GJENTAR BEDRIFTEN? Manchester City feiret ligatittelen i 2012. Det er stor sjanse for at de lyseblå gjentar den bragden. Foto: Action Images / Alan Walter / NTB Scanpix
GJENTAR BEDRIFTEN? Manchester City feiret ligatittelen i 2012. Det er stor sjanse for at de lyseblå gjentar den bragden. Foto: Action Images / Alan Walter / NTB ScanpixVis mer

Manchester City mot poengrekord i Premier League

100 poeng er passert når Manchester City løfter Premier League-trofeet i mai

For 14 sesonger siden tapte ikke Arsenal en eneste ligakamp. Manchester City er bedre enn det.

MANCHESTER CITY ER så gode, så komplette, så overlegne og så utilnærmelige at selveste Manchester United – den store høvdingen der oppe i Greater Manchester – tilsynelatende har gjort en høstsesong de færreste røde supportere klarer å glede seg over. Jeg vet, jeg kjenner mange av dem – noen er veldig gode venner.

FOR ORDENS OG kortminnets skyld, jeg tenker ikke på smørebommen i Bristol sist onsdag (1-2 for Bristol City). Det er ikke en tapt kvartfinale i ligacupen som får selv de fornuftigste middelaldrende herrer til å henge med hodet, alternativt sende tekstmeldinger skrevet i affekt. Det er Manchester City. Eller for å være helt presis, det er avstanden til Manchester City som får selv de fornuftigste middelaldrende herrer til å oppføre seg som furtne unger.

De elleve poengene som skiller de to beste lagene i Premier League.

Et forsprang umulig å utlikne (se alle rekordene City kan knuse denne sesongen).

FAKTUM DERIMOT, ER at Manchester United, om du ser bort fra det fortjente tapet på onsdagskvelden, har gjort en poengmessig meget god sesong (2,27 i snitt). En aldeles strålende sesong, faktisk, bedre enn de fleste de har gjort i Premier League. José Mourinos mannskap har for eksempel bare ett poeng mindre enn det Arséne Wengers «Invincibles» hadde etter halvspilt serie i 03/04 (42), da Arsenal vant tittelen uten å tape en eneste kamp (26-12-0). De har bare to færre enn Mourinhos Chelsea-utgave 04/05, årgangen som står med poengrekorden (95) i Premier League. Hvilket betyr at Manchester United ikke er så dårlige som mine venner vil ha det til – og her er det viktig å legge til at dette er fotballfolk som mener resultatene overgår alt, ihuga supportere som driter i buksa bare jakka passer – Manchester United er faktisk veldig gode.

Problemet er derfor Manchester City.

Som ikke bare er bedre, men veldig, veldig mye bedre.

DET ER NOEN serierunder siden denne spalten kåret Pep Guardiolas City til ligavinnere 2017/2018. Før det, etter gruppespillet i Champions League valgte jeg dem som vinnere til den trofeet også. Det siste er et spill til relativ lav odds, det første det nærmeste du kommer en klink vinner etter halvspilt serie.

Spørsmålet er nemlig ikke om Manchester City vinner Premier League.

Spørsmålet er hvor mange poeng de knuser rekorden med.

DET SPILLES OM 114 poeng i verdens mest prestisjetunge liga. Halvveis har Manchester City bare tapt to. De er allerede ti poeng foran Chelseas rekordskjema fra jula 2004, sesongen som til slutt endte med 95 (29-8-1). Og måten de spiller på, tryggheten de spiller med, tålmodigheten de viser og måten Pep Guardiola rullerer mannskapet på forteller at Manchester City 2017/2018 er et av de beste fotballagene som noen gang har spilt i Premier League.

Sannsynligvis det beste.

100 POENG ER en milepæl i Premier League. Den tror jeg blir passert når våren kommer. Hvor mange poeng over den magiske tresifrede grensen vil avhenge av situasjonen i Champions League, eventuelle karantener, skadesituasjonen og Pep Guardiolas prioriteringer. For Champions League-trofeet er viktigere enn antallet poeng Manchester City knuser poengrekorden med, 102, 105, 107 – hva så?

Når sesongen er over er det trofeene som gjelder.