Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

11 uforglemmelige Zola-øyeblikk

Chelseas største kulthelt.

 FANSENS FAVORITT:  Gianfranco Zola vil for alltid bli husket blant Chelsea-fansen. Her er elleve øyeblikk som fansen vil huske. Foto: EPA PHOTO AFPI/ADRIAN DENNIS/NTB SCANPIX.
FANSENS FAVORITT: Gianfranco Zola vil for alltid bli husket blant Chelsea-fansen. Her er elleve øyeblikk som fansen vil huske. Foto: EPA PHOTO AFPI/ADRIAN DENNIS/NTB SCANPIX. Vis mer

(FourFourTwo): Gianfranco Zola har blitt kåret til Chelseas største kulthelt i FourFourTwos kåring.

Det kan være lett å glemme for Chelsea-fansen at Champions League-kamper var sjelden kost en gang i tiden.

Men før Roman Abramovitsjs millioner endret tilværelsen på Stamford Bridge, var det Gianfranco Zolas prestasjoner som var bakgrunnen for suksess.

Chelsea kjøpte ham fra Parma i 1996. Det viste seg å være et av Premier Leagues beste kjøp. 67 mål på 274 kamper, to FA Cup-titler, ligacup, cupvinnercupen og UEFA Super-cup-seier.

Her er hans elleve mest magiske øyeblikk.

1. Cruyff-vendingen og scoringen mot Wimbledon
Et øyeblikks magi fra Zola hjalp Chelsea til FA Cup-finalen i 1996/97, som de vant.

Italieneren fant rom bare han kunne finne. Roberto De Matteo slo pasningen. Zola vendte på den berømte femøringen. Forsvarer Dean Blackwell var borte og skuddet gikk forbi keeper Neil Sullivan.

Se scoringen her (ekstern lenke).

2. Hælflikken mot Norwich
Scoringen mot Norwich viste ikke bare Zolas spontanitet, men det var også et øyeblikk som for alltid vil bli husket.

Zola møtte en corner på første stolpe. Han lot ballen gå mellom beina før han med den høyre hælen flikket den i mål.

Etter kampen var det ikke snakk om å skryte av sin egen prestasjon. Zola dediserte i stedet scoringen til et sykt barn han hadde møtt på sykehuset.

3. Vippen til Poyet
Zolas spillestil gjorde at de målgivende pasningene var vel så fine som scoringene. Som pasningen til Gustavo Poyet mot Sunderland i 1999.

Uruguayaneren kom stormende mot mål. Zola var iskald utenfor 16-meteren. Vippet ballen elegant over Sunderland-forsvaret. Der kom Poyet og klinket ballen i mål på helvolley.

Se assisten her (ekstern lenke).

4. Comebacket mot Liverpool
Liverpool hadde scoret to ganger i FA Cup-oppgjøret på Stamford Bridge. Og Gianfranco Zola hadde en uheldig involvering som ledet til den andre.

Alt endret seg i 2. omgang. Zola sto bak to mål og dundret selv inn en fra et par og tjue meter.

5. Superreserven som sikret sølvtøy
Chelsea har riktignok vunnet både Champions League og Europa League i de seinere år, men da Zola kom til klubben var Serievinnercupen i 1971, alt de hadde vunnet utenfor landegrensa.

Graham Rix avgjørelse om å sette inn Zola for Tore André Flo i 71. minutt ga uttelling umiddelbart. 45 sekunder etter at han entret bana banket han inn målet som sikret Chelseas første europeiske tittel på 28 år.

6. Carragher på rumpa
I sin siste Chelsea-kamp ga Zola tilskuerne valuta for pengene. Chelsea ledet med ett mål og da dro Zola i gang et show nede ved cornerflagget. Liverpool-spillerne visste ikke hvor de skulle gjøre av seg. Jamie Carragher ble driblet på rumpa to ganger. Men det kostet. Til Sky Sports opplyste Zola hvorfor det ikke ble noen flere driblinger.

- Jeg kunne ikke røre ballen etter det. Alle prøvde bare å sparke meg ned!

Situasjonen kan du se her (ekstern lenke).

7. Åpnet iskrembutikk i London
Etter at han la fotballskoa på hylla fortsatte Zola å gi til London.

I november 2015 valgte Zola å åpne en iskrembutikk sammen med Roberto Di Matteo, Dennis Wise og Andrij Sjevtsjenko.

8. Det siste målet
Zola har alltid likt å gjøre ting på en stilig måte. Da var det bare rett og rimelig at han avsluttet på en stilig måte. Han siste mål for Chelsea kom mot Everton. Zola jaktet en ball i bakrom og fra kanten av 16-meteren lobbet han inn sitt siste Chelsea-mål. Se målet her (ekstern lenke).

9. Tar du med en pølse til meg, Irwin?
Kampen mot Manchester United var så vidt i gang da Zola kom ned til dødlinja. En liten innleggsfinte sendte Dennis Irwin ut i den berømte pølsebua. Zola tok med seg ballen inn i bana, passerte Gary Pallister og satte ballen inn ved den nærmeste stolpen forbi Peter Schmeichel.

Sir Alex Ferguson var tydelig imponert og kalte Zola «a clever little bugger» etter kampen.

Se målet her (ekstern lenke).

10. Frisparket mot Spurs
Tottenham ledet 1-0 da Zola bestemte seg for å endre forutsetningene. Chelsea hadde frispark nesten på hjørnet av 16-meteren. Zola tok fart. I stedet for å skru ballen over muren, la Zola den opp i det lengste krysset.

11. Lobben mot Oxford
Chelsea kunne fort gått på en cupflause mot lille Oxford, men det ville ikke Zola ha noe av. Et lite veggspill sørget for at han fikk den meteren han trengte. Fra hjørnet av 16-meteren overrasket han med en frekk liten lobb.