VANT NY KÅRING: Cristiano Ronaldo vant FIFAs kåring av verdens beste spiller for 2017. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB Scanpix
VANT NY KÅRING: Cristiano Ronaldo vant FIFAs kåring av verdens beste spiller for 2017. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB ScanpixVis mer

Cristiano Ronaldo vant FIFA-kåring

103 trenere mente Ronaldo var verdens beste. Norges trener vraket ham: - For forutsigbart

Norges assistenttrener Per Joar Hansen mener FIFA-kåringen er gått ut på dato. Han valgte derfor en annen Real Madrid-stjerne for å bryte et mønster.

(FourFourTwo): Cristiano Ronaldo ble ikke overraskende kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London i går kveld.

Portugiseren fikk 43.16 prosent av stemmene, og vant foran Lionel Messi (19.25 prosent) og Neymar (6.97 prosent). Det er femte gang Real Madrid-angriperen mottar prisen, samme antall som Lionel Messi har vunnet.

Det var både spillere (kapteiner), trenere og journalister som stemte fram vinnerne, og her var det forskjell på de forskjellige når det gjaldt kåringen av den beste mannlige spilleren i 2017.

De som stemte ble bedt om å navngi de tre beste spillerne i verden i 2017. Poengsummen som ble gitt de tre spillerne var fem, tre og ett poeng.

109 av 151 landslagskapteiner satte fem poeng på Cristiano Ronaldo, deriblant Stefan Johansen. Nordmannen hadde for øvrig Marcelo og Luka Modric på de neste plassene. Ingen plass til Lionel Messi altså.

17 kapteiner hadde ikke gjort plass til Cristiano Ronaldo på noen av de tre plassene. Det er verdt å merke seg at tre kapteiner hadde N´Golo Kanté på fem poeng (Bahamas, Belgia og Dominica). Ikke overraskende var lagkamerat Eden Hazard en av dem.

Costa Ricas Ruiz Gonzalez Bryan hadde Real Madrid-keeper Keylor Navas på fem poeng, som den eneste av kapteinene. To av dem hadde Juventus-keeper Gianluigi Buffon øverst på lista (Palestina, Trinidad og Tobago og Marokko).

STJERNESPEKKET: Cristiano Ronaldo og sønnen hilser på Lionel Messi før prisutdelingen. Foto: NTB Scanpix
STJERNESPEKKET: Cristiano Ronaldo og sønnen hilser på Lionel Messi før prisutdelingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Veldig forutsigbar

103 av 152 landslagstrenere hadde fem poeng på Cristiano Ronaldo. Assistenttrener Per Joar Hansen fikk æren av å stemme for Norge, noe han bestemte i samråd med landslagssjef Lars Lagerbäck.

Hansen hadde ikke Cristiano Ronaldo på noen av de tre plassene. Han plasserte i stedet Real Madrids Toni Kroos foran Lionel Messi og Neymar.

- Han (Ronaldo) kunne vært blant de tre. Jeg syns den avstemminga er veldig forutsigbar egentlig. Det sies seg selv at den type spillere vinner hvert år, sier Hansen, som peker på at det kun er angripere som vinner store kåringer som FIFAs kåring av årets spiller og Gullballen.

Siden første gang denne kåringen ble gjort i 1991, er det kun en forsvarsspiller, Fabio Cannavaro i 2006, som har vunnet prisen. Roberto Carlos og Paolo Maldini har blitt nummer to. Lev Jasjin (1963 for Sovjetunionen) er på sin side den eneste keeperen som har vunnet Gullballen siden starten av kåringen i 1953 (kåringene har seinere blitt slått sammen).

- Det viser hvor populistisk det er. Dette er min måte å vise at fotball er et lagspill. De beste midtbanespillerne i verden er sjelden i nærheten av å vinne denne prisen, sier Hansen.

Det var kanskje ikke så overraskende at Tysklands trener Joachim Löw plasserte Kroos øverst på sin liste, men hvorfor valgte Per Joar Hansen tyskeren på førsteplass?

- Jeg gjorde det egentlig for å bryte et mønster. Det er Kroos som er hjernen i Tyskland og Real Madrid og han har egentlig ikke en sjanse til å vinne den avstemmingen. Det er gammel vane og innebygde holdninger som gjør hva vi mener er en god fotballspiller, sier Hansen.

GIKK SIN EGEN VEI: Per Joar «Perry» Hansen hadde ikke Cristiano Ronaldo på sin topp 3-liste. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GIKK SIN EGEN VEI: Per Joar «Perry» Hansen hadde ikke Cristiano Ronaldo på sin topp 3-liste. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Gått ut på dato

Han har ikke noe imot at Ronaldo vant, og sier at Real Madrid-angriperen i likhet med Lionel Messi er «fra en annen galakse». Han sier det var hipp som happ hvem som fikk de andre plassene bak Toni Kroos.

- Jeg unner Ronaldo å vinne den sju ganger i uka, men det blir litt forutsigbart. Det er ofte de spillerne som får fokuset, selv om jeg mener mange andre spillere er viktigere for laget. Fotball er et «lowscoring game». Det scores lite i snitt. Rundt 2,5 mål i snitt på toppnivå og dermed betyr det å score mål i fotball utrolig mye. Det å score blir utrolig viktig, dermed har det blitt slik at det er disse spillerne som vinner, sier Hansen.

Han mener slike kåringer har gått ut på dato og har et forslag til hvordan prisutdelingen bør være i framtida:

- Jeg syns du skal dele det inn i de ulike rollene, at alle rollene er like viktig. Slik at ikke bare den som scorer 40 mål skal stå igjen som vinner. Det vanskeligste i fotball er å score mål, men det er også utrolig vanskelig å hindre mål.

- Tror du at du får reaksjoner på dette valget?

- Det får jeg sikkert. Ronaldo er en fantastisk fotballspiller, men jeg vet at han vinner den, for han eller Messi eller Neymar vinner den alltid. Det er veldig forutsigbart hele greia. De som ser fotball i et større perspektiv, vet f.eks. at Leicester aldri hadde vunnet ligaen uten N´Golo Kanté. Det året de vant så vant han flest baller i Premier League. Slik blir aldri æret, sier Hansen om denne kåringen.

Det skal nevnes at Kanté mottok prisen for årets spiller i Premier League da Chelsea gikk til topps i fjor.

Flere vraket Ronaldo

Per Joar Hansen var ikke alene om å vrake Ronaldo. 22 trenere hadde ikke Ronaldo på noen av de tre plassene.

128 av 156 journalister stemte fram Ronaldo øverst på lista. Det var bare sju journalister som ikke hadde Ronaldo på lista i det hele tatt.

Det var ingen journalister fra Norge som deltok.

Her kan du se en oversikt over alle stemmene som ble gitt til årets mannlige spiller.

Her får du en oversikt over prisene som ble delt ut i går: