GAMMEL SKØYTEHELT: Ådne Søndrål tok mange medaljer i både OL og VM i sin tid. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
GAMMEL SKØYTEHELT: Ådne Søndrål tok mange medaljer i både OL og VM i sin tid. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

- 13-åringene må komme på banen. 60-åringene med Bislett-historier kan ikke styre alt

Ådne Søndrål vil modernisere skøyter.

(Dagbladet:) 12.-15. februar er det VM i enkeltdistanser i Heerenveen, Nederland. Den norske troppen består av Erling Hvammen, Håvard Lorentzen, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko på herresiden, mens Ida Njåtun og Hege Bøkko skal gå for Norge på damesiden.

Man kvalifiserer seg til de forskjellige distansene gjennom verdenscupen i hver sesong, og i år er det kun Sverre Lunde Pedersen som har kvalifisert seg til Norges gamle «paradegren», 10 000 meteren.

- Det er i hvert fall en framgang fra OL i Sotsji, da Norge ikke hadde noen på den distansen, sier den tidligere skøyteløperen Ådne Søndrål.

Han har totalt 13 OL- og VM-medaljer, vunnet på slutten av 90- og starten av 2000-tallet.

- Langrenn i Karl Johan Slik det ser ut nå, har ikke Norge gode nok løpere på skøytesiden, og sliter med sponsorer og ikke-eksisterende profiler. Altså stikk motsatt av for eksempel langrennslandslaget.

- Det er nok en kombinasjon av at verden har forandret seg. Før var skøyter stort, mens skiskyting var broren til Heimevernsøvelsen, og langrenn var naturbilder du fikk vite resultatene fra dagen etter, sier Søndrål til Dagbladet.

OL-gullvinneren på 1500-meter fra Nagano-OL 1998 sier at skiskytingen har gjort store endringer, slik at produktet og TV-produktet har endret seg mye de siste årene.

- Før var folk interesserte i å se «mann mot klokka» når det gjaldt skøyter, mens langrenn bare var utregning. Tidligere hadde skøyter en posisjon i byen, mens nå kunne det like greit vært langrenn i Karl Johans gate og skøyter i huttiheita, forteller han.

Mangler profiler Det er mye som har endret seg når det gjelder både skøyter og langrenn her hjemme i Norge, men de to grenene har beveget seg i forskjellige retninger.

Langrenn har blitt mer attraktivt og fått profiler, mens skøyter har mistet sine tidligere profiler, som Johann Olav Koss, Eskil Ervik og Ådne Søndrål, og derfor blitt mindre attraktivt.

- I langrenn har de for eksempel Petter Northug jr., mens skøyter ikke har hatt store profiler på mange år. Derfor får de andre idrettene en annen posisjon. Det er en spiral som spinner i negativ retning for skøyteidretten, sier Søndrål.

For å skape profiler mener den tidligere skøyteløperen at punkt en, to, tre og fire rett og slett er å vinne. Ikke hver gang, men nok til at det skaper en spenning rundt det om Norge kan ta medalje.

- Interessen vil bygge seg opp etterhvert som man får stabile løpere, og da må man skape profiler. For skøyteinteresserte handler det også mye om kultur og historie, og folk vil ikke endre noe. Men vi må sørge for at 13-åringene rundt om i verden kommer på banen, at ikke 60-åringene som har vokst opp med Bislett-historien skal styre alt, sier Søndrål.

Gode utøvere Selv om Norge ikke har herjet i skøyteverden de siste åra, er utøverne våre gode.

- Sverre (Lunde Pedersen, journ. anm.) både har vært og er et vidunderbarn. Han har vært god hele livet, men jevnaldrende har blitt like hurtige som han. Jeg vet ikke om han er god nok til å slå Sven Kramer, men han tar steg og blir bedre og bedre.

Og Søndrål er sikker på at Pedersen vil gjøre det bra.

- Jeg tror han vil bli best i verden. Men jeg vet ikke når det skjer, sier Søndrål.

Bøkko-søsknene Håvard og Hege har vært med lenge, men de siste årene har de vært lite på pallen.

- Håvard Bøkko er det største idrettstalentet jeg har sett. Men han har vært uheldig og måttet konkurrere mot Kramer. Håvard kunne vunnet mye uten han i bildet.

På jentesiden er det kun Hege Bøkko og Ida Njåtun som skal til VM i Heerenveen.

- Ida er god, og det er lenge siden skøyte-Norge har sett en med hennes potensiale.

Stor idrett Selv om skøyter er en relativt liten idrett i Norge, er den stor i mange land.

- Det er lett å tenke at det er en liten sport, men den har vinnere fra store deler av verden. Det har for eksempel ikke langrenn. Det blir en litt annen greie da, sier Søndrål.

Han mener alle har en mulighet til å vinne, uansett hvilket land man kommer fra.

VIL MODERNISERE: Ådne Søndrål mener skøyter må moderniseres her i Norge, for at vi igjen skal få medaljekandidater. Foto: VEDLOG/HANS ARNE, Dagbladet
VIL MODERNISERE: Ådne Søndrål mener skøyter må moderniseres her i Norge, for at vi igjen skal få medaljekandidater. Foto: VEDLOG/HANS ARNE, Dagbladet Vis mer

- Selv om det kanskje ikke så sånn ut under Sotsji-OL da det var veldig mye oransje (Nederland, journ. anm.) på pallen.

Under OL i Sotsji 2014 tok Nederland hele åtte gullmedaljer, hvor to var på lagtempo, syv sølvmedaljer og åtte bronse. Norges beste plassering var to femteplasser: en på lagtempo og den siste var Sverre Lunde Pedersen på 5000 meter.

Snart kommer juniorene Lasse Sætre er tidligere skøyteløper på landslaget, og trener nå juniorlandslaget. Selv om Norge ikke har tatt mange medaljer de siste årene, har Sætre troa på en ny æra for Norge.

- Vi har ikke fått frem langdistanseløpere de siste årene, så det er ikke rart vi bare har én på 10 000 meteren i Heerenveen. Nå har vi Sverre som er en bra løper og et godt forbilde, og snart kommer nok en del av juniorene vi har som er gode på lengdeløp, sier Sætre til Dagbladet.

Han tror blant annet at fokus er en grunn til at Norge ikke har prestert på lengdeløp.

- Dessuten velger mange korte- og mellomdistanser isteden, fordi de må trene mer og lenger om de skal gå lengdeløp. Da velger man hva som skal satses på, forteller han.

Den tidligere landslagsløperen sier til Dagbladet at man må motivere løperne til å bli toppidrettsutøvere.

- Skal man bli best, må man være mest mulig på trening. Man må ha den "indre driven" selv. Det er utøveren selv som må ville det, og gjøre jobben. Det er nøkkelen til suksess, sier Sætre.

Sårbare Sett bort i fra at skøyter og langrenn er vinteridretter, er det ikke mye likt.

- Vi er en miniputt, og det er tungt å få det stabilt. Sånn sett er vi sårbare, vi har ikke nok folk. Men vi gjør det beste ut av det.

Sammen med NRK har Sætre prøvd å finne ut hva de kan gjøre for at skøyter blir større her hjemme.

- Vi har blant annet snakka om hvordan vi skal få vist hvor stor fart det er. Man kommer jo opp mot 60 kilometer i timen, det er bare alpint det går raskere i. Langrenn er jo ikke i nærheten fartsmessig - i hvert fall ikke på flatmark.

Han vil at Norge ser mot Nederland, hvor de har vært flinke til å finne vinkler og fremme sporten.

- Skøyter er en helt unik sport. Ettersom det og friidrett er konkurranse mot klokka, vet man hvor god folk er. Det at sporten er målbart er det mest fascinerende med skøyter, sier han.

Nå ønsker han at Norge kan hamle opp mot nettopp Nederland.

- De har mange flere løpere, så det skaper et slags trykk i laget. Det er både positivt og negativt, men det kunne nok vært sunt med litt mer konkurranse i det norske laget.

JUNIORTRENER: Tidligere landslagsløper Lasse Sætre trener Norges juniorer. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
JUNIORTRENER: Tidligere landslagsløper Lasse Sætre trener Norges juniorer. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer