Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

10-årig moldenser gruppemobbet på Trondheim-skole etter RBKs «hat»-feiring. Da tok Helland grep

Fortvilte foreldre: - Vi ble sjokkerte og reagerte med sinne.

STILTE OPP: Pål André Helland reagerte umiddelbart da han ble bedt om å hjelpe en skolelev som ble mobbet i Trondheim.
Foto: Hans Arne Vedlog
STILTE OPP: Pål André Helland reagerte umiddelbart da han ble bedt om å hjelpe en skolelev som ble mobbet i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

(Dagbladet): I sommer flyttet en ti år gammel gutt fra Molde til Trondheim sammen med familien sin. Oppholdet som fremmed blant jevngamle trøndere startet bra, men sist måned endret hverdagen hans seg brått.

Etter at Rosenborg-leiren ble filmet på tv mens de sang: «Hater, hater, hater Molde by» under feiringen av seriegullet, vendte 10-åringens nye klassekamerater seg imot ham. I flere uker flokket de seg rundt ham i skolegården og lot ham høre den samme meldingen som ble ytret av RBK-stjernene. Etter hvert ble flere og flere med på mobbingen.

- Vi ble sjokkerte og reagerte med sinne og fortvilelse. Én ting er hva som blir sagt i ord, men med den aggressive tilnærmingen som en slik sang har og måten dette ble gjort på, sier det seg selv at dette var sterke opplevelser for sønnen min. Det blir et massivt press, har faren forklart overfor Adresseavisen.

Farens bønn Til Dagbladet forteller rektor på skolen om hvordan en bekymret pappa oppsøkte ham på kontoret. Faren forklarte at barnet hadde startet på skolen i høst og følt at han fikk en god start.

- Men så kom det en ganske brå endring hvor foreldrene registrerte at det var noe som ikke var bra. De hadde da en lengre samtale med gutten sin. Da kom det frem at han var utsatt for mobbing på skolen fordi elever hadde gått sammen og sunget «Hater Molde»-sangen som var kommet frem i mediene etter at Rosenborg vant serien, forteller rektoren.

Det fikk ham til å iverksette umiddelbare tiltak. Først kalte han til seg samtlige kontaktlærer på mellomtrinnet og ba dem gjøre de de kunne for å få en slutt på mobbingen, en mobbing som hadde eskalert til å inkludere elever i flere ulike aldre.

STILTE OPP: Den tidligere Premier League-stjerna Morten Gamst Pedersen tok turen til skolen i Trondheim sammen med Helland for å få slutt på mobbingen. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
STILTE OPP: Den tidligere Premier League-stjerna Morten Gamst Pedersen tok turen til skolen i Trondheim sammen med Helland for å få slutt på mobbingen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

I tillegg sendte skolelederen et brev til Rosenborg hvor han fortalte om situasjonen og at han mente at klubbens verdier ikke samsvarte med sangen som hadde blitt fremført.

Og responsen lot ikke vente på seg: Allerede samme morgen som mailen ble sendt, tok RBK kontakt. Da rektor var ferdig med dagens første møte, hadde han fire ubesvarte anrop - alle fra organisasjonsleder Trond Alstad.

- RBK syntes det var kjempetrist og leit, for de ønsket ikke at sangen skulle få slike ringvirkninger, forklarer han.

Stjernemøte RBK-ledelsen bestemte seg for å gå til to av lagets største profiler i Pål André Helland og tidligere Premier League-stjerne Morten Gamst Pedersen. Sammen ble de spurt om å besøke skolen i et forsøk på å få bukt med mobbingen.

Det svarte begge ja til. Sammen med sportssjef Stig Inge Bjørnebye og Alstad oppsøkte duoen deretter skolen.

- Jeg hadde samlet elevene i aulaen, hvor spillerne snakket til dem. De var kjempedyktige. De gjorde en fantastisk fin jobb. De hadde en veldig, veldig fin samtale sammen med elevene, skryter rektoren.

- Følte de tok budskapet For Hellands del var det viktigste at mobbingen stoppet. Han dro frem vennskapet sitt til Molde-spiller Vegard Forren som et eksempel. Selv om de to er motstandere under kamp, er de bestekompiser utenfor banen.

- Hovedbudskapet mitt var at venner har man for resten av livet. De må man ta vare på, forteller Helland til Dagbladet.

25-åringen fikk sitt definitive gjennombrudd denne sesongen, og blir sett på som en helt blant de fotballinteresserte barna i Trondheim. Derfor forsto han at han ville hjelpe da han fikk høre om mobbingen.

- Vi fikk beskjed om at det hadde oppstått en uheldig situasjon, og skjønte at vi hadde potensial som rollemodeller til å påvirke og gjøre hverdagen vesentlig enklere for den det gjaldt. Vi snakket ganske generelt for hele mellomtrinnet, men han var jo der, han også. Det var en fin setting. Jeg syns det er artig at man kan bruke seg selv på en slik måte. Jeg følte at de tok budskapet, sier Helland.

- Helt fantastisk Og det har Helland helt rett i. For i etterkant av besøket til RBK-spillerne, stoppet mobbingen av den 10 år gamle gutten. Til Dagbladet forteller faren at syngingen av sangen ikke lenger forekommer og at de føler ting nå går bedre.

Det synes Helland er godt å høre.

- Det er helt fantastisk. Det er fint at vi som fotballspillere har den påvirkningskraften. Man skal ikke kimse av det, heller. Det er viktig, forteller Helland, som får både en stor takk og klar oppfordring av skolens handlekraftige rektoren med seg inn i fremtiden:

- Jeg vil gi Rosenborg veldig stor ros. De tok umiddelbart tak i dette og tok det veldig seriøst. Samtidig sitter jeg igjen med et inntrykk av at man skal være heltestatusen sin bevisst. På en barneskole i Trondheim hvor man har elever fra 1. til 7. klasse, finnes det ikke større helter enn RBK-spillerne. Da må man vite hvordan man skal opptre i media. Det er meldingen min oppi dette, sier han.

PS: Det var Namdalsavisas journalist Sturla Nordbøe som først omtalte historien i denne kronikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media