Dagbladet Logo
Dagbladet Logo

Adam (16): Solgte hasj og sov på gata

Scroll ned

TRØBBEL: Flere ganger ble Adam tatt her på Grønland i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Lukk meny Vis meny Barnas historier

Adam (16) hadde tross sin unge alder gjort god butikk som narkoselger i Oslo sentrum.

Tatt igjen og igjen

6. juli 2014 ble han første gang bortvist av politiet. De erklærte ham uønsket i 24 timer fra det pulserende og trivelige bolig- og handelsområdet Olafiagangen på Grønland i Oslo. Mistanken lød på at Adam solgte narkotika.17. juli gjentok dette seg - 24 timers bortvisning for mistenkt narkosalg.

25. juli samme år ble han tatt med 16 gram cannabis på seg - også denne gang i Olafiagangen. Politiet mente gutten solgte narkotika. Beslaget ble vurdert som for stort til at det dreide seg om eget narkobruk.

Noen få dager seinere ble Adam tatt igjen. Han hadde kontaktet flere polakker og spurt om de ville kjøpe cannabis. Politiet fant ut at Adam hadde totalt 1850 kroner på seg, fordelt på for det meste 100- og 200-lapper. De mente det tydet på at han solgte stoff, og kjørte ham til barnevernsvakta. Der fant de at han hadde en mobiltelefon på seg - som han stadig vekk hadde brukt til å ringe både til USA og Italia.


Adam (16)

Forsvant

Først ønsket ikke Adam å snakke. Men etter et par uker endret dette seg.

 
 

Til Uteseksjonen fortalte Adam da at han fikk hasj fra eldre menn, som han så skulle selge videre. Betalingen kom i form av en liten andel av fortjenesten og litt hasj til eget bruk.

Mennene hadde ifølge Adam sagt klart ifra til ham at han ikke skulle si noe til verken politiet eller barnevernet - det ville gi ham store problemer. Under samtalen med barnevernet ble Adam så svært urolig. Han gikk ut for å ta en røyk.

Så var han borte.

Mot sin vilje

Politiet pågrep ham kort tid etter - ved Vaterlandsparken på Grønland.

 
 

Til Barnevernsvakta sa Adam så at han delvis sov ute, delvis hos noen «kamerater». Han hadde måttet kjøpe seg ei jakke for å holde varmen når han sov utendørs. Hvor han fikk penger til jakka ville ikke Adam si.

Barnevernsvakta mente Adam framsto tydelig ruset - og myndighetene var urolige for den aktivt narkotikaselgende gutten. Han ønsket ikke selv å få hjelp. Men 29. september 2014 ble han påtvunget hjelp etter §4-29 - mot sin vilje.

Dagbladet har ikke lyktes å nå Adams bistandsadvokat. Dagbladet kjenner ikke Adams reelle identitet. Dagbladet har endret barnas navn, og anonymisert enkelte detaljer i deres historier.