10 kilo lettere

For sju år siden ble Kurt Asle Arvesen U23-verdensmester. I morgen har han sitt livs sjanse til å bli olympisk mester. I så fall vinner han ti kilo lettere enn i 1997.

ATEN (Dagbladet): -  Jeg har gått ned ti kilo siden jeg ble proff i 1998, sier nå 68 kilo tunge Kurt Asle Arvesen til Dagbladet.

Det er umiddelbart vanskelig å forstå - og nesten litt skremmende - at en fra før av gjennomtrent og relativt fettfri toppidrettsutøver kan miste 13 prosent av kroppsmassen.

Naturlig utvikling

Men Arvesen ser på ingen måte usunn ut, og sjøl avdramatiserer han det hele som en helt naturlig utvikling.

-  Vi trener og konkurrerer så mye at vi aldri klarer å få i oss nok næring etterpå. Da går automatisk fettprosenten ned, sier Arvesen.

Med målemetoden han bruker nå, har Arvesen en fettprosent på fire.

I kjempeform

Atle Kvålsvoll har både som landslagssjef og seinere fulgt Arvesens karriere.

-  Kurt Asle har endret seg som rytter. Han har kjørt så mange harde løp og har også skjerpet kostholdet sitt. Nå spiser han det han skal spise, men ikke mer enn det, sier Kvålsvoll.

Like sikkert som at Arvesen er en lettere rytter, er det at han er en bedre rytter. Det beviste han for all verden med seieren i Danmark rundt like før OL.

-  Jeg er i mitt livs form. Det merker jeg når vi sykler rundt i 50-60 km/t og de andre syklistene er helt pumpa, mens jeg bare lurer på hvorfor vi ikke sykler fortere, sier Arvesen.

Som derfor konkluderer:

-  Dette er mitt livs sjanse til å vinne OL.

-  Jeg håper han kjører like rått som han snakker, sier Kvålsvoll.

To ribbeinsbrudd

Arvesen er i all fall rå på å ha det vondt. På plass i OL-leiren fikk Arvesen bekreftet av lege Ola Rønsen det han har hatt mistanke helt siden de stygge fallene i Tour de France.

-  Ola fant ut at jeg har syklet med to brukne ribbebein. Det visste jeg ikke da. Før etappene fikk jeg litt akupunktur, men det lindret bare et par timer, sier Arvesen som nå bare har det han sjøl kaller «småsmerter».

-  Jeg kjenner det, men det går helt fint å sykle, sier han.

Rolige økter

De siste forberedelsene til løpet gjør det fire mann store norske herrelaget i dag med et par rolige sykkeløkter i området rundt hotellet. Testen av den 13,2 kilometer lange rundløypa (skal sykles 17 ganger) ble gjort i tung biltrafikk i går.

-  Ikke særlig gunstig, sier landslagssjef Svein Gaute Hølestøl som kjørte bak gutta i bil for å skjerme dem fra aggressive greske sjåfører.

Taktikkmøte

Taktikkmøtet skal gjennomføres i dag. Arvesen og Thor Hushovd er begge medaljekandidater. Mads Kaggestad og Morten Hegreberg skal hjelpe dem fram. Og forventningene er store:

-  Dette er det beste OL-laget i sykkel Norge har hatt noen gang, sier Hølestøl.

I KNALLFORM: - Jeg er i mitt livs form. Det merker jeg når vi sykler rundt i 50-60 km/t og de andre syklistene er helt pumpa, mens jeg bare lurer på hvorfor vi ikke sykler fortere, sier Kurt Asle Arvesen. Her på stranda i Aten.