Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

10 kan bli ny sjef

Det finnes bare én grunn til at Åge Hareide ikke skal overta jobben etter Nils Johan Semb. At han har det bedre der han er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellers er det bare for fotballpresident Per Ravn Omdal å suge til seg de gode argumentene:Hareide har gjort Norges beste klubb bedre. Seriegullet er i praksis i boks allerede. Champions League-tapet handlet om helt andre ting: Trekningen og et bortekompleks en trener ikke kan fjerne på noen måneder.Han har en fotballfilosofi som kan plasseres et sted mellom den Semb forfekter og den Nils Arne Eggen forfektet. Mer defensivt orientert og mer kynisk innstilt enn Eggen. Mer opptatt av å dyrke spillet langs bakken enn Semb. Ideelt.Han er blitt seriemester med klubber både i Sverige og Danmark.Han kjenner norsk fotball generelt og RBK spesielt, der kjernen av våre hjemlige landslagskandidater vil befinne seg i uoverskuelig framtid.Han har god oversikt over internasjonal fotball - og gode kontakter i flere europeiske klubber.Han har Norges høyeste trener-utdannelse, og han har også vært inne i NFF-systemet tidligere som sjef for yngre landslag.Han er en utadvendt og humørfylt type som samtidig kan være veldig direkte. Han vil garantert løse opp i det unødvendig militante apparatet Semb omgir seg med.Han har vært konstruktiv i sin kritikk av landslaget, selv om det ikke alltid er blitt framstilt slik. Han har påpekt sin uenighet i forhold til deler av spillestilen, men holdt seg til sak - ikke person.

Den største ulempen med å ansette Hareide som landslagssjef, er at Norges beste klubblag mister en dyktig trener etter kort tid. Nettopp utfordringene i Rosenborg kan være en grunn til at Hareide vil si nei. I så fall finnes det mange gode alternativer under ham på lista:

Trond Sollied

+ Norges mest suksessrike fotballtrener utenlands. Gjorde lille Gent til et topplag og topplaget Brugge til et Champions League-lag. Også meget gode resultater i Norge med RBK og Glimt.

- Vil heller trene klubber i topp europeiske ligaer. Har en direkte stil som ikke alle takler. Ikke spesielt godt likt i NFF etter diverse kritikk av landslagets spillestil.Sjanser: Blir neppe spurt. Svarer uansett nei.

Kjetil Rekdal

+ Høy stjerne blant de aktive. Godt forankret i NFF-stilen gjennom åra som spiller. Som trener fleksibel i forhold til taktikk og virkemidler. Har opprykk og NM-gull med VIF allerede.

- Konfliktløseren Rekdal. Han kan ikke behandle Solskjær og Carew som han behandler Tobias Grahn. Har ennå ikke gitt VIF offensiv identitet. Fortsatt fersk.Sjanser: Landslagssjef - men først om fire år.

Nils Arne Eggen

+ Tidenes mest suksessrike norske fotballtrener. Punktum.

- Ikke sulten nok. For lite oppdatert på andre enn RBK. Typisk klubbtrener som må være på treningsfeltet daglig - ikke på kontoret.Sjanser: Uaktuell. Best som pensjonist og familiemann.

Drillo

+ Mannen bak det norske landslagsunderet på 90-tallet. Genierklært som pedagog. Usedvanlig god dekning for egen fotballfilosfi. Best som landslagstrener.

- Stagnerte med Drillos-stilen etter hvert. Kan virke sur og tverr i forhold til diverse fotballdiskusjoner.Sjanser: Små. Men tungt inne beslutningsprosessen i NFF.

Ståle Solbakken

+ Bemerkelsesverdige resultater med Hamkam. Inne som Sembs assistent, tidligere ansvar for Norges G-19-lag. Autoritet som ung, tidligere toppspiller.

- Fersk. Har fortsatt mye å bevise. Usikkert hvordan han vil takle den enorme fokuseringen, ikke minst i motgang.Sjanser: En outsider som ikke skal utelukkes.

Per Mathias Høgmo

+ Sjef da kvinnelandslaget tok OL-gull. Som U-21-trener er han en slags kronprins og naturlig arvtaker, formelt sett. Fotballfaglig meget sterk.

- Har markert seg lite på klubbnivå. Flatterende OL-gull med damene, mange snakker fortsatt om all flaksen (men flaks trenger vi!)Sjanser: Middels. Neppe et førstevalg.

Knut Thorbjørn Eggen

+ Lagbygger. Solide resultater med spinkelt materiale. Mest reindyrkede RBK-mann på denne lista.

- Har aldri trent - og forholdt seg til - de aller beste spillerne. Sjanser: Overtar heller RBK etter Hareide...

Harald Aabrekk

+ Gode utviklingsresultater i flere forskjellige klubber. Inspirerende pedagog, samlende type.

- Trives best i assistentrollen - som rådgiver, spillerutvikler og litt mer kompis.

Sjanser: Blir sikkert spurt - om å fortsette som assistent.

Rune Bratseth

+ Tidenes beste norske fotballspiller. Meget respektert både nasjonalt og internasjonalt. Solid ballast som sportsdirektør i Norges mektigste klubb. Mye fotballkunnskap, ukomplisert formidlingsevne.

- Null trenererfaring. Avhengig av en annen stillingsinstruks fra NFF - og et sett med dyktige medarbeidere.

Sjanser: Sikkert uaktuell. Synd.

Arne Erlandsen

+ Har vokst med oppgavene i Lillestrøm. Framstår som selvsikker og målbevisst, og dyrker en nedfelt spillestil som i stor grad minner om landslagets.

- Ikke utpreget utadvendt og samlende. Virker tidvis hensynsløst kravstor. Sjanser: Større på klubbnivå.

NATURLIG VALG: Rosenborg-trener Åge Hareide ville være et opplagt valg som Nils Johan Sembs etterfølger. Men kanskje har han det bedre der han er?