10 000 i bot for øl-reklamen

Lasse Kjus (29) ble i natt bøtelagt med 10000 kroner og må gi fra seg hele honoraret sitt fra det danske ølbryggeriet Carlsberg etter den famøse øl-reklamen som ble vist på MTV i romjula. I tillegg er videoen stanset fra framtidig visning.

Det betyr at topp-alpinisten har fått den strengeste boten skistyret har hjemmel for å gi uten å sende saken videre til sitt eget domsutvalg - i tillegg til at Kjus også i en redegjørelse har beklaget den negative omtale ølsaken har medført for norsk idrett generelt og skisporten spesielt.

Videre må Kjus gi fra seg hele honoraret han fikk for medvirkning i ølreklamen sammen med de tidligere toppalpinistene Pirmin Zurbriggen og Luc Alphand til Norges Skiforbund. Penger som skal øremerkes til rekruttering og fremme av alpinsporten.

- fra sitt hjem i Fredrikstad nærmere halv tolv i går kveld - mens mobiltelefonen kimer i ett sett.

Slik Dagbladet forstår det var skistyrets åtte medlemmer enstemmige i botens størrelse og at honoraret til Kjus skulle innbetales til Skiforbundet. Derimot skal det ha vært litt dissens om hva pengene skulle øremerkes til.

Misforståelse

Ifølge Kjus' forklaringer har denne saken oppstått som følge av en gedigen misforståelse. Kjus skal ha forstått det slik at Carslberg-reklamen bare skulle vises for ølbryggeriets gjester i lukkede forsamlinger under Alpint-VM i St. Anton i Østerrike i perioden 29. januar til 10. februar.

Kjus skal selv ha blitt sjokkert over at videoen ble vist for en hel verden på den internasjonale musikk-kanalen MTV i romjula.

Skipresident Jan Jensen var opptatt med saken fra grytidlig i går til nærmere midtnatt.

- Vi satt i møte i arbeidsutvalget i mange timer og jeg innkalte etterpå til et ekstraordinært styremøte over telefon klokka 22.00.

Dagbladet lyktes ikke i å få kontakt med Lasse Kjus seint i går kveld, men via landslagstrener Atle Skårdal uttrykker han tilfredshet over at saken nå er ute av verden - og at han aksepterer vedtaket.

Aksepteres av alle

- Denne saken har nå fått et utfall som jeg tror alle kan akseptere. Når mediene er ferdige med å skrive om denne saken tirsdag vil denne saken være helt død for oss.

Skårdal mener det var viktig at ølsaken ble løst i god tid før VM i St. Anton.

- Det ville vært hemmende for Lasse å måtte bruke energi på å ta en hel masse telefoner att og fram i lang tid framover. Nå kan han konsentrere seg for fullt om å kjøre fort på ski. Det er det han kan best, sier Atle Skårdal.

IMG beklager

Reklameoppdraget ble ordnet via firmaet IMG - som ledes av tidligere landslagssjef Jan Ove Nystuen.

- Vi tar ansvar for at Lasse har blitt utsatt for negativ omtale med henhold til medvirkning i reklamefilmen. Det har vært en kommunikasjonssvikt som har forårsaket at en avtale ikke har blitt forelagt for godkjenning hos Norges Skiforbund, skriver Nystyen i en pressemelding som kom i går kveld.

Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

<B>GIR FRA SEG HONORARET:</B> Lasse Kjus får bot og må gi fra seg øl-honoraret til Norges Skiforbund. Pengene skal øremerkes rekruttering og fremme alpinsporten.