13 år og brettproff

Mikkel Bang bor i Oslo og er snowboardproff. Han har åtte sponsorer og reiser verden rundt på andres regning. Han er 13 år gammel.

Mikkel er en høflig og veloppdratt ung mann som håndhilser på folk han møter og svarer på ting han blir spurt om. Det er en ganske merkelig tanke at den tynne, lyshårede guttungen som sitter foran meg og drikker brus av pappbeger virkelig lever drømmen. Drømmen veldig mange unge har; å leve livet som snowboardproff.

Det var også i Hemsedal Mikkel fikk sin første spons. Han var ute og lekte seg i snowboardparken da team-manageren til mektige Burton, Renè Hansen, fikk øye på ham. Det endte i kontrakt. Siden har det blitt flere sponsorer, og Mikkel er i stand til det han aller mest vil: å leve av å kjøre snowboard.

Sinnssykt kult

Det var foreldrene til Mikkel som inspirerte ham til å begynne å kjøre snowboard. Da han var seks år, fant han ut at det var sinnssykt kult. Den følelsen har han beholdt.

Å være snowboardproff innebærer mye oppmerksomhet. Veldig mye oppmerksomhet. Mikkel syns det er gøy.

Måten å profilere seg på er ikke nødvendigvis å vinne konkurranser. Det er magasiner og filmer som gjelder.

Det beste Mikkel vet er å se seg selv på bilder og film. Og det får han til stadighet. Sponsorene hans sørger for photoshoots med kjente fotografer i inn- og utland, og sender han dit det måtte være.

Han er på farten støtt og stadig. På snø 80- 100 dager i året.

Lekser først

For det meste reiser han uten foreldrene. Men blir godt tatt vare på av teamet og «ekstrapappa» Jan Prokes. Han har ansvaret for de norske kjørerne til Burton i utlandet, og sørger for leggetider, mat og andre nødvendigheter. Samtidig er selvfølgelig det voksne teamet med på å passe på spirene.

Bestekamerat og proffkollega Fredrik Austbø fra Stavanger er god å ha på alle reisene. Og Fredrik er tross alt 15...

Det naturlige spørsmålet er selvsagt: hva med skolen?

- All reisingen fører til mye fravær, men jeg har klare regler. Jeg får ikke kjøre snowboard hvis jeg ikke har gjort leksene. Og da er valget enkelt.

På de voksnes lekeplass

Mikkel har vært med i en del store konkurranser, blant annet Terje Håkonsens Arctic Challenge. Hver vinter samler Håkonsen alle de beste snowboarderne i verden for å konkurrere på egne premisser. Dette er et av de mest prestisjefylte arrangementene i verden, og det er bare inviterte kjørere som får være med. Mikkel var med som maskot for to vintre siden, men sist vinter deltok han på lik linje med de andre.

Det er rart å tenke på at Mikkel bare er 13 år. Mens andre barn vil bli brannmann eller politi, drømmer Mikkel om snowboard som yrke. Han er så ung. Han liker kosedyr med lyder og å bygge lego. Han er et barn som leker seg på de voksnes lekeplass, og trives med det. Dette er framtida hans. Han er toppidrettsutøver, men er ikke helt klar over det selv. Det er godt å se at barn får være barn så lenge de vil selv, også i idrettsverden. Så lenge det handler om snowboard syns Mikkel at alt bare er gøy, hele tida, uansett.

Jenter som ringer

Likevel vet Mikkel hva det går ut på, hva som kreves.

Han er storebror i familien, har ofte fått høre at han er eldst og prøver så godt han kan å være et godt forbilde for yngre fans. Han vet at mange unge snowboardere føler en viss tilknytning til ham, nettopp fordi han også er ung. Han husker selv hvor gøy det var å få hilse på forbildene sine da han var mindre.

- Det er gøy da, men det kan være litt mange jenter som ringer og sånn. Før hadde jeg egen telefon, og en gang fikk jeg så mye meldinger og oppringninger at jeg kastet telefonen ut av vinduet og så traff den en stein. Den gikk i stykker, men nå har jeg lyst på ny telefon med hemmelig nummer som jeg bare kan gi bort til folk jeg kjenner.

Ingen bekymringer

Framtida innen snowboard kan være veldig usikker. Ingen vet hvor lenge de kan holde på og hva som skjer neste vinter. Er du heldig, kan du kjøre så lenge at du er sikret livet ut. Men mange har fått en kort karriere. Med det støtteapparatet og talentet Mikkel har, og ikke minst kjærligheten han har til sporten, er det liten grunn til bekymring.

Men har han i det hele tatt tenkt på noe annet enn brett?

- Kanskje jeg kunne begynt å jobbe i en butikk der man selger snowboard, det ser gøy ut, sier Mikkel. Eller så har jeg litt lyst til å bli snekker, sitte og hamre og sånn.

Pappa Bang kommer gående inn i skistua og forteller at det er preppet i parken. Mikkel blir ukonsentrert og rastløs, og brått er rollene byttet om. Nå hagler spørsmålene om hvordan dagen min er i dag, hvilket mobilabonnement som er best og om jeg noen gang har klart å rive av pappen på et pappbeger uten å få hull?

- Jeg skjønner at det beste jeg kan gjøre akkurat nå, er å slippe denne sprudlende lille mannen ut i bakken, så han kan få gjøre det han syns er morsomst av alt, å kjøre snowboard, sier pappa Per Bang.

GLAD UNG PROFF: 13-årige Mikkel Bang reiser verden rundt med brettet sitt. Her fra Stratton Montain i USA. - All reisingen fører til mye fravær, men jeg har klare regler, sier Mikkel.
HØYT TIL VÆRS: Mikkel svever høyt over den hvite snøen.
HØYT TIL VÆRS #2</B>
OGSÅ SKOLE: Det blir ikke bare brett for 13-åringen. - Jeg får ikke kjøre snowboard hvis jeg ikke har gjort leksene. Og da er valget enkelt, sier Mikkel.