Dagbladet Logo
Dagbladet Logo

Louisa (14) og Christina (17): Var på raid Europa rundt

Scroll ned

FRYKTET: Bosniske Fehim Hamidovic (62) skal stå bak lommetyverier over hele Europa.Foto: Sveinung U. Ystad

Lukk meny Vis meny Barnas historier

Oslo-politiet mobiliserte da de i fjor høst mottok varselet fra europeiske kolleger om at notoriske tyver var på vei. I oktober avdekket de selv hvordan de organiserte tyvene stjal flere steder i Oslo sentrum.

14. oktober slo politiet til, og pågrep fire personer. En kvinne og en mann, som begge knyttes til en lang rekke kriminelle forhold - selv om de selv nekter straffskyld.

Sammen med dem var de to tenåringsjentene Christina og Louisa.

Til tross for at de ved pågripelsen ikke var mer enn 14 og 17 år, skal jentene ha jobbet som tyver store deler av sine liv.

Vant til å lyve

Da politi og barnevern begynte å snakke med jentene fikk de en krevende jobb. Jentene framsto som erfarne kriminelle, og snakket usant både om relasjonen til de voksne og sin egen alder. Jentene nektet også å ta DNA-test slik at politiet kunne bekrefte identiteten deres. I fylkesnemndas vedtak går det fram at barnevernvakta mente at jentene framsto som vant til å klare seg selv og til å lyve og fortelle dekkhistorier.

I en bekymringsmelding fra politiet går det fram at den voksne kvinnen, henholdsvis mor og stemor til jentene, skal ha vært godt kjent i utlandet for organisering av lommetyverier utført av mindreårige. Jentene skal, sin unge alder til tross, ha vært mistenkt for tyverier i en rekke land. Slik Dagbladet har avdekket mistenker Oslo-politiet at kvinnen som ble pågrepet sammen med de to jentene, er datteren til Europas mest beryktede tyv.

 
 

Christina og Louisa hevdet selv at de var i Norge på ferie. De sa at de verken hadde stjålet noe, eller vært utsatt for tvang. Men Oslo-politiet har siktet både kvinnen og mannen de var sammen med for menneskehandel. Begge sitter fortsatt i varetekt.

Snakket til slutt

Kommunens prosessfullmektige sa til fylkesnemnda at saken var et klassisk eksempel på menneskehandel - jentene sto i et avhengighetsforhold til moren/stemoren, og kunne ikke slutte å stjele selv om de ønsket det.

Selv om de syntes det var vanskelig å bo på institusjon, og til dels så på tilværelsen der som et fengsel, takket de ja til skoletilbud og psykologhjelp. Jentene behersket flere språk muntlig. De uttrykte likevel at de ville vekk.

I fire vedtak fra fylkesnemnda, fra november og desember i fjor, går det fram at jentene etter hvert valgte å gi mer informasjon. Spesielt Christina (17) valgte å fortelle det som trolig var en mer sannferdig historie.


Louisa (14) og Christina (17)

- Utnyttet

Christina oppga at hun var blitt utnyttet av en slektning, og at hun var redd for å bli sporet opp. Hun skal ha blitt forsøkt solgt innad i familien, slått, mishandlet og tvunget til å stjele.

 
 

Jentas foreldre satt fengslet, sa hun. En annen slektning skaffet henne ID-papirer der det sto at hun var 13 år, og at hun også var blitt presset for penger. Hun forandret også forklaring om hvem av de andre pågrepne hun faktisk var i slekt med.

Både Louisa og Christina ble plassert på institusjon. Men i begynnelsen av april stakk de to av fra barnevernet. Nå mistenker politiet at de er i Italia - og at de nå er tilbake hos miljøet som skal ha utnyttet dem.

Nekter skyld

Den voksne kvinnens forsvarer, advokat André Gauslaa Kirkholm, opplyser at hun nekter straffskyld. Han vil ikke kommentere saken utover dette, men sier kvinnen fortsatt sitter i varetekt. Advokat Fisnik Baki, som representerer den varetektsfengslede mannen, sier klienten ikke erkjenner straffskyld.

- Han tar varetektsfengslingen veldig tungt. Av hensyn til den videre etterforskning, og klientens privatliv, ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere, sier Baki.

Dagbladet har endret barnas navn og anonymisert enkelte detaljer i deres historier.