HARDE TAK: Det er ingen tvil om at det er harde tak i amerikansk fotball. En studie viser nå at 99 % av de deltakende tidligere NFL-spillerne led av hjernesykdommen kronisk traumatisk encefalopati. Her er Mohamed Sanu og Logan Ryan i en duell under Super Bowl i februar. Foto: Gregory Shamus/Getty Images/AFP
HARDE TAK: Det er ingen tvil om at det er harde tak i amerikansk fotball. En studie viser nå at 99 % av de deltakende tidligere NFL-spillerne led av hjernesykdommen kronisk traumatisk encefalopati. Her er Mohamed Sanu og Logan Ryan i en duell under Super Bowl i februar. Foto: Gregory Shamus/Getty Images/AFPVis mer

Hjerneskader i amerikansk fotball

110 av 111 NFL-spillere led av alvorlig hjernesykdom. To dager etter studien la fotballspilleren opp

- Viktig at problematikken settes lys på, sier idrettslege.

(Dagbladet): Tirsdag ble det publisert en studie i Journal of the American Medical Association. Studien har sett på hjernen til 202 avdøde tidligere spillere i amerikansk fotball.

Sykdommen kronisk traumatisk encefalopati ble funnet hos 87 prosent av dem - og hos 110 av de 111 deltakerne som tidligere hadde spilt i National Football League (NFL). Det utgjør 99 prosent.

Sykdommen kan oppstå etter gjentatte slag mot hodet. Ifølge BBC er det den største studien av sitt slag.

Torsdag, to dager etter at studien ble offentliggjort, kom den overraskende beskjeden om at Baltimore Ravens' linjespiller John Urschel (26) legger opp. Ifølge ESPN er grunnen resultatene av forskninga.

LEGGER OPP: John Urschel har valgt å legge opp, to dager etter den rystende studien. Foto: Mitch Stringer-USA TODAY Sports
LEGGER OPP: John Urschel har valgt å legge opp, to dager etter den rystende studien. Foto: Mitch Stringer-USA TODAY Sports Vis mer

Redd hjerneskade

- I dag tidlig ga han beskjeden om at han legger opp. Vi respekterer John og hans avgjørelse. Vi setter pris på det han har gjort for oss de siste tre årene, og ønsker ham lykke til i fremtiden, sier lagets trener John Harbaugh i en pressemelding.

Urschel har tidligere opplevd hodeskader som spiller i amerikansk fotball. I 2015 fikk han hjernerystelse og ble slått bevisstløs etter å ha slått hodet i en annen spiller, ifølge New York Daily News.

- Jeg tror det gjorde noe med evnen til å tenke matematisk. Det tok meg omtrent tre uker før jeg ble klar for fotballen igjen. Det tok lengre tid før jeg kunne se helt klart igjen, uttalte han.

26-åringen jobber med å fullføre en doktorgrad i matematikk ved siden av fotballen.

Stort problem

Legen Ann McKee ledet studien. Hun advarer mot å dra noen konklusjoner, da studien er gjort på hjerner som er donert av familier som mistenkte at personen led av kronisk traumatisk encefalopati.

- Men det er ingen tvil om at det er et problem i amerikansk fotball. De som spiller er i faresonen for denne sykdommen, sier hun ifølge BBC.

Professor Lars Engebretsen er blant idrettslegene som jobber med dette i Norge. Han kjente til tallene fra før, og sier at det i lang tid har foregått en heftig debatt om temaet i USA.

- Hjernerystelser er et stort problem i amerikansk fotball. Det er også det i noen andre idretter, men desidert mest i amerikansk fotball. Man har lurt på i mange år, hva det kan føre til, å få hoderystelser gjentatte ganger, sier Engebretsen til Dagbladet.

Delte meninger

Synet i USA er delt. Mange mener at sykdommen også kan skyldes at spillerne i amerikansk fotball gjerne kan leve en litt utsvevende livsstil.

PROFESSOR: Lars Engebretsen er blant idrettslegene i Norge som jobber med dette.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
PROFESSOR: Lars Engebretsen er blant idrettslegene i Norge som jobber med dette. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Det har forekommet misbruk av anabole steroider, og utøverne kan bruke andre stoffer. Men andre mener at studien kan være riktig, at det er hjernerystelsene og de gjentatte treffene til hodet som fører til forandringene i hjernen. Problemet er at det er vanskelig å si. Men faktum er at disse obduksjonene er gjort på unge mennesker, de fleste knapt 30 år, og det er vist at det er forandringer i hjernen når man har spilt i NFL i mange år, sier legen.

Han tror at det bare er et spørsmål om tid før temaet også kommer opp i andre idretter. Derfor mener han det er viktig at det settes et lys på problematikken. Engebretsen sier det samme ser ut til å være et problem i idretter som ishockey og rugby.

TÅREVÅTT: Brian Kinney fra Connecticut bestemmer seg for å overraske sin far med NFL-billetter. Han har aldri vært på kamp med sin favorittklubb Cincinnati Bengals. Se den tårevåte seansen i videoen over. Video: YouTube/Brian Kinney Vis mer Vis mer