Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

1 600 snømåkere, konsert på 27 minutter, 9 000 kroner for en billett og Mannings rekorder

Dette er Super Bowl XLVIII i tall.

KLARE TIL DYST: 1 600 mennesker er tilstede under Super Bowl for å være klare til å måke hvis det skulle bli nødvendig. Her fra forrige uke, da tribunene og banen ble fjernet for snø. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KLARE TIL DYST: 1 600 mennesker er tilstede under Super Bowl for å være klare til å måke hvis det skulle bli nødvendig. Her fra forrige uke, da tribunene og banen ble fjernet for snø. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sportsinteresserte amerikanere er svært opptatt av tall og statistikker. Så viktig er det for dem, at en egen teori om hvordan man skal bygge et billig og bra baseballag basert på statistikk eksisterer. Den kalles «sabermetrics», og er mest kjent gjennom boka og seinere filmen «Moneyball».

Også i NFL er tall svært viktig, så Dagbladet har derfor sett på noen av de viktigste, samt noen av de mindre viktige tallene i forkant av Super Bowl XLVIII natt til mandag.

Les alt om Super Bowl-skandalene på Dagbladet Pluss (krever innlogging)

Peytons rekorder La oss ta det viktigste først: Broncos-quarterback Peyton Mannings utrolige sesong. Den nesten to meter lange 37-åringen og laget hans satte et utall rekorder, og dette er noen av de mest imponerende:

• 55 touchdowns på én sesong er fem bedre enn Tom Bradys gamle rekord.
• 5 477 pasningsyards er én mer enn den gamle rekorden til Drew Brees fra 2011.
• I ni av 16 grunnspillkamper hadde Manning minst fire pasningstouchdowns. Dan Marino hadde den gamle rekorden med seks.
• I tillegg tangerte Manning to andre Marino-rekorder: flest kamper med minst 400 pasningsyards (fire) og flest kamper med minst to pasningstouchdowns (15 av 16).

Men selv om quarterbacken er den viktigste spilleren i amerikansk fotball, har ikke Manning ført Broncos til Super Bowl aleine. Laget som helhet lagde 606 poeng (ny NFL-rekord), scoret 76 touchdowns (ny NFL-rekord) og gjorde 293 first downs gjennom lufta (ny NFL-rekord).

Les alt om nøkkelspillerne i årets Super Bowl på Dagbladet Pluss (krever innlogging)

Også kicker Matt Prater har satt en rekord denne sesongen, da han i uke 14 klinket til med et field goal på 64 yards. Ny NFL-rekord, det også.

Vi har selvsagt ikke glemt Seattle Seahawks oppe i det hele, men faktum er at Broncos og Manning har satt masse rekorder offensivt, mens Seahawks rett og slett har vært bunnsolide defensivt.

1 600 måkemenn Så over til de litt mer kuriøse, men vel så interessante tallene.

SMØRBLID: Bruno Mars skal opptre under pauseshowet natt til mandag. Foto: Larry Busacca/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
SMØRBLID: Bruno Mars skal opptre under pauseshowet natt til mandag. Foto: Larry Busacca/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Snøstorm har vært et tema før denne kampen, i og med at den er den første Super Bowl-finalen som spilles utendørs i et kaldt klima. Men på MetLife Stadium er de klare for det som skulle komme.

• 1 600 mennesker er klare til å måke banen hvis noe hvitt skulle komme dalende.
• 30 traktorer kan bistå i dette arbeidet.
• 6 mindre snømåkere er også på plass.
• 12 lastebiler står klare til å kjøre bort snøen.

Lynkonsert For de som husker så langt tilbake som til fjorårets finale, er det ingen tvil om hva som var vendepunktet - nemlig da strømmen gikk i New Orleans. 49ers spiste opp nesten hele ledelsen til Ravens, men de lilla fra Baltimore hold unna i sluttsekundene.

I New Jersey har de derimot en reserveplan. Av de 18 megawattene med strøm som trengs for kampen, kan opp til seks megawatt komme fra biodieselgeneratorer.

Pauseshowet ble lenge vurdert droppet på grunn av det kalde været, men til slutt ble det bestemt at det likevel gjennomføres. Bruno Mars og Red Hot Chili Peppers har fått det ærefulle oppdraget, og de får trolig en meget god timelønn.

REKORDMANN: Peyton Manning har satt flere NFL-rekorder denne sesongen, men det betyr trolig ingenting om han ikke vinner sin andre Super Bowl-ring. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine/NTB Scanpix
REKORDMANN: Peyton Manning har satt flere NFL-rekorder denne sesongen, men det betyr trolig ingenting om han ikke vinner sin andre Super Bowl-ring. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine/NTB Scanpix Vis mer

• 8 minutter skal brukes på å sette opp scenen i det signalet går for pause.
• 12 minutter skal brukes på selve konserten.
• 7 minutter skal brukes på å rigge ned scenen og fjerne den igjen.

Kostbar affære Det er ikke småtterier som skal stelles i stand når en Super Bowl-finale arrangeres. Etterspørselen etter billetter er enorm, og hvis du i tillegg skal ha overnatting i New Jersey/New York denne helga, blir du fort blakk som ei kirkerotte.

• 25 084 kroner er gjennomsnittsprisen for en billett til kampen om du kjøper den av noen andre.
• 8 987 kroner er prisen for den billigste billetten som er tilgjengelig på StubHub i skrivende stund.
• 2 044 kroner må du ut med for ei natt på hotell i New Jersey/New York-området kommende helg. Men det meste er utsolgt for lengst.
• 2 500 922 kroner koster det deg om du vil ha en oppvarmet luksussuite til kampen.

Samtidig må vi jo husker på at det også koster noen kroner for arrangøren. Hver av spillerne på vinnerlaget får en Super Bowl-ring til 43 766 kroner, mens trofeet det seirende laget får utdelt, Vince Lombardi-trofeet, koster 156 307 kroner.

Så får de jo også inn litt penger, da. Drøyt 3,7 milliarder er anslått å være inntektene for New Jersey/New York denne uka, og 30 sekunder med reklame koster 25 millioner kroner. 

Og vinneroddsen? Den ligger på 1,8 for Broncos og 2,1 for Seahawks.

Kilder: Mile High Report, Fox Sports

Hele Norges coronakart