Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- 10-erne er en utdøende rase

Hvem i Tippeligaen fortjener den «hellige» trøya?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før kunne man nærmest beskrive en spiller med bakgrunn i nummeret på trøya. 2-eren var høyrebacken som manglet et par fortenner og klarte ti i triksing, 4-eren den autoritære lederen og kapteinen i forsvaret, mens 9-eren var den notoriske målscoreren som ble toppscorer hver sesong.

Og så hadde vi 10-eren.

Spilleren med strømpene nedbretta, gjerne uten leggskinn, som sjelden tok et eneste defensivt løp. Ikke at han trengte å gjøre det heller - for spilleren med nummer 10 var uansett kongen.

Nummer 10 er størst

Av alle helligdommer i fotball har nemlig drakt nummer 10 historisk sett vært en av de største. Av legender som har båret trøya kan nevnes Maradona, Zico, Platini, Puskas, Pelé og Ronaldinho.

I Tippeligaen skal disse spillerne ha nummer 10 på drakta i den kommende sesongen:

- Brann: Bengt Sæternes

- Rosenborg: Vidar Riseth

image: - 10-erne er en utdøende rase

- Molde: Stian Ohr

- Lillestrøm: Robert Koren

- Fredrikstad: Øyvind Hoås

- Start: Atle Roar Håland

- Viking: Alexander Ødegaard

- Vålerenga: Jan Derek Sørensen

- Sandefjord: Josef Miso

- Stabæk: Veigar Pall Gunnarson

Nr. 10: Vidar Riseth er midtstopper, men har likevel nummer 10 i Rosenborg. Foto: SCANPIX
Nr. 10: Vidar Riseth er midtstopper, men har likevel nummer 10 i Rosenborg. Foto: SCANPIX Vis mer

- Lyn: Magnus Powell

Odd Grenland, Tromsø og Ham-Kam har ikke funnet plass til noen 10\'ere i stallen sin.

Ikke gode nok i Norge?

Stian Ohr har spilt i trøye nummer 10 siden han var guttunge. Han synes ikke nummeret på drakta forplikter.

- 10-eren betyr mer i utlandet enn i Norge. Har man den trøya i utlandet forplikter det, men i Norge har vi vel ikke så mange som er så jævla gode, sier Ohr og ler.

- Se på Ronaldinho for eksempel, det er ikke rart han har nummer 10. Det er fordi han er sinnssykt god. Her i Norge er det sånn at du gjerne får 10-eren bare fordi den er ledig.

- Er du en typisk nummer 10?

- Jeg har vel vært en liten publikumsspiller som kan gjøre det uventede. Men det betyr ikke at publikum kan forvente et under hver gang, sier Ohr til Dagbladet.no.

Magnus Powell tror trøye nummer 10 betyr mer for supporterne enn for spilleren selv - og tror mystikken med 10-eren er i ferd med å forsvinne.

- Nå er det vel så populært med høye nummere. Jeg tror ikke spillerne tenker på nummer 10 på samme måte lenger, sier Powell.

- Jeg har alltid likt å ha den trøya, men de siste årene har det ikke betydd så mye. I Sverige forbinder man nummer 9 med en stor sentertanker, så egentlig hadde jeg kanskje passet bedre til det enn nummer 10, sier han.

Må være playmaker

Robert Koren er den stolte innehaver av trøye nummer 10 i Lillestrøm etter at Powell forsvant til Lyn - og elsker det.

- Selvfølgelig, det betyr masse. Jeg hadde nummer 10 da jeg spilte i Slovenia, og det er et spesielt nummer over hele verden. Det er lykkenummeret mitt.

- Hva synes du kjennetegner en nummer 10?

- Som regel er det en av de beste spillerne på laget, og spilleren må ha noe ekstra ved seg. Han skal være playmakeren - og må bevise at han fortjener den, mener Koren.

For fotballekspert Ivar Hoff symboliserer drakt nummer 10 noe hellig.

- En utdøende rase

- Den tilhører stjerna. Sånn har det vært opp gjennom fotballhistorien, selv om store spillere som Cruyff og Beckenbauer hadde et annet nummer.

- Betyr nummer 10 mindre i Norge enn i utlandet?

- Jeg føler det etter å ha sett Norges siste landskamp mot Senegal. Da var John Arne Riise nummer 10. Her hjemme er det en utdøende rase, mener Hoff.

Han trekker fram Christian Grindheim og Robert Koren som to spillere i Tippeligaen som fortjener drakt nummer 10.

- De har hovmesterblikk, er dirigenter og er ballsentraler på sine lag. Sånn sett kan man også si at Martin Andresen er en typisk 10-er.

Din mening: Hvem er den perfekte spiller nummer 10 i Tippeligaen?

<B>Nr. 10: Robert Koren har overtatt trøye nummer 10 i Lillestrøm fra Magnus Powell.
<B>Nr. 10: Jan Derek Sørensen tok den ledige trøye nummer 10 da han gikk til Vålerenga. Her prøver han å demonstrere ferdigheter en 10-er verdig.
<B>Nr. 10: Stian Ohr har spilt i nummer 10 siden han var guttunge, og mener det nummeret har en mye høyere status i utlandet enn i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!