1-6-1 om dagen, Yngve og Kjetil

Bakrommet endelig på faks. Nei, unnskyld, db.no.

FLINKE GUTTER: Kjetil Siem og Yngve The Man kan fortsatt bli finkere ved blant annet å lytte til kampanjen 1-6-1 lansert forlengst av Norsk Supporterallianse. Kom igjen da! Foto: Nina Hansen
FLINKE GUTTER: Kjetil Siem og Yngve The Man kan fortsatt bli finkere ved blant annet å lytte til kampanjen 1-6-1 lansert forlengst av Norsk Supporterallianse. Kom igjen da! Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bakrommet (Dagbladet):
En supporter (eller fan, fra engelsk fanatic, «fanatisk») er en person som støtter eller er tilhenger av et lag, en gruppe eller en person. Ordet supporter kommer fra det engelske ordet support som betyr «å støtte», står det på wikipedia. Uten denne, ja la oss si lærballens støttefunksjon, ville all fotball vært like kjedelig som orientering, synkronsvømming og poesi.

Supportere er fotballens hjerte og sjel, fansen er grunnsteinen i folket som gjør at den moderne fotballens milliardærer og FIFA-pamper kan oppføre seg som en gjeng med bortsskjemte solkonger. Men, hva gjør fotballens byråkrater og embedsmenn i retur mot og for fotballens herlige fans? Jo, de kødder med dem. I Norge også.

Selvsagt kan vi si at dette er et I-landsproblem, men dropp nå den billige retorikken da. Også I-landssupportere må få lov til å rope ut formasjonen 1-6-1. Nei, det er ikke en komplisert formel, men elementær matematikk, smak på tallene og ordene, Yngve Hallén: 1-6-1- det er framtida. Det er slik det må bli. Og du som leser lurer kanskje også på hva i all verdens denne Bakrommets tøveskribent holder på med ved å igjen skrive 1-6-1. Bare vent, det forklares kanskje snart.

Fordi: Det koster skjorta å være supporter. Det koster stemmebånd, blod, pils, familie, venner og kjærester å drive med fotball fra tribuneplass. Uke etter uke, år etter år, sår etter sår. Det skal også koste å la hjerte banke så drakta buler. Fordi uten fansen, de som skriker, flåser, synger, banner og herjer (ikke for mye da), blir det ikke mye igjen av verdens vakreste og fineste lagidrett. Uten fotball ville verden gått fortere rett til helvete. Det ville brutt ut bykriger, borgerkriger, religionskriger (mer enn nå) og verden ville tapt så det suste ved pause. Familier ville ha måtte søke rom for natta i herberger uten flatskjermer, men med bønn og knekkebrød.

Fansen er dem som gjør at fotballens maktfolk og spillere kan være småkonger i en periode av livet sitt (før de blir eksperter på TV 2), og de fleste aktive og ledere innenfor fotballen har det så fordømt bra at de ikke selv aner det. Ja da. Spillerne og trenerne er gode til å takke fansen for støtten, det er ikke det, men nå må også de som sitter som andre onkel Skruer - på den store og viktige pengebingen - kneppe opp dressjakka, løsne på det stramme slipset og høre på Norsk Supporterallianse, de som har lansert og krever 1-6-1.

Den har som formål å få endret når kamper spilles i eliteserien og Obos-ligaen. Kort sagt vil man ha en kamp på lørdag, seks kamper på søndag kokken 18 og en kamp på søndag kveld. Derav 1-6-1. Dette ønskes for å sikre bedre forutsigbarhet for både hjemmesupportere og reisende supportere.

Ifølge nettstedet til Klanen er det støtte blant annet hos østkantklubbens ledelse:

«I 2015 spilles 1/3-del av Tippeligaen (9 runder) unna i perioden 6. april til 16. mai, på 6 uker, og dette er ikke forsvarlig verken sportslig, kommersielt, TV-messig eller publikumsmessig. Det må være et mål om å skape et jevnest mulig kampprogram over hele sesongen, og da er kamper i helgene en viktig forutsetning, sier daglig leder Stig-Ove Sandnes i Vålerenga Fotball Elite.»"

Bakrommet på lederplass (vi har flat struktur) forlanger at Norges Fotballforbund, TV-selskapene, 5 om dagen (sex om natta) og alle som er opptatt av norsk fotballs ve og vel tar seg sammen og møtes over en, ja vi gjentar dette til det kjedsommelige, en MILKSHAKE FOR PEACE og kommer fram til at 1-6-1 i helga er til det aller beste. For alle. For fansen. Punktum.

Ikke det, sier du, Yngve? Hvorfor ikke? Kom igjen da! For ....!  

• Bakrommet ble opprettet i 1999 da Tom Stalsberg var korrespondent for Dagbladet i Storbritannia og dekket fotball hver eneste uke i tre år. Bakrommet er gammeldags, lever av billige ordspill og noen brassespark, men mener alt vi skriver er nesten sant. Ingen venstrebacker blir skadet av det vi skriver. Tøv og tant? Det også. Heia EIF og (som vanlig) God Shave The Queen.  PS: Vignettbildet er tatt i 1999, spaltisten er i dag tjukk og gammel.

1-6-1 om dagen, Yngve og Kjetil

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer