10 mann - fire etapper

Ti av langrennsgutta kjemper om fire plasser på stafettlaget i OL. Omtrent som å få plass på Chelsea, mener gutta sjøl.

Krister Sørgaard har en vanskelig oppgave foran seg når han skal komponere herrenes stafettlag i OL. Så mange som ti norske herreløpere har et reelt håp om å få gå for stafettgull for Norge i Torino.

Hele syv av dem er meritterte løpere som har fått mesterskapsgull på stafett rundt halsen tidligere.

-  Det blir som et laguttak i Chelsea eller Real Madrid, der må også gode spillere slite benken, mener Frode Estil.

-  Eller som kampen om spissplassen i Leeds, der har de mange gode spisser, legger han til med et smil.

Estil er som kjent Leeds-supporter.

Veteran Odd-Bjørn Hjelmeset ser få, om noen, landslag der konkurransen er tøffere om stafettetappene.

Amerikansk uttak

Innenfor langrenn er det i hvert fall ingen av konkurrentene som har så bred dekning på stafetten som det norske landslaget. Norge har dobbel dekning på alle plassene.

 KNIVING: Her er fire av gutta som kjemper om stafettplassene - alle i rødt. Fra venstre: Eldar Rønning, Jens Arne Svartedal, Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset. Forhåpentligvis veksler ikke Finland foran Norge i OL i Torino. Foto: Torbjørn Rønning
KNIVING: Her er fire av gutta som kjemper om stafettplassene - alle i rødt. Fra venstre: Eldar Rønning, Jens Arne Svartedal, Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset. Forhåpentligvis veksler ikke Finland foran Norge i OL i Torino. Foto: Torbjørn Rønning Vis mer

-  De fleste andre stiller så godt som samme lag i hver eneste stafett, kanskje rulleres det på en mann eller to i det meste, mener Sørgaard.

-  Vi har kjørt ganske amerikansk uttak både i verdenscupen og mesterskap de siste årene, og det syns jeg er veldig rettferdig. Frem mot OL tror jeg ikke det vil bli tatt noen avgjørelse på hvem som går stafetten før etter 15-kilometeren i klassisk som går noen dager før, sier Estil.

-  Noen vil nok falle av mot OL, men fremdeles vil vi nok være 3-4 løpere som sloss bare om klassisk-etappene, mener Hjelmeset.

-  Hvis det er like tøff kamp etter stafetten i Val Di Fiemme i januar, da har jeg helt klart et luksusproblem, fastslår Sørgaard.

Seks mann

Minst ti løpere er aktuelle og har svært lyst på en av de fire etappene søndag den 19 februar neste år.

-  Bare på de to klassiske etappene har jeg jo opptil seks menn som er høyaktuelle, sier Sørgaard, og ramser opp Odd-Bjørn Hjelmeset, Anders Aukland, Frode Estil, Eldar Rønning, Tor Arne Hetland og Jens Arne Svartedal.

På fridelen ser det kanskje ikke umiddelbart like åpent ut, men Tore Ruud Hofstad og skiskytter-jokeren Lars Berger, som var med da Norge tok VM-gullet i vinter, kan fort få kamp av både nykommeren Geir Ludvig Aasen, veteranen Kristen Skjeldal og nevnte Tor Arne Hetland, som gikk fri-etappe på Beitostølen.

-  Som regel går det seg jo litt til når det nærmer seg, noen kan falle utenfor med sykdom, som Jens Arne gjorde i fjor, da er det greit at vi har litt dobbelt opp, påpeker Sørgaard.

Foreløpig kan ingen føle seg sikker på en plass på det norske stafettlaget, men noen er nærmere enn andre.

-  Tore Ruud og Frode Estil er vel rimelig sikre, men man vet aldri, Frode gikk jo på andrelaget nå i helga, sier Sørgaard.

Selv om Tobias Angerer knuste alle konkurrentene i årets første stafett, lar ikke Sørgaard seg skremme.

-  Vi vet vi vil ha et godt nok lag til å ta gull i OL, sier han.

LUKSUS: Landslagssjef Krister Sørgaard kan få et luksusproblem når han skal ta ut stafettlaget.