Dagbladet Logo
Dagbladet Logo

Amalia (16): - Gravid og tigget sammen med mamma i Bogstadveien

Scroll ned

TIGGET: Jenta (16) ble tilbakeført til moren, som tigget sammen med henne på Majorstua. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

Lukk meny Vis meny Barnas historier

Romjenta Amalia (16) satt i høstslapset og så designerstøvlettene klakke forbi.

Amalia hadde sittet utenfor Majorstuen Te & Kaffe og tigget siden hun var fjorten år gammel.

Ved siden av Amalia satt moren hennes. Inne i den 16 år gamle jenta vokste hennes eget lille barn.

 
 

Nesten to år tok det før naboer i området til slutt varslet Oslo-politiet om den spinkle lille jenta som satt og tigget blant Oslos flotteste butikker.

Pekte på foreldrene

Etter at politiet hadde begynte å se på saken, var både de og barnevernet klare i sin oppfatning: De mente at Amalia var blitt utsatt for menneskehandel av sine egne foreldre. Barnevernet mente at det var foreldrene som utnyttet henne til tigging.

Hvem som hadde gjort Amalia gravid var det ingen som fant ut.

Amalia og moren hadde ikke noe sted å bo. Noen ganger brukte de Kirkens bymisjons akuttovernattingstilbud, innimellom sov de i telt.  Under graviditeten fikk hun svangerskapsforgiftning og ble innlagt på sykehus.


Amalia (16)

Ønsket å tigge

Jentas advokat hevdet at Amalia ønsket å være med familien og at hun tigget fordi hun ønsket det selv - ikke fordi foreldrene tvang henne til det, men heller mot deres vilje.

 
 

19. januar i fjor vedtok Fylkesnemnda at Amalia ikke skulle bo på institusjon. Fylkesnemnda mente at Amalia opplevde institusjonsplassering som langt mer belastende enn å tigge med moren. Forholdet mellom jenta og moren var varmt og nært, ifølge Fylkesnemnda.

Selv om foreldrene etter norske forhold hadde utnyttet jenta til tigging mente nemnda at utnyttelsen ikke kunne beskrives som kynisk, i hvert fall ikke fra morens side. Den gravide 16 år gamle Amalia ble tilbakeført til moren. Livet som tigger kunne fortsette.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med verken datteren eller moren i saken. Barnevernet skriver til Dagbladet at de avstår fra å kommentere saken siden de ikke har samtykke fra foreldrene eller barnet selv til å kommentere saken.

Politiet ønsker heller ikke å kommentere saken. Dagbladet har endret barnas navn, og anonymisert enkelte detaljer i deres historier.