Dagbladet Logo
Dagbladet Logo

Hannah (14): - Voldtatt av menneskesmuglere

Scroll ned

- FLERE SAKER: - På generelt grunnlag kan jeg si at saken inneholder mange momenter som vi kjenner igjen fra mange menneskehandelssaker, sier Mildrid Mikkelsen, som leder Rosa-prosjektet mot menneskehandel. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet

Lukk meny Vis meny Barnas historier

- Jeg er gravid i fjerde måned.

Det fortalte Hannah til krisesenteret Nadheim, 19. oktober 2014. Hun oppga å være 14 år. Dagen etter sendte senteret inn en bekymringsmelding om henne. I samtaler med krisesenteret, Rosa-prosjektet mot menneskehandel og barnevernet fortalte jenta at hun hadde vokst opp med bestemoren sin, og at hun var eldst av fem søsken.

Hannah sa at det var kjæresten som hadde gjort henne gravid. Familien og kjæresten ville at hun skulle ta abort, sa jenta. Selv ville hun beholde barnet sitt.

Det ledet Hannah inn i menneskehandel.

Voldtatt og solgt

En lokal mann fra landsbyen hun bodde i hadde tatt Hannah med ut av hjemlandet. Hun fortalte at hun ble holdt fanget av menneskesmuglere i Libya. Hun skal ha blitt voldtatt to ganger. Hun måtte godta å skylde menneskesmuglerne en halv million kroner.

Som flere hundre tusen flyktninger etter henne, ble Hannah tatt med i båt til Europa. Første stopp skulle bli Italia. Men mens de var ute på sjøen fikk hun og den antatte menneskesmugleren hennes problemer. Båten ble møtt av et større skip. Det ble Hannah redning. Da hun kom i land møtte hun en mann som hjalp henne til Norge, der hun fikk sove hos en norsk familie. De skaffet henne hjelp og hun kom på krisesenter.

 
 

Norsk politi så det som svært sannsynlig at jentas skjebne var å bli prostituert i Oslos gater, ifølge vedtaket fra fylkesnemnda. Norsk politi tok saken alvorlig nok til at de varslet sine italienske kollegaer om saken. Men det var for lite å gå på til at Hannahs menneskesmuglere noen gang ble tatt.

Til barnevernet forklarte Hannah at hun fryktet represalier mot familien sin om hun ikke betalte den halve millionen kroner til mannen som hadde tatt henne med ut på flukt. Det kom fram at hun også hadde vært i kontakt med en kvinne i Norge som skal ha vært knyttet til et menneskehandel-miljø.


Hannah (14)

Var redd

Denne kvinnen skal ha oppsøkt Hannah på barnevernssenteret, og bedt jenta ta kontakt. Det hadde jenta gjort, fordi hun fryktet for familiens trygghet.

Barneverntjenesten mente det nå var fare for at menneskehandlere visste hvor jenta oppholdt seg. Kommunens representant i Fylkesnemnda sa at frykten var at menneskehandlerne ville utnytte jenta til prostitusjon.

 
 

Det samme mente politiet. 24. februar i fjor fikk Hannah tvungen beskyttelse i Norge.

Jentas verge ønsker ikke å kommentere saken.

Menneskehandel-saken ble henlagt mars 2015.

Mildrid Mikkelsen som leder Rosa-prosjektet som hjalp Hannah, sier saken har mange momenter som hun kjenner igjen fra andre menneskehandelssaker.

- I Italia melder politi og hjelpeapparat om at faren for retrafikkering er stor hvis ofre for menneskehandel sendes tilbake dit og samtidig er korrupsjon et kjent problem i Nigeria. Dette er forhold som må tas i betraktning når ofre for menneskehandel søker om varig opphold i Norge, sier Mikkelsen.

Dagbladet har endret barnas navn, og anonymisert enkelte detaljer i deres historier.