MARKERTE SEG SOM 13-ÅRING: Frode Estil husker godt da han møtte den da 13 år gamle Petter Northug. Det gjorde inntrykk. Foto: Bildbyrån
MARKERTE SEG SOM 13-ÅRING: Frode Estil husker godt da han møtte den da 13 år gamle Petter Northug. Det gjorde inntrykk. Foto: BildbyrånVis mer

Frode Estils første møte med fjortisen Petter Northug

13 år gamle Northug ga Estil hakeslepp: - Noe av det råeste jeg har sett

«Hvem i all verden er han guttungen der?», spurte Frode Estil da han møtte 13 år gamle Petter Northug. Seinere fortalte Estil landslagskollegene hvor god Northug faktisk var. Men ingen trodde på ham.

En æra, et eventyr og en historisk karriere ble avsluttet denne uka da Petter Northug konkluderte med at nok er nok.

I denne saken takker langrennslegendene Frode Estil og Vegard Ulvang for hvordan Northug har revolusjonert sporten og definert hva moderne langrenn er i dag, mens stjerna selv forklarer hvordan han bevisst gikk inn for å gjøre.

Det startet tidlig.

Kanskje tidligere enn du aner.

Allerede som 13-åring møttes Northug og Estil for første gang.

Det gjorde inntrykk, og det skapte forbauselse.

- Jeg møtte Petter for første gang på sommerskiskolen i Meråker da han var 13-14 år. Det Petter gjorde på stav-intervallene, er noe av det råeste jeg har sett i den alderen. Han gjorde seg bemerket allerede da. Petter fløy opp motbakkene. Da spurte jeg: «Hvem i all verden er han guttungen der?», forteller Frode Estil til Dagbladet.

- Han imponerte til og med i motbakkene?

MØTTES TIDLIG: Frode Estil og Petter Northug startet sitt samarbeid allerede i 2005, men møttes for første gang allerede da Northug var 13 år. Foto: NESGÅRD,JOHAN ARNT
MØTTES TIDLIG: Frode Estil og Petter Northug startet sitt samarbeid allerede i 2005, men møttes for første gang allerede da Northug var 13 år. Foto: NESGÅRD,JOHAN ARNT Vis mer

- Ja, Petter var på den tiden en liten sprett som ikke var utvokst og fløy fra de andre. Han var en klatremus han også en gang, forteller 46-åringen med to OL-gull og fire VM-gull.

- Hva tenkte du om hans framtid som langrennsløper den gang?

- Jeg tenkte at han var en av mange barnestjerner, men så ble han jo veldig mye mer.

- Stakk av fra resten

Estil forteller at Morgan Göransson, tidligere svensk landslagsløper, hadde mer enn nok med å følge Petter (13).

- Den svenske landslagsløperen, Morgan Göransson, skulle passe på at barna var samlet på en langtur opp til Fonnfjellet, men Petter bare la i vei og stakk fra resten med en gang. Göransson var helt rødsprengt da han kom tilbake fra turen, forteller Estil og ler.

TRODDE IKKE PÅ ESTIL: Landslagskollegene trodde ikke på Frode Estil da han fortalte hvor god junioren Petter Northug hadde vært på treningssamlinger på Meråker. Foto: FOLVIK,ARNT E.
TRODDE IKKE PÅ ESTIL: Landslagskollegene trodde ikke på Frode Estil da han fortalte hvor god junioren Petter Northug hadde vært på treningssamlinger på Meråker. Foto: FOLVIK,ARNT E. Vis mer

- Hvor ofte møtte du Petter i åra mellom denne skiskolen og fram til han slo gjennom?

- Jeg møtte han sporadisk her og der. Petter dukket opp på et lite lokalt turrenn i Lierne rundt 20. april i 2005. Det var sjelden det kom noen langveisfarende, men den dagen dukket Petter og John opp. Det var rett og slett for å få matching mot meg.

- Det imponerte meg veldig. De nest beste seniorløperne i distriktet møtte ikke opp, men Petter gjorde det. Da skjønte jeg at her er det en som virkelig vil noe.

Den første turen med Northug

Noe stort var på gang, og Frode Estil var en av dem som først skjønte det.

Kort tid seinere startet eventyret og relasjonen mellom den daværende langrennskongen i Norge og den nye framtidige stjerna begynte å skinne.

- Jeg ble seinere den våren invitert på et showrenn i Sverige, en landskamp mellom Norge og Sverige på en travbane. Jeg ble spurt om jeg kunne ta med meg noen norske gutter som kunne møte Fredriksson-brødrene, Anders Södergren og Robin Bryntesson. Da skulle jeg fylle opp en bil med trønderske gutter, forteller Frode Estil Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg ringte da John og spurte om Petter ville være med. Det ville han. Så da var det jeg, Petter og Stig Rune som kjørte i lag. Det var etter den bilturen og landskampen han bestemte seg for å gå siste året på videregående i Meråker. Slik ble det. Petter flytta hit i august, og vi ble en treningstrio, forsterket med Hallgeir Martin Lundemo på alle langturene.

Trodde Estil spøkte om Northugs klasse

I den påfølgende sesongoppkjøringen før OL-sesongen som skulle kulminere i olympiske leker i Torino, samarbeidet Northug og Estil tett sammen.

- Vi trente sammen stort sett hele sesongoppkjøringen før 2005/06-sesongen. Da så jeg at han var ekstremt sterk. Jeg merket at han var et hakk sterkere enn meg i skøyting, forteller Estil til Dagbladet.

- Jeg fortalte det på landslagssamling at Petter Northug knuser meg på skøyteintervaller, men de trodde at jeg tulla. De bare flira av det og trakk på skuldrene. Men det viste seg seinere at det var hold i ryktene.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Endret den norske policyen

Northug suste inn til NM-gull som junior og slo nettopp Estil i finalen på skiathlon-øvelsen rett før OL. Likevel ble han vraket av Krister Sørgård, fordi han var for ung. På samme øvelse i Torino-OL vant Estil sølvet, selv med fall. Han tror Northug ville ha vunnet gullet om han fikk sjansen.

HYLLES: Petter Northug hylles etter at han onsdag offentliggjorde at han gir seg som langrennsløper. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Hva tenkte du selv da du begynte å trene med Petter?

- Fy fader, han er her er moden for langt mer enn juniorrenn. Men det tok litt tid før han fikk sjansen. Folk var ikke klar over hvor god han var. Det var synd for Petter. Samtidig tror jeg den hevnfølelsen var en viktig motivasjon for ham resten av karrieren. Han har historisk sett prestert best når han har vært hevngjerrig, forteller Estil.

- I sesongen etter i Sapporo-VM i 2007 viste landslagsledelsen en helt annen policy med Johaug og Jacobsen. Tror du det var et resultat av det som skjedde med Northug i Torino-uttaket?

- Jeg tror ledelsen lærte noe av den tabben de gjorde med Petter. «Den tabben må vi ikke gjøre om igjen.». Hensikten var åpenbart bra. «Her har vi en diamant vi må prøve å matche forsiktig». Men Petter hadde satset skjorta siden han var 10-12 år på Ingebrigtsen-vis og ville ikke vente til han var 25 år med å nå toppen.

- Petter definerte sin epoke

Den tidligere klassiskspesialisten Estil, som etter hvert også ble en så habil spurter at han kunne vinne skiathlon internasjonalt med sin gode spurt, mener Petter Northug endret sporten.

- Petter definerte sin epoke. Perioden mellom 2006 og 2015 vil for alltid bli husket som Northug-epoken. Han var et produkt av fornyelsen av langrenn med sprint og fellesstarter. Ingen av oss andre etablerte hadde trent nok på det. Petter var en av de første som rendyrket de nye arbeidskravene. Han representerer paradigmeskiftet til nåtidas konkurranseformer, mener Estil.

- Petter kom inn som et veldig friskt pust. Sammenliknet med Petter var vår generasjon ganske traust, i hvert fall utad. Han kom inn med et helt nytt image og gjorde at engasjementet rundt langrenn var på et helt nytt nivå. Det var umulig å være likegyldig til Petter.

- Han kom inn med helt nye fartsegenskaper og revolusjonerte sporten. Det var først Johan Olsson på femmila i Val di Fiemme som kom med et mottrekk mot Petter. Konkurrentene virket paralyserte fram til da. Fellesstarter med Petter før den femmila var forutsigbare, med samlet felt før Petter vant på oppløpet. Samtidig kunne det være en del spenning underveis da Petter lå på halen av feltet. Lå han for langt bak?

- Det er ikke noe tvil om at interessen økte da Petter begynte å herje. Han var så mye mer enn bare en vanlig god, langrennsstjerne. Han var en rockestjerne med hele pakka. Petter kom med mange spesielle uttalelser og mobbet svenskene litt, sier Frode Estil.

Ulvangs hyllest

Også Vegard Ulvang, nå leder av langrennskomiteen i FIS, beskriver Petter Northug som en ekstrem profil overfor Dagbladet.

- Petter har betydd mye, svært, svært mye, for langrennssporten, sier Ulvang til Dagbladet.

- Har han forandret sporten?

- Å ja! Han var den første som tok fellesstarter og den taktiske biten til et nytt nivå. Mange har tatt etter ham. Sånn er det med de beste: De blir kopiert av små barn.

- Er Petter ansiktet på moderne langrenn?

- Det kan du si. Han kom med sin hurtighet, selvfølgelig kombinert med en ekstrem utholdenhet, og var med på virkelig å sette preg og skape underholdning med sine rykk. Det er rykket, avslutningene og det taktiske spillet han er mest kjent for. Petter har definitivt tilført sporten veldig mye.

Hør Vegard Ulvang snakke om Northugs betydning for langrennssporten her:

HISTORISK PROFIL: Vegard Ulvang sparer ikke på superlativene når han skal beskrive Petter Northugs betydning for langrennssporten. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Northugs egen versjon

Selv sier Petter Northug at han tidlig var bevisst på hvordan han skulle bli den perfekte moderne langrennsløper.

- Langrenn har fått mer sprint og fellesstarter. Det visste jeg i ungdomsårene. Jeg trente derfor mye på det. Da jeg så på verdenscup som junior, var det ofte fire- og femdobbelt tysk i fellesstart i fristil, sa Northug på gårsdagens pressekonferanse.

- Jeg visste hva jeg måtte gjøre for å bli best. Jeg gjorde om treningen og hadde veldig fokus på avslutninger og hvordan vinne skirenn.

- Når jeg har møtt unger i ettertid, har det vært mye fokus på spurt. Det er bra at de har det fokuset og at jeg har vært med på å trekke sporten i den retningen. Spurten er et viktig våpen, sier 32-åringen fra Mosvika.

- Vi ser at nye typer, som Johannes og flere russere, har avslutningsegenskaper som behøves for å vinne skirenn i moderne langrenn. I den grad har jeg vært med på å påvirke utviklingen, slik at unger synes det er kulere å gå på ski enn for 30 år siden.

- Jeg har gått litt mine egne veier, ikke vært en typisk A4-skiløper, men det har alltid handlet om å vinne skiløp og vinne når det gjelder som mest. Det har vært filosofien min og tanken bak hvordan jeg har levd, oppsummerer Petter Northug.