-  12.40 er mulig

Chad Hedricks nye verdensrekord på 10 000 meter lyder 12.55,11. Eskil Ervik og Øystein Grødum tror det er mulig å gå femten sekunder fortere.

Hedrick gikk nesten tre sekunder raskere enn den gjeldende rekorden til Carl Verheijen under det amerikanske mesterskapet i Salt Lake City i går.

-  Jeg er usikker på hvor godt dette løpet egentlig er. Jeg tror mange andre også er i stand til å gå så raskt i Salt Lake City, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

-  Dårligere enn 12.57

Hedrick kom inn til 6.16 på 5000 tidligere i mesterskapet, bortimot åtte sekunder dårligere enn sin egen rekord på den distansen.

-  Det var i hvert fall ikke noe å rope hurra for. Og det er ikke akkurat noen overraskelse at Verheijens løp fra Heerenveen før eller siden ville bli slått i Salt Lake eller Calgary, sier Ervik, og får støtte av landslagskollega Øystein Grødum:

-  12.55 i Salt Lake City er dårligere enn 12.57 i Heerenveen, fastslår arendalitten.

Nytt utstyr på vei

Både Ervik og Grødum mener 10 000 utvilsomt er den distansen hvor det er størst potensial for rekordforbedring. Det kan fort bli bevist i sesongavslutningen: 18.-19. mars arrangeres allround-VM i Calgary. De to høytliggende banene i Nord-Amerika er som kjent de raskeste.

 SUPERFORM:  Amerikanske Chad Hedrick imponerte med sin verdensrekord i Salt Lake City i går. -  12.55 i Salt Lake City er dårligere enn 12.57 i Heerenveen, sier Øystein Grødum. Foto: AP/Scanpix
SUPERFORM: Amerikanske Chad Hedrick imponerte med sin verdensrekord i Salt Lake City i går. - 12.55 i Salt Lake City er dårligere enn 12.57 i Heerenveen, sier Øystein Grødum. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Å gå under 12.50 skal absolutt være innen rekkevidde. I Salt Lake eller Calgary tror jeg det er mulig å gå på 12.45, kanskje fortere, sier Ervik.

-  Hvis du går to 5000-metere på 6.20 etter hverandre, havner du på 12.40. Det tror jeg skal være mulig, sier Grødum.

Han legger til:

-  Men det er vanskelig å spå rekordutviklinga. Man trodde jo rekorden til Koss skulle stå lenge, men så kom klappskøytene, sier Grødum.

-  Du kan ikke gå på null, utover det er det vanskelig å spå hvor mye rekorden kan presses ned. Det kommer helt sikkert enda bedre trikoter, flere typer stål som passer til forskjellig is og temperatur, skøytene vil bli lettere og klappmekanismene fornyet. Slike utbedringer i alle ledd vil bety mange sekunder, sier Eskil Ervik.

-  Ikke uslåelig

Chad Hedrick - som i går avsluttet med en 28,9-runde - kan ende opp med å bli Torino-lekenes

Johann Olav Koss. Han har i flere måneder vist sin klasse både på 1500, 5000 og 10 000, men de norske løperne lar seg ikke skremme.

-  Han er ikke uslåelig i OL. Han har flere ganger måtte nøye seg med andre- og tredjeplasser. Selvfølgelig er han god, men du kan ikke la deg skremme, sier

Grødum.

-  Men Hedrick er trolig uslåelig i allround for tida. Der er han helt enorm.

Når vi spør Grødum og Ervik om hvilket 10 000-løp som er historiens beste, trekker begge fram et løp fra Heerenveen i november 2000.

-  Det Gianni Romme gjorde der, med gammel trikot, var helt vanvittig. Han maltrakterte verdensrekorden fra 13.08 til 13.03, sier Ervik.

• Din kommentar:
Hvilken nordmann tror du kan ta v-rekorden på 10 000 m?

OL-FAVORITT: Chad Hedrick.