1000 klemmers rallyverdensmester

Totalt utmattet og utladet feide Petter Solberg (28) inn til seier på seier på seier. Resten av kreftene brukte rallyverdensmesteren på å klemme strigråtende teamkolleger.

Den rykende ferske verdensmesteren hadde nettopp knust konkurrentene igjen vunnet siste fartsprøve i Rally Storbritannia. Det sikret seier i rallyet for annet år på rad og viktigst: Guttedrømmen om VM-triumf var blitt virkelighet.

-Jeg er helt tom for krefter. Det blir så mye på en gang at jeg ikke vet hva jeg skal si. Det har vært et langt år med opp- og nedturer, og det har vært et langt liv med rally. Jeg har drømt om dette siden jeg var guttunge, sa en tydelig utmattet Solberg da VM-tittelen var hans.

Total triumf

En lang kamp ble kronet med total triumf. Før Rally Storbritannia garanterte råskinnet at det ikke ville bli seier i selve VM-runden. Han ville kontrollere og kjøre på erkerivalenes tider.

Petter Solberg gjorde stikk motsatt; satte konkurrentene under umiddelbart press, tok ledelsen i rallyet, økte tidsforspranget og satte sluttstrek i ren utklassingsstil. Over 40 sekunder skilte tilbake til toer Sebastien Loeb.

- Først da jeg hadde 5 meter igjen til mål visste jeg at det gikk veien. Etterpå fikk jeg vite at jeg vant den siste fartsprøven også. Og det med 11 sekunder!

Nordmannen har vunnet fire av 14 VM-runder i årets sesong. I fjor vant han sitt første rally - i Wales.

Piruetter

Stallkamerat Tommi Mäkinen, som ble treer i Wales, var førstemann rundt halsen på sin norske arvtager. Finnen løp bort til Solbergs bil da den krysset mållinjen bare noen få hundre meter unna fartsprøvens slutt, åpnet døren på nordmannens bil, rev Solberg ut og hev seg om halsen hans.

Noen sekunder etterpå var kona Pernilla på plass. Etter en dag med nerver utenpå kroppen kunne ekteparet endelig feire at VM-drømmen var oppfylt. Petter Solberg løp så bort til manager Jim Carlsen og en skare norske supportere, klatret opp på sikkerhetsgjerdene og grep et digert, norsk flagg. Noen sekunders hysterisk feiring senere, kastet han seg ut i folkemengden.

Fortsatt i pur glede satte han seg inn i bilen igjen og spant rundt på plenen foran tusenvis av elleville supportere og tilskuere, bråstoppet piruettene foran et hundretall nordmenn fra supporterklubben sin og satte kursen til fots inn mot folkemengden.

«High five»

Etter «high five» med så å si samtlige fans, kom endelig teamkollegene innenfor sperringene. Solberg kastet seg nesten instinktivt over sin sjefingeniør Pierre Genon, mannen som har hovedansvaret for at bilen fungerer perfekt.

- Jeg har aldri vært borti en mer krevende fører - men han er verd det. Definitivt, sa en svært rørt Genon til NTB like etterpå.

Teamsjef David Lapworth, teknologisjef Masaru Katsurada og operasjonsdirektør Paul Howarth var nest på listen da Petter Solberg delte ut tusenvis av takkeklemmer.

- Og de som ikke er her: Henning (storebror), «Mutter» og «fatter», sønnen min Oliver (2) som sikkert sitter foran TV-en og roper «Petter, Petter!». Det er så stort, så utrolig stort, jublet 28-åringen.

Tre lange dagers kamp om VM-tittelen var på langt nær over.

- Jeg sovner definitivt ikke tidlig i kveld. Dette skal feires!

(NTB)