10 milepæler

Blant de hundre medaljene siden 1992, rangerer Dagbladet disse ti som de mest betydningsfulle.

Vebjørn Rodal ,

800 meter, Atlanta:

Brøt en barriere i norsk idrett med olympisk gull på en prestisjedistanse i en verdensidrett som løping. Wilson Kipketer manglet i feltet, men tida 1.42,58 var olympisk rekord i tidenes til da sterkeste felt på 800 meter tidsmessig. Norsk sommeridretts største OL-bragd.

Bjørn Dæhlie ,

50 km fri teknikk, Nagano:

Klodens mestvinnende langrennsløper vant sitt siste gull i et løp der rå seiersvilje overvant en utmattet kropp. Et verdig punktum for utøveren som på tre OL vant seks individuelle gull, to stafettgull, tre individuelle sølv og ett stafettsølv. Tidenes norske idrettsutøver.

Johann Olav Koss ,

tre OL-gull,

Lillehammer:

1.51,29 på 1500 meter, 6.34,96 på 5000 meter og 13.30,55 på 10000 meter. De tre utrolige verdensrekordene i Vikingskipet gjorde Koss til folkehelt. Gjorde seg større enn idretten da han ga bort gullbonusen på 1500 meter til Olympic Aid.

Vegard Ulvang ,

30 km klassisk, Albertville:

Tidenes første norske tremilsseier til utøveren som var bindeleddet mellom gammel og ny tidsalder. Tre nordmenn på pallen i OLs åpningsdistanse bar bud om ei ny norsk storhetstid i langrenn etter mørketida på siste halvdel av 80-tallet.

Espen Bredesen ,

normalbakke,

Lillehammer:

Sisteplassen fra Albertville-OL ble byttet ut med edleste valør. Espen mistet gullet i storbakken til Jens Weissflog, men slo tilbake i normalbakken. Samme dag tok alpingutta trippel i kombinasjonen - og ga Norge sin største olympiske dag til da.

Knut Holmann ,

dobbelt OL-gull,

Sydney:

Avsluttet karrieren med å vinne alt i Australia. To gull på to dager - det siste på 500 meter - etter en dag med venting i vind og regnvær der Holmanns mentale styrke og kløkt var like viktig som muskelkraft og teknikk.

Trine Hattestad ,

spyd, Sydney:

Vant det eneste hun manglet før hun avsluttet en 18 år lang karriere i verdenstoppen. Trine mestret favorittstempelet som ofte har ødelagt for henne tidligere, og står for ettertida som et moderne ideal for toppidrettskvinner som ønsker å kombinere karrieren med familieliv.

Finn Christian Jagge ,

slalåm, Albertville:

Kjørte sitt livs løp, slo en kjempe som Alberto Tomba, og står som symbolet på de etablerte, men middelmådige utøverne som fikk en ny giv som følge av den norske idrettsrevolusjon som dyrket fram nye og unge topputøvere.

Kjetil Aamodt ,

super-G, Albertville:

I dag er Kjetil verdens mestvinnende alpinist med 15 mesterskapsmedaljer. I Frankrike for ti år siden vant han Norges første alpingull siden Stein Eriksen i 1952, og kjørte super-G nesten over evne på en mestringsbølge han knapt har klart siden.

Kari Traa ,

kulekjøring, Salt Lake City:

Flere norske utøvere enn Kari har beina i en ny og frigjort toppidrettskultur. Men få av dem vinner noe, og slett ikke så suverent som gulljenta fra Voss. Like god i media som på ski. Det nye idealet for norske idrettstalenter.

<B>MEDALJEFEST:</B> De siste ti åra har vært en sammenhengende medaljefest i olympiske leker. Bente Skaris gull i går var den 100. Medaljen siden Bjørge Stensbøl tok over som sjef for toppidretten.