<strong>DYP RESPEKT:</strong> Justin Gatlin takker Usain Bolt for alle år med rivalisering. Det var et fint øyeblikk, men friidretten er uansett i trøbbel når den lar gamle dopere vinne nye mesterskap. FOTO: AFP / Jewel SAMAD.
DYP RESPEKT: Justin Gatlin takker Usain Bolt for alle år med rivalisering. Det var et fint øyeblikk, men friidretten er uansett i trøbbel når den lar gamle dopere vinne nye mesterskap. FOTO: AFP / Jewel SAMAD. Vis mer

Justin Gatlin slo Usain Bolt:

100 meter-skandalen: Den verste vinneren sporten kunne ha fått

Vi stoppet aldri doperne. Derfor skjedde dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MØRKET har senket seg over friidretten. Det skjedde da den gamle doperen Justin Gatlin dro fra en sliten Usain Bolt og passerte unggutten Christian Coleman på de siste centimeterne i VM-finalen på 100 meter.

<strong>UTSLÅTT AV FØLELSER:</strong> Justin Gatlin ble sittende lenge etter seieren mens VM-publikummet i London pep. FOTO: Sandra Mailer/REX/Shutterstock
UTSLÅTT AV FØLELSER: Justin Gatlin ble sittende lenge etter seieren mens VM-publikummet i London pep. FOTO: Sandra Mailer/REX/Shutterstock Vis mer

Det nitriste var ikke at Bolt tapte. Han stod like flott i dette nederlaget som han har stått rak, smilende og uplettet gjennom et tiår som jordas raskeste menneske og friidrettsuniversets beskyttende engel.

Men at fortidas dopingspøkelse vant, er knapt til å bære for en sport som sliter med å komme seg på beina. Dette var den verste vinneren friidretten kunne ha fått.

Og den har bare seg selv å takke.

DET har gått noen år siden sportspublikummet i ulike idretter begynte å pipe ut de gamle svindlerne, men dette er ennå ingen helt troverdig reaksjon:

  • De fleste landene tar ikke konsekvensen av juks. Eks-doperne er fortsatt høyt oppe på resultatlistene, og det er vår egen skyld..

Seint i går kveld vant enda en av dem, og han fikk til og med en klem fra en utøver som mange holder som den aller største i idrettshistorien. Usain Bolts gest til Gatlin var en fin menneskelig reaksjon. Vi kan hverken leke eller leve sammen om vi ikke gir slike klemmer til de som har gjort noe galt. Men samtidig må vi stoppe det gale.

Det er her hverken sportspublikummet, sponsorene eller idrettens ledere har vært konsekvente.

LENGE manglet den internasjonale idretten regler til å holde svindlere som Justin Gatlin unna. Nå mangler vi mest mot. Lite viser dette klarere enn denne verdensmesterens egen historie.

<strong>VAKKERT GJORT:</strong> Usain Bolt klemmer sin gamle rival. Det var en nydelig gest, men vennlighet er ikke nok til å stoppe jukset i idretten. FOTO: Myriam Cawston/ProSports
VAKKERT GJORT: Usain Bolt klemmer sin gamle rival. Det var en nydelig gest, men vennlighet er ikke nok til å stoppe jukset i idretten. FOTO: Myriam Cawston/ProSports Vis mer

Justin ble tatt allerede som juniorløper i 2001, men den saken går det kanskje an å glemme. Det gjør Gatlin selv, og han har en grunn for det. De forbudte stoffene i den positive prøven kom fra ADHD-medisinen han brukte, og straffen ble redusert fra to til ett år.

Men så kom sjokket: Som regjerende verdensmester ble Justin Gatlin i april 2006 tatt for bruk av testosteron. Treneren hans; den herostratisk berømte Trevor Graham som hadde fått fram dopere som Ben Johnson og Marion Jones, la skylden på lagets massør. Ifølge forklaringen hadde Gatlin uvitende blitt massert med en steroidkrem, men historien var så tynn at sprinterens egne advokater ikke ville bruke den.

Utestengelsen ble først satt til åtte år, men siden Gatlin ga de amerikanske dopingjegerne informasjon om Grahams skitne forretninger ble straffen redusert til fire. Idretten valgte altså selv å ta svindleren tilbake, og brydde seg ikke om den forskningen som viser at tidligere dopere har langtidseffekt av jukset sitt.

OG mer enn det:

  • Idretten ville også ha Justin Gatlin med på stjernelaget.

Kort tid etter soningen kjempet den amerikanske olympiske ledelsen (USADA) igjennom retten til å bruke både Gatlin og de andre tidligere doperne sine i OL som om ingen ting hadde skjedd.

På samme vis kom de største sponsorene etter med pengene. Seinest i 2015 fikk Gatlin kontrakt med utstyrsgiganten Nike. Idrettspublikummet pep visst ikke mer enn at svindlerne jorda rundt fortsatt fungerte på salgsplakatene.

VAR det så ingen som stod opp mot denne svindelen? Joda, rett før sitt eget OL i London 2012 forsøkte de britiske idrettslederne å stoppe sportens hykleri. De ville holde alle utøverne med alvorlige dopingdommer unna OL, men resten av idrettsverdenen ga dem ikke lov.

Ikke vi heller. Vi sendte vår EPO-dømte kappgjenger til de samme lekene, USA kom med Gatlin og de fleste andre land med sine.

Så lite var altså de første pipekonsertene verdt.

I RIO sist sommer pep publikum på nytt. Der ble han slått av Bolt, og nå begynte enkelte av Justin Gatlins lagkamerater også å reagere på at USA reise rundt og hentet sine medaljer med eks-dopere:

- Om jeg synes de som er dømt skal være med på laget? Jeg synes ikke det, sa det unge svømmevidunderet Lilly King. Da hadde denne amerikanske tenåringen akkurat slått en russisk eks-doper i sin idrett, og skjønte at dette jukset aldri kom til å stoppe om ikke ikke de enkelte landene selv våget å holde eks-doperne unna lagoppstillingen.

Det skjønner dessverre hverken Justin Gatlin eller andre tungt dopingdømte som hevder sin rett til å konkurrere videre:

- Jeg vet ikke engang hvem denne Lilly King er. Hun driver med svømming og jeg med friidrett, så det bryr jeg meg ikke noe om, sa Gatlin før han gikk ut på OL-stadion i Rio og tapte mot Usain Bolt.

har han vunnet. Justin Gatlin og de andre dopingspøkelsene får fortsatt konkurrere. Straffene er blitt strengere, utestengning for livstid blir ofte brukt, men de enkelte nasjonene fortsetter å sette opp eks-dopere på lagene sine.

Da hjelper det ikke så mye at friidretten i mellomtida har skiftet ut de lederne som tok seg godt betalt for å beskytte dette misbruket. Gang på gang sniker dopingspøkelset seg unna. Som denne uka da friidrettslederne på IAAF-kongressen før VM ikke våget å konfrontere fortida i sporten sin..

Meningen var å stryke gamle doprekorder ved å innføre et nytt år null. Det skulle ha skjedd nå, men det ble foreløpig med praten. Dette helt nødvendige oppgjøret ble for vanskelig selv for en reformvillig IAAF-president Sebastian Coe. Doprekordene står, og neste forsøk på endringer er satt til seint i høst.

DERMED står friidretten uten en opprydning i rekordlistene, har fortsatt en drøss av løperstjerner fra land helt uten troverdig dopingkontroll og våknet i dag tidlig med en dopingdømt utøver som verdensmester i den desidert mest prestisjetunge øvelsen.

Det er forsiktig sagt en blytung bør å drasse med seg fra den kvelden da Usain Bolt ble borte. Det var jo han som med sitt vennlige vesen lyste opp i alt dette jukset.

Men nå er det mørkt. Bekmørkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer