KLAR FOR BISLETT: Andreas Thorkildsen viste at storformen er i anmarsj med et kast på over 90 meter i Florø i helga. Flyr spydet enda lenger på Bislett? 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KLAR FOR BISLETT: Andreas Thorkildsen viste at storformen er i anmarsj med et kast på over 90 meter i Florø i helga. Flyr spydet enda lenger på Bislett? Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

13 OL- og 28 VM-vinnere klare for Bislett

Men Usain Bolt mangler.

||| Stevnegeneral Steinar Hoen jubler, for fredagens Diamond League på Bislett blir en friidrettsfest uten like med 13 OL- og 28 VM-vinnere til start.

Aldri har så mange mestere vært samlet på Bislett tidligere. Det er duket for topp deltakelse i så å si alle øvelser, men det er klart at noen av øvelsene blir mer spennende og interessante enn andre. Spyd for menn med Andreas Thorkildsen i toppslag blir uten tvil et høydepunkt.

Han kastet 90,37 meter i Florø lørdag uten full klaff og knuste erkerivalen Tero Pitkämäki. Neste mål nå er norsk rekord for et fullsatt Bislett fredag kveld.

- Dersom forholdene blir bra, ser jeg ikke bort fra at det kan gå veldig langt på Bislett, sa Thorkildsen til NTB etter oppvisningen i Florø.

Han satte banerekord og årsbeste i verden, og han gjorde Pitkämäki til noe som lignet en statist. Thorkildsen er i aller høyeste grad klar for Bislett-festen sammen med et stjernedryss av utøvere fra resten av verden.

100-meterduellen mellom Asafa Powell og Jaysuma Saidy Ndure blir også stor. Powll har årsbeste i verden, mens Ndure imponerte med 10,11 i Florø lørdag. Det 100-meterløpet tok han som en treningsøkt. Han har også vært under 10 sekunder i år, men vinden i Doha var litt for sterk.

Spennende årsdebut
Det skal også bli spennende å se Christina Vukicevic i årsdebuten på 100 meter hekk.

Hun skulle ha deltatt i Florø, men valgte å stå over for å være i toppslag til Bislett. En skade i låret tidligere i år satte henne litt tilbake, men nå er hun frisk og klar for nye topptider. På Bislett møter hun amerikanske Lolo Jones og Perdita Felicien, så konkurransen kan ikke bli stort bedre for det norske korthekkhåpet i Barcelona-EM senere i sommer.

Alle de beste norske utøverne skal i aksjon.

Caroline Bjerkeli Grøvdal løper 3000 meter hinder, og Ingvill Måkestad Bovim som virkelig begynner å få sving på løpingen sin på både 800 og 1500 meter, skal være med på Bislett. Måkestad Bovim løper 800 meter fredag kveld.

På 800-meteren for menn er det varslet verdensrekordforsøk med David Rudisha og Abubaker Kaki i hovedrollen. De skal forsøke å slå Wilson Kipketers legendariske 1.41,11. Det kan gå med gode forhold og støtte fra det entusiastiske Bislett-publikummet.

Store gutter
Også de virkelig store guttene skal i aksjon på Bislett i år. Det gjelder kulestøterne som ikke har vært med på verdensrekordarenaen framfor noen på de siste ti årene. Reese Hoffa, Adam Nelson og Christian Cantwell skal kjempe om Diamond League-poeng i Oslo.

Men det kommer mange andre profiler også. Blanca Vlasic stiller i høyde, Steve Hooker i stav for menn, Bernard Lagat stiller på 100 meter, Carolina Klüft skal hoppe lengde, og det blir også mulig å få se utøvere som Tatjana Lebedeva, Jelena Slesarenko, Christine Ohuruogo, Mike Frater og mange andre.

Men tilbake til selve stevnet og spyd for menn. I Florø viste Thorkildsen at Pitkämäki ikke er noen målestokk i øyeblikket. Det er derimot de unge tsjekkerne med Petr Frydrych i spissen. Frydrych hadde årsbeste i verden før Thorkildsen kastet over 90 meter lørdag ettermiddag.

Kanskje duellen mellom den 22 år gamle tsjekkeren og Andreas Thorkildsen blir vel så spennende som den 51. duellen mellom Thorkildsen og Pitkämäki? Alt er i alle fall duket for et stjernedryss av de sjeldne og et nytt storestevne på ærverdige Bislett stadion fredag kveld.

(NTB)