

Du kan lese «Gutten i plastposen» her.

I 2022 ble «Gutten i plastposen» Dagbladets første fortellende podcast. Den er laget av Aller Social Club for avisa.

Lytt til podcasten her.


Heder og ære

Her er prisene vi vant i 2022.

Årets nasjonale sportsdekning

Årets nasjonale sportsdekning

Under Nordiske mediedager i Bergen vant Dagbladet prisen for årets nasjonale sportsdekning. Prisen gikk til graveprosjektet «En syk skinasjon». Det er de fire journalistene John Rasmussen, Jorun Gaarder, Bernt Jakob Oksnes og Øyvind Godø som står bak det prisvinnende prosjektet.

I nesten et år undersøkte Dagbladet omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting. Dagbladet undersøkte blant annet langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne.

Juryens begrunnelse:

Redaksjonen viser en enorm journalistisk stamina når de systematisk kartlegger og avdekker et omfattende problem innen nasjonalsporten i Norge. Med banebrytende metodejobbing og et imponerende kildetilfang, avsløres alvorlig fysisk og psykisk sykdom, underernæring og mangel på tiltak. Dagbladets journalistikk har ført til offentlige beklagelser, endring i trenerutdanningen og initiativ til granskinger. Sportsjournalistikk av ypperste klasse som gransker, avslører og endrer både samfunnet og idretten.

Klikk HER for å lese alle sakene.

Dagbladet Pluss, papiravisa og Magasinet

Dagbladets papiravis har de siste årene sunket i opplag, i likhet med alle norske papiraviser, men i 2022 snudde det. Dagbladets papiravis ble opplagsvinneren i det norske avismarkedet.

De siste tallene fra MBL viser at Dagladets papiravis økte sitt opplag fra 23.298 til 25.037 fra 2021 til 2022. Ingen andre norske papiraviser vokste mer.

Hver helg gir Dagbladet ut Dagbladet Magasinet, som fortsatt har en særegen posisjon i det norske avismarkedet. 240.000 mennesker leser Magasinet hver eneste uke.

I 2022 ga også Dagbladet ut en rekke frittstående magasiner, som distribueres i bladhyller over hele landet. Denne satsingen vil fortsette. Dagbladet gir også ut kryssordbladet Rolf Hansens Utvalgte Kryssord, et av Norges største kryssordblader.

Og kanskje viktigst: Dette året har Dagbladets papiravis fornyet sin posisjon som nyhetsavis på en særegen måte, nemlig som nyhetskanal for dekningen av krigen i Ukraina.

I 100 dager etter den russiske invasjonen handlet førstesiden i Dagbladets papiravis om krigen i Ukraina. Krigen var hovedoppslag hver dag fram til 3. juni, bortsett fra i den forhåndsproduserte påskeaftenavisa.

Dette er den lengste perioden med samme sak som hovedoppslag i Dagbladets 154 år lange historie. Også utover høsten har dette vært vår desidert viktigste sak og vi nærmer oss nå 200 førstesider.

Dagbladet Pluss

Dagbladet Pluss har rundt 90.000 abonnenter, og er en Norges største, digitale abonnementsaviser.

Her får leserne tilgang til eksklusive artikler, tester, guider og intervjuer som kun er tilgjengelig for abonnenter.

Som Dagbladet Pluss-abonnent kan du lese Dagbladet som e-avis hver eneste dag, samt at du kan søke i Dagbladets arkiv helt tilbake til starten i 1869.

PFU

Det er i 2022 behandlet fem klager mot Dagbladet i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Dagbladet gikk fri i tre av disse etter såkalt forenklet behandling, der utvalget slutter seg til sekretariatets innstilling om at det åpenbart ikke forelå brudd på god presseskikk.

Dagbladet ble felt i to saker. Den ene saken gjaldt publiseringen av et illustrasjonsfoto på Facebook, der det ikke kom tydelig nok fram at bildet til en sak om et dødsfall på et treningssenter i Mexico var tatt på et norsk treningssenter. Dagbladet fikk også kritikk (en mildere form for brudd) i en sak om arbeidsmiljøet i Rogaland Brann og Redning. I ingressen stod det at brannsjefen tidligere var dømt i en arbeidskonflikt, mens det riktige var at organisasjonen han ledet ble dømt.

Dagbladet er klaget inn i ytterligere en sak, som ikke vil bli behandlet før i 2023.

I tillegg har sekretariatet avvist 37 klager mot Dagbladet. Dette skyldes formelle forhold, som mangel på samtykke fra berørt part, foreldelse eller uklart klagegrunnlag.

Dagbladet har inngått en såkalt minnelig ordning med to klagere. Det innebærer at saken løses utenfor utvalgets ordinære klagebehandling og i ett tilfelle har klager trukket sin klage.

Tallene avviker ikke veldig mye fra fjoråret. I 2021 ble Dagbladet klaget inn 60 ganger. 57 klager ble avvist, én klage endte med kritikk, mens Dagbladet gikk fri i to saker.

Annonser i Dagbladet

Dagbladets digitale annonseinntekter er fordelt på en rekke ulike produkter og annonseformater, og avisa opplever vekst på alle disse. Inntektsveksten kommer som følger av vekst i trafikk, folk på annonseavdelingen som kjenner markedet, samt høy etterspørsel etter våre produkter.Dagbladets topp tre annonseformater er for øyeblikket disse:


Content:

Netboard:

Fullskjerm:

Fullskjermsformatet som bygger merkevare og flytter produkter fra varehyllene, netboarden er godt plassert i det redaksjonelle innholdet, og til slutt contentformatet, som bygger gode kommunikasjonsløsninger for kunder med godt innhold.