13 prosent sjanse

Andreplassen er fullt oppnåelig – og her er det matematiske beviset.

FORTSATT MULIGHET: Bjørn Helge Riise (t.v.) og Christian Grindheim deppet da Nederland viste seg alt for sterke på De Kuip i midtuka, men landslaget har fortsatt en mulighet til å klare annenplassen i gruppa - 13 prosent, har Norsk Regnesentral regnet seg fram til.Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORTSATT MULIGHET: Bjørn Helge Riise (t.v.) og Christian Grindheim deppet da Nederland viste seg alt for sterke på De Kuip i midtuka, men landslaget har fortsatt en mulighet til å klare annenplassen i gruppa - 13 prosent, har Norsk Regnesentral regnet seg fram til.Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

||| Annenplassen i gruppe ni er hva Norge drømmer om for å kunne gå til neste sommers VM-sluttspill - samt at en annen gruppetoer får færre poeng enn Norge. Det siste er det lite Norge kan gjøre noe med, men annenplassen er fortsatt innenfor rekkevidde - skal man tro Norsk Regnesentral.

Kun sju prosent for 12 poeng
På oppdrag fra Dagbladet har Magne Aldrin regnet ut de norske sjansene for at Norge skal være det laget som ender nærmest Nederland i vår kvalifiseringsgruppe. Og, skal man tro sjefsforskeren hos Norsk Regnesentral, så vil Norge klare det i et av åtte tilfeller - 13 prosents sjanse gir Aldrin Norge for å ende som nummer to i kvalifiseringsgruppe 9.

- Vi har beregnet at Norges sjanser til å klare anneneplassen per i dag er 13 prosent. Men det er bare sju prosent sjanse for at de kommer på andre plass og med 12 poeng, forklarer Aldrin.

12 poeng vil etter alle solemerker være det Norge må ha for å kunne ha mulighet til å kvalifisere seg til play offsen som en av de åtte, beste toere. Dermed MÅ Norge vinne sine tre gjenstående kamper i sin gruppe, og det er det god grunn til at vi skal klare, skal man tro Aldrin.

Norge favoritt i alle sine gjenstående
Ut fra forutsetningene, hvor hvert lag har fått tildelt et styrketall etter sine prestasjoner så langt i gruppa (Nederland 100, Skottland 67, Makedonia 63, Norge 62 og Island 55), i tillegg til at det man har vektlagt faktorer som ferdigheter, tilfeldigheter og hjemmebanefordel, er Norge faktisk den største favoritten i hver av sine tre gjenstående kamper:

- Norge har 36 prosent sjanse for å slå Skottland, skottenes seierssjanser er 33 prosent.

- Norge har 36 prosent sjanse for å slå Island, islendingene har 33 prosent vinnersjanser.

- Norge har 40 prosent sjanse for å slå Makedonia, makedonerne har 29 prosent vinnersjanser.

Mot poengtap for Skottland
For at Norge skal kunne bli nummer to i gruppa, må også Skottland avgi poeng i minst en av sine siste to landskamper. Det er det også gode muligheter for kan skje, skal man tro Norsk Regnesentral:

- Makedonia har 60 prosent sjanse for å kapre poeng, mener Aldrin, mens Nederland har hele 80 prosent sjanse til å reise ubeseiret fra Hampden Park - ut fra dagens forutsetninger.

Ender Norge som nummer to i sin gruppe med tolv poeng, er mulighetene brukbare for avansement. En kjapp titt på de andre tabellene tyder på at gruppetoerne i kvalgruppe 3 og 8 fort kan ende opp med 12 poeng i sine kamper mot topp fem-lagene i sine puljer. Dermed er det målforskjellen som vil være avgjørende.