13 i fjor - 16 i år ?

IOK vil sjekke alder på kinesisk OL-vinner.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har bedt Det internasjonale turnforbundet (FIG) om å granske alderen til den kinesiske turneren He Kexin.

He er ifølge offisielle dokumenter 16 år gammel, men så sent som i fjor høst skrev kinesiske medier at hun var 13. Da ville hun ikke vært gammel nok til å delta i OL.

- Ettersom det har vært uoverensstemmelser angående hennes alder, har vi bedt FIG om å se nærmere på saken, opplyste en IOK-talsmann fredag.

He vant OL-gull i skranke og var en del av laget som slo USA i lagkonkurransen. Amerikanerne har flere ganger beskyldt kineserne for å bruke turnere som ikke er gamle nok.

For å få delta i OL i turn må utøveren fylle 16 år innen utgangen av året.

En amerikansk dataekspert hevdet torsdag i en e-post til ulike medier at han har funnet kinesiske dokumenter som viser at He ble født i 1994, ikke i 1992 som oppgitt. (NTB-Reuters).

 SEIER PÅ HJEMMEBANE:  Den kinesiske turnjenta He Kexin vant svingstang på hjemmebane i Beijing-OL. Nå vil IOK vite om hun var gammel nok til å være med. Foto: AP/SCANPIX.
SEIER PÅ HJEMMEBANE: Den kinesiske turnjenta He Kexin vant svingstang på hjemmebane i Beijing-OL. Nå vil IOK vite om hun var gammel nok til å være med. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
 GAMMEL NOK?  Gullvinner He Kexin fra Kina (t.v.) og sølvvinner Nastia Liukin (blir 19 år 30. oktober) fra USA gratulerer hverander etter skranke i Beijing-OL. Men er Kexin 16 siden hun var 13 år fjor? Foto: REUTERS/SCANPIX.
GAMMEL NOK? Gullvinner He Kexin fra Kina (t.v.) og sølvvinner Nastia Liukin (blir 19 år 30. oktober) fra USA gratulerer hverander etter skranke i Beijing-OL. Men er Kexin 16 siden hun var 13 år fjor? Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer