Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

12 norske gull i OL

Norges utøvere i Salt Lake City vil etter all sannsynlighet sette olympisk rekord i gullmedaljer. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl holder 10 gull som realistisk, det samme som i Nagano og på Lillehammer. Dagbladet tipper 12 gull til Norge. Minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stensbøl: - Ingen er tatt ut ennå

Her er gullkandidatene:

Alpint

Skiforbundets egen målsetting for OL i februar er sju medaljer, fire til herrene og tre til jentene. Kjetil André Aamodt tar garantert medalje, trolig gull i kombinasjonen. Hans største utfordrer i den øvelsen blir lagkamerat Lasse Kjus. Selv om Kjetil var best i slalåm i fjor, tror vi ikke han tar medalje her i OL, blant annet fordi han selv sikter seg inn på den gullmedaljen han ønsker seg mest, gull i utfor. Dagbladet tror Kjus i Hermann Maiers fravær tar gull i utfor. Kjetil er medaljekandidat. Lasse Kjus er gullfavoritt i super-G sammen med Kjetil, mens begge er sikre medaljekandidater i storslalåm. Både Tom Stiansen og Harald Christian Strand Nilsen kan på en heldig dag komme på pallen i slalåm.

Dagbladets ønskedrøm: Gull til Ole Kristian Furuseth i slalåm og gull til Kjetil André Aamodt i utfor.

Jentenes ambisjon om tre medaljer er i høyeste laget, men i så fall er det mest sannsynlig at Hedda Berntsen tar gull i kombinasjonen, mens Trine Bakke tar en medalje i slalåm. Andrine Flemmen kan også fort bli en medaljekandidat i storslalåm hvis hun får en god start på årets sesong.

Dagbladets ønskedrøm: Hedda, Trine og Andrine tar én medalje hver.

Hopp

OL i Salt Lake City kommer for tidlig på hopperne, som gjorde tidenes dårligste norske innsats under VM i Lahti i fjor. Sjanseløse individuelt, toppen poengplass i lag.

Dagbladets ønskedrøm: Tommy «The Eagle» tar sin første medalje siden Thunder Bay i 1995.

Ny kombinertkonge?

Kristian Hammer er utpekt som Norges nye kombinertkonge (den tredje fra Bardu). Han ankret Norge inn til en knepen VM-seier i lag i fjor, men da var Bjarte Engen Vik fortsatt en ener. Hammer er for lite stabil i hoppbakken til å ha gullsjanser i kombinert klassisk (K90 og 15 km) og kombinert sprint (K120 og 7.5 km), men en klar medaljekandidat er han. Kenneth Braaten kan ha sjanse på en poengplass.

Dagbladets ønskedrøm: Kristian Hammer tar to OL-gull.

Alsgaards OL

Fiasko under VM i fjor, suksess i OL - det er typisk Thomas Alsgaard, som har sluttet med rally og business for å konsentrere seg om sitt tredje individuelle OL-gull. Denne sesongen utfordrer han fjorårets konge i sporet, Per Elofsson, først og fremst på 30 km fellesstart i fristil - men også på jaktstarten, som for første gang i OL går på én dag. Thomas kan bli OL-konge med tre gull, i og med at Norge bør ta gull på stafetten. Misser han på en av de to første, kan Thomas bli mester på sprinten, der han er en av favorittene ved siden av VM-vinner Tor Arne Hetland.

Dagbladets ønskedrøm: Erling Jevne vinner sitt første individuelle OL-gull - på den klassiske 5-mila.

Bente Skari tar garantert gull på 10 km klassisk i Salt Lake City hvis hun får holde seg frisk, men hennes store uuttalte mål er å slå Lazutina på 3-mila. Med et slikt fokus er hun neppe så mye bedre i fristil at hun kan hevde seg på verken fellesstart i 15 km fristil eller jaktstart. Men hun kan kanskje få en poengplass i sprinten, som går i lett terreng.

Dagbladets ønskedrøm: Jentene tar OL-gull på stafetten.

Freestyle

Kari Traa tar gull i freestyle hvis alt klaffer som i siste sesong, da hun vant VM. Hilde Lid (30) kan ta medalje i hopp, men det begynner å bli noen år siden Lillehammer-bronsen.

Snowboard

Snowboard har en skyhøy målsetting om å ta minst fem medaljer for kvinner og menn i Salt Lake City. Størst vinnersjanser har Kjersti Buaas og Stine Brun Kjeldaas etter sine gode v-cup-åpninger i Mexico, der de delte 2. plassen. Daniel Franck og Espen Arvesen har gullpotensial i halfpipen, Kim Christiansen bør klare poengplass.

Dagbladets ønskedrøm: To gull (Stine og Daniel tok sølv i Nagano).

Skiskyting

I skiskyting kan Norge ta 10 medaljer, mer realistisk er seks- åtte. Vi tar garantert medalje i stafettene, men neppe gull. Ole Einar Bjørndalen er som Alsgaard, en vinnertype når det virkelig gjelder. Både han og Hanevold er tittelforsvarere av gull på 10 og 20 km og kan klare det igjen. Den største utfordreren blir vår egen Frode Andresen, ikke minst på sprinten. Liv Grete Skjelbreid Poiréehar gode muligheter til å innta tronen som skiskytternes dronning igjen i år etter Magdalena Forsbergs skadeproblemer.

Dagbladets ønskedrøm: Fire gull, to til gutta, to til Liv Grete.

Skøyter

Skøytelandslaget er årets overraskelse. Fra tidenes fiasko i fjor til verdenscup-seier i sesongpremieren. Løperne har forandret treningen og bestemt seg for å samarbeide. Slikt gir resultater. Vårt tips: Gull og medalje på 1500 meter til Ådne Søndrål og Petter Andersen, medalje til Eskil Ervik på 5000 og poengplass til Lasse Sætre på 10000.

Dagbladets ønskedrøm: Ådne tar dobbeltgull på 1500 og 1000, og setter to nye verdensrekorder som avslutning på en fantastisk karriere.

Curling

Canada tar gullet, men de norske jentene er gode nok til å ta medalje. Eigil Ramsfjell og co. tok bronsen i Nagano, men holder ikke lenger samme nivå.

KONKLUSJON: Norge kan ta 15 gull i Salt Lake City, men mer realistisk: 12 gull og like mange medaljer i sølv og bronse. Det går uansett mot tidenes beste OL for Norge. 1928, St. Moritz, Sveits: 6 gull, 4 sølv, 5 bronse1932, Lake Placid, USA: 3 gull, 4 sølv, 3 bronse1936, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland: 7 gull, 5 sølv, 3 bronse1948, St. Moritz, Sveits: 4 gull, 3 sølv, 3 bronse1952, Oslo, Norge: 7 gull, 3 sølv, 6 bronse1956, Cortina d'Ampezzo, Italia: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse1960, Squaw Valley, USA: 3 gull, 3 sølv, 0 bronse1964, Innsbruck, Østerrike: 3 gull, 6 sølv, 6 bronse1968, Grenoble, Frankrike: 6 gull, 6 sølv, 2 bronse1972, Sapporo, Japan: 2 gull, 5 sølv, 5 bronse1976, Innsbruck, Østerrike: 3 gull, 3 sølv, 1 bronse1980, Lake Placid, USA: 1 gull, 3 sølv, 6 bronse1984, Sarajevo, Jugoslavia: 3 gull, 2 sølv, 4 bronse1988, Calgary, Canada: 0 gull, 3 sølv, 2 bronse1992, Altbertville, Frankrike: 9 gull, 6 sølv, 5 bronse1994, Lillehammer, Norge: 10 gull, 11 sølv, 5 bronse

1998, Nagano, Japan: 10 gull, 10 sølv, 5 bronse

Hele Norges coronakart