10 spillere fra RBK i troppen

ILA LANDSFENGSEL (Dagbladet): Ti mann i landslagstroppen mot Hellas og Slovenia er eller har vært i Rosenborg. Fram mot EM-sluttspillet neste sommer kan det bli enda flere. Og RBK-boomen handler om internasjonal rutine. - Det er naturligvis derfor jeg tar dem ut, sier Nils Johan Semb.

I Drillos-tida var Nils Arne Eggen i sine mest utenlandsproff-oppgitte stunder nasjonens talsmann for flere Tippeliga-spillere på landslaget. Han skjønte ikke filla av at helt vanlige norske spillere i middels engelske klubber til de grader ble foretrukket for Norge. Men Rosenborgs Mesterliga-eventyr har forandret tyngdepunktet mellom norske og utenlandsnorske spillere.

Til RBK-sjefens henrykkelse.

- For meg er det ikke oppsiktsvekkende i det hele tatt, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet. - Det er bare helt naturlig. Og det bekrefter det jeg har sagt hele tida. Gutta holder, de.

- Rosenborg er til de grader ledende i norsk fotball, og de produserer spillere av høy kvalitet, sier Nils Johan Semb. - Noen av dem eksporteres ut og får en landslagskarriere fra utlandet - andre blir på Lerkendal og viser sine kvaliteter gjennom Rosenborgs mange internasjonale kamper. Og ikke for å snakke dritt om Skeid, Kongsvinger eller andre, men det er vanskelig for meg å vurdere RBK-gutta i Tippeligaen.

- Først når Rosenborg møter spillere på det nivået landslaget konkurrerer på hver eneste gang, får jeg sett hva de står for.

Strand, Carew og Totto

- Og du har flere i kikkerten?

- Ja, det er jo tre mann bak de som er her i dag. Roar Strand, som har lang erfaring og på vei tilbake etter en skade, og Totto Dahlum og John Carew, sier Nils Johan Semb.

Fem mann i dagens landslagstropp - Erik Hoftun, Bjørn Otto Bragstad, André Bergdølmo, Bent Skammelsrud og Jan Derek Sørensen - skal spille Mesterliga for Rosenborg tirsdag 14. september. Først torsdag 9. september vil de være tilbake på Lerkendal. Det betyr at de bare får to Rosenborg-treninger i forkant av Boavista-kampen.

Og:

Før avreisen til Portugal skal de i tillegg til Bergen for å spikre seriegullet for de teoretiske tvilerne.

Mens andre klubbtrenere og managere rundt om i Europa irriterer seg grønne over landslagsbeslagene på sine spillere ser ikke Nils Arne Eggen det samme problemet. Han er bare stolt, han.

- Få treninger? Hva så? Alle gode fotballag har det jo sånn for tida. Og fordi mønsteret vårt ligger der, handler det bare om finpussing for Rosenborg.

- Vi skal levere spillere til det norske landslaget.

En liten misforståelse?

Og kanskje gjør Nils Arne Eggen det med et litt lettere faghjerte enn før i tida. I siste nummer av det svenske Fotball sier han nemlig at Drillos fotball var håpløs å se på.

- Assa, han var svensk da. Husk det. Og når en svensk journalist spør meg, så misliker jeg plutselig alt. Men det stemmer jo ikke. For Egil og stilen hans var nødvendig for det norske fotballgjennombruddet. Og jeg så mange glimrende kamper med Egil som landslagstrener.

- Men for å si det på en annen måte - liker du landslaget bedre nå?

- Ja. Det har jo dukket opp nye spillertyper som Steffen (Iversen), sjøl om jeg står på at han ville vært enda bedre om han hadde blitt i Rosenborg.

- Og så har du Tore André Flo, Solskjær, Bjørn Otto Bragstad, Derek (Sørensen) og mange til som er veldig spennende. Tilveksten er god den, sier Eggen.