10 mulige vinnere

Dagbladets ekspertpanel har analysert og vurdert alle EM-lagene. Dette er slik de tror det går i tidenes jevneste og beste mesterskap.

10 av 16 lag har kapasitet til å vinne EM. Det gjør dette mesterskapet til et av de jevneste noensinne.

Og gjerne også det beste.

UTJEVNING I

internasjonal fotball har allerede vart noen år. De tradisjonelle stormaktene vinner sjelden med kalassifre i kvalikkamper, og i hvert fall ikke mot de nestbeste.

I dette EM-sluttspillet er dessuten hele eliten på plass. Det i seg selv gjør resultatene åpne. Minst to av de antatt beste må gå ut allerede i innledningspuljen.

DE TI

lagene med bra gullsjanser er, i prioritert rekkefølge: Frankrike, Portugal, Italia, Tsjekkia, Nederland, Spania, Sverige, England, Tyskland og Danmark.

Stemmer den rangeringen, er det tyskerne og danskene som forsvinner fra gruppe C og D, men som regel stemmer det dårlig å tippe Tyskland tidlig ut av et fotballmesterskap. Uansett hvor jevn sporten er blitt, betyr tryggheten i god tradisjon fortsatt noe når spillet virkelig skal avgjøres.

Med andre ord: Det går fortsatt an å satse noen kroner på en tysk overraskelse selv etter de siste ukers begredelige treningskamper.

MEN VINNEREN

finnes sannsynligvis i en annen gruppe. Frankrike er favoritt på grunn av sin stabilitet og fordi Zidane er frisk, mens Portugal er nærmeste utfordrer med hjemmebane og en bedre bredde i stallen enn i siste EM.

Da røk Portugal på straffespark mot Frankrike rett før slutt i semifinalens andre ekstraomgang. Det var en jevn kamp med litt mer fransk ballføring.

I FINALEN

lå franskmennene under mot Italia til siste spilleminutt, og fikk ekstraomganger og så gull bare på angrepsgleden.

Stort bedre utgangspunkt får vi ikke foran tre ukers sammenhengende fotballfest.

(Heia Frankrike!)

(Heia Frankrike!)