11 lag som kan true Brasil

- Men Brasil er tidenes største VM-favoritt, sier Nils Johan Semb.

(Dagbladet.no): Fire års ventetid er snart over. Fem dager før VM starter preges den brasilianske leiren av harmoni og lek, den engelske av metatarsalbeinet til Wayne Rooney og den tyske av store seire i privatkamper som gir Jürgen Klinsmann litt arbeidsro.

32 nasjoner er kvalifisert til mesterskapet i Tyskland. Ett av dem må tåle VM-historiens største favorittstempel - men ytterligere 11 lag har kapasitet til å stå igjen som verdensmester på Olympiastadion 9. juli, mener Nils Johan Semb.

- Det har vel aldri vært en større favoritt i et VM enn det Brasil er i år. I mine øyne er de ekstremt store favoritter, både med artister og et godt organisert kollektiv. Men Brasil skal passe seg. Det skal spilles så mange kamper, og er det én dag det ikke flyter går det fort galt.

- Det skal ikke mer enn en feil dommeravgjørelse til, sier Semb til Dagbladet.no.

Mange kan overraske

De siste årene har vi sett flere eksempler på at et lag få hadde regnet med går helt til topps i store turneringer. Eksemplet som huskes best er nok da Hellas med stram defensiv organisering og en god porsjon kynisme slo Portugal i EM-finalen i 2004. Historisk sett pleier nesten alltid verdensmesteren å komme fra samme kontinent som VM arrangeres i.

Nils Johan Semb trekker fram 11 lag som er i stand til å rive Brasil ned fra tronen.

- Bak Brasil er det veldig åpent, og 10-11 nasjoner som kan ha muligheten. Førsteutfordrergruppa består av Italia, Frankrike, Tyskland, Argentina, Nederland og England.

I TRENING: Ronaldinho og de brasilianske gutta forbereder seg mot VM. Foto: AP
I TRENING: Ronaldinho og de brasilianske gutta forbereder seg mot VM. Foto: AP Vis mer

- Så kommer en ny gruppe som trenger maksimal flyt for å kunne vinne, som består av Spania, Portugal, Sverige, Ukraina og Kroatia. Husk at Kroatia tok bronse sist gang det ble arrangert VM på europeisk jord (i Frankrike i 1998), minner Semb om.

Her er Nils Johan Sembs vurdering av alle de åtte VM-gruppene:

Gruppe A (Tyskland, Polen, Costa Rica og Ecuador)

- Tyskland er i den letteste og svakeste gruppa av alle. De blir klare favoritter her, selv om de ikke har imponert. Men spiller de på seg selvtillit og får en god start, kan de bli farlige. Polen følger bak Tyskland, mens to de andre ikke har noe å bidra med. Hos Ecuador blir helheten for dårlig. I kvalifiseringen hadde de fordel av å spille svært høyt over havet (3000 meter).

Sembs tips: Tyskland og Polen.

Gruppe B (England, Sverige, Trinidad & Tobago, Paraguay)

- De fleste tror det er åpenbart hvem som går videre herfra, og det tror vel jeg og. Det blir England og Sverige. Men vi skal være litt obs på Paraguay. Mange var skuffet over det de viste mot Norge, men jeg tror ikke vi skal legge så mye vekt på det. Paraguay på sitt beste er en trussel for Sverige og England, og Santa Cruz er en god spiller på topp. Trinidad & Tobago er sjanseløse. De beste spillerne der er utgått på dato.

- Holder Englands spisser mål om Rooney ikke blir klar?

11 lag som kan true Brasil

- Crouch og Owen er ikke et gærent spisspar det, men nå kommer jo kanskje Gerrard til å spille der framme i en fri rolle. Jeg synes England har sitt beste landslag på lenge, og de kan gå langt hvis de får trøkk i spillet. Tidligere synes jeg de har orka litt lite og ikke vært fysisk på topp, både i VM 2002 og EM 2006. Men den midtbanen de har for øyeblikket er det få andre som matcher.

Sembs tips: England og Sverige.

Gruppe C (Argentina, Serbia & Montenegro, Elfenbenskysten, Nederland)

- Dette er dødens gruppe. Her er det fire gode lag, mange profiler og mye artisteri. Vi bør få mange severdige kamper herfra. Det er åpent, men jeg holder Argentina og Nederland som favoritter til å gå videre. Nederland kommer til å ha masse tilhengere på tribunen og nesten spille på hjemmebane. Argentina setter jeg et spørsmålstegn ved. De kan nå langt, men også ryke ut i gruppespillet.

Både Elfenbenskysten og Serbia er i stand til å ta en av plassene. Elfenbenskysten er definitivt det sterkeste afrikanske laget, og det eneste i dette VM som er i stand til å utfordre europeiske lag.

Sembs tips: Nederland og Argentina

Gruppe D (Portugal, Mexico, Iran, Angola)

- Denne gruppa er vel ikke den største publikumsmagneten for dem som slåss om billetter, men det kan fort bli morsomme kamper likevel. Portugal er storfavoritt. Jeg tror ikke som Åge Hareide at de vinner VM, men de kan utmerket godt nå langt. Jeg tar også med Mexico som lag nummer to videre fra denne pulja. Iran kan imidlertid overraske og sette trøkk på Mexico. Angola tror jeg på ingen måte vil bli utklasset, men de tar neppe nok poeng og ender nok sist i gruppa.

Sembs tips: Portugal og Mexico.

Gruppe E (Italia, Ghana, USA, Tsjekkia)

- Dødens gruppe nummer to. Dette er en knallsterk gruppe. Det står mellom Italia, USA og Tsjekkia. USA er bra og litt undervurdert. De viste i VM 2002 at de kan spise kirsebær med de store. Likevel tror jeg mest på Italia og Tsjekkia. Det er fordel Europa at VM spilles i Tyskland. Ghana er jeg litt usikker på. De er det nest beste afrikanske laget, men er for svake til å henge med i dette selskapet.

Sembs tips: Italia og Tsjekkia.

Gruppe F (Brasil, Kroatia, Japan, Australia)

- Noen sier at Brasil er i en lett gruppe. Jeg er uenig. Det blir vanskeligere enn det ser ut til. Australia og Japan har gode lag og spillere, og har om ikke nærmet seg toppsjiktet blant landslagene i verden, så i hvert fall midtsjiktet. Kroatia blir en vrien motstander. De har kultur for å gjøre det bra i mesterskap, og tok bronsen i 98.

I denne gruppa går Brasil videre, mens det er åpent om 2. plassen. Hvis jeg må tippe sier jeg Australia. Guus Hiddink kan dette gamet, og det er litt fordi han sitter ved roret at jeg tror på dem.

Sembs tips: Brasil og Australia

Gruppe G (Frankrike, Sør-Korea, Togo og Sveits)

- Frankrike ser ut til å ha noe på gang. Hvis Henry fungerer og Zidane er på et brukbart nivå, har de lag nok til å være blant de fremste utfordrerne til å vinne hele greia. Frankrike tar med seg Sveits videre. Det var riktignok et B-prega Sør-Korea vi så mot Norge, men de blir bare en outsider i denne gruppa. De holder ikke samme klasse nå som sist gang.

Sembs tips: Frankrike og Sveits.

Gruppe H (Spania, Tunisia, Ukraina og Saudi-Arabia)

- De europeiske lagene herfra går videre. Tunisia har imidlertid et godt lag og er godt organisert under trener Roger Lemerre, så de blir vanskelig å slå. Jeg tror også Saudi-Arabia vil bite godt fra seg. De er fysisk robuste, og slo Sør-Korea to ganger i kvalifiseringen, men jeg tror ikke de skal få problemer med å score nok mål. Ukraina er veldig avhengig av at Sjevtsjenko fungerer. Mister de han med skade, ligger veien åpne for de to andre. Sjevtsjenko er like viktig for Ukraina som Ole Martin Årst er for Tromsø.

Sembs tips: Spania og Ukraina.

DEBATT

Er Brasil så store VM-favoritter som mange skal ha det til?

FAVORITTER: Adriano og Ronaldo kan komme til å score mye i sommer.