<strong>SPLITTER SPORTEN:</strong> Alexander Legkov (til høyre) ble tidligere i år utpekt som en av de avslørte doperne fra Sotsji-OL. Den påstanden er ikke bevist gjennom den framlagte rapporten. Nå er det opp til det internasjonale Skiforbundet å finne ut hvilke utøvere som skjuler seg bak de minst 13 positive prøvene fra langrenn som ble manipulert på laboratoriet i Moskva. Svaret vil splitte den lille sporten og true vennskapet mellom løpere som Alex Harvey, Martin Johnsrud Sundby og Alexander Legkov. FOTO: Anders Wiklund / TT .
SPLITTER SPORTEN: Alexander Legkov (til høyre) ble tidligere i år utpekt som en av de avslørte doperne fra Sotsji-OL. Den påstanden er ikke bevist gjennom den framlagte rapporten. Nå er det opp til det internasjonale Skiforbundet å finne ut hvilke utøvere som skjuler seg bak de minst 13 positive prøvene fra langrenn som ble manipulert på laboratoriet i Moskva. Svaret vil splitte den lille sporten og true vennskapet mellom løpere som Alex Harvey, Martin Johnsrud Sundby og Alexander Legkov. FOTO: Anders Wiklund / TT . Vis mer

13 russiske langrennsløpere og 10 skiskyttere testet positivt. Nå starter jakten på hvem dette er

Tør de internasjonale særforbundene starte sine egne undersøkelser i Russland?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SJOKKRAPPORTEN om systematisk statlig russisk svindel fram mot Sotsji-OL inneholder en statistisk oversikt som spesielt interesserer det norske idrettspublikummet:

  • 23 av de positive russiske dopingprøvene som sportsdepartementet fikk manipulert bort i laboratoriet i Moskva, kommer fra skiløpere og skiskyttere.

Den russiske svindelen i skiskyting preger fortsatt sporten, og er en velkjent utfordring for det internasjonale forbundet (IBU) Derimot har russisk langrenn de siste årene framstått renere.

Det bildet knuses av denne rapporten:

  • Opp til 13 dopede langrennsløpere kan være hjulpet gjennom kontrollen etter direkte ordre fra det russiske sportsdepartementet.

Denne avsløringen gir det internasjonale Skiforbundet (FIS) en voksen utfordring. For i langrenn er Russland en stormakt.

HVILKE løpere dette gjelder, fortelles ikke . Ganske tidlig i sin to måneder lange granskingsperiode innså den canadiske sjefsgranskeren professor Richard McLaren at han måtte gjøre et valg:

  • For å kunne gi de internasjonale idrettslederne en rettferdig gjennomgang av omfanget av russisk svindel i tide til å diskutere utestengelse fra Rio-OL, måtte enkeltsakene legges bort.

Derfor inneholder rapporten bare et samlet tall på 312 positive prøver fra perioden 2011 til 2015 som ble trikset bort, med en oversikt over hvilke idretter disse testene kommer fra,

Det langt overveiende materialet er funnet i friidrett (139). Dette gjorde at McLarens undersøkelse sist måned i hemmelighet ble en del av grunnlaget som førte til utestengelsen av russisk friidrett i Rio-OL..

Nå mer enn antyder resten av triksingen at de fleste andre sommerolympiske idretter garantert blir uten russere. For denne dopingsvindelen omfatter 117 prøver fra vektløfting, 28 fra bryting, 27 fra kano -og kajakk, 26 fra sykling og 18 fra svømming.

FOR å skjønne graden av russisk vanvidd, tilhører i tillegg 35 manipulerte positive prøver utøvere som vanligvis er med i Paralympics. Etter gjennombruddet i London for fire år siden, er det blitt mye god statlig PR å hente fra sportsidolene med en eller annen fysisk hindring. Her altså med alle midler.

Det var jo det som skjedde i vinterøvelsene i Sotsji der det russiske statspolitiet satte opp et eget system for å bytte positive russiske prøver med spesiallaget dopingfri urin utviklet av Russlands eget antidopingbyrå på WADA-laboratoriet i Moskva,

Styggere kan det knapt bli.

MEN det er jo akkurat det dette er,

For i rapporten blir det understreket at de 312 positive prøvene som man nå vet er blitt manipulert, bare utgjør en liten del av det faktiske dopmaterialet som det russiske sportsdepartementet forfalsket.

Det gjør at 13 falske prøver fra langrenn, 10 fra skiskyting og 24 fra skøyter sannsynligvis er et lavt anslag på den svindelen som pågår i de vinterøvelsene der norske utøvere preger resultatlistene.

Dette er altså en svindel som ned på detaljnivå ble styrt sentralt i departementet. De ansatte ved Moskva-laboratoriet var pålagt å rapportere alle positive dopingprøver direkte til en statlig liason-offiser. Disse offiserene som alle er navngitt i rapporten, tok så den enkelte sak til vise-sportsminister Yuri Nagornykh. Han vurderte om den avslørte utøveren var viktig nok til å manipulere det positive dopfunnet. Det skjedde i litt over halvparten av sakene.

Ved enkelte viktige saker var også sportsminister Vitalij Mutko direkte med på avgjørelsen. Rapporten viser hans initialer på papirene der en utenlandsk fotballproff i en russisk klubb blir hjulpet gjennom dopkontrollen.

HVORDAN langrennsporten kan hjelpes videre, bestemmer FIS. Allerede i fjor høst ivret den tidligere canadiske storløperen Beckie Scott for at sporten måtte starte sin egen granskingskommisjon.

Scott sitter i WADA-styret som utøverenes representant, og har også hjulpet Richard McLaren med innsamlingen til denne rapporten. Det gir henne mulighet til å presse på videre for å få startet saker mot de enkelte russiske langrennsløperne samt å få en full gjennomgang av russisk langrenn.

Det siste er sannsynligvis det viktigste. Dette statsdopet må angripes og straffes som det er.

Altså et systematisk russisk forsøk på å svindle alle oss som er glad i internasjonal idrett.

FOTNOTE: Les hele McLaren-rapporten her. Den er spennende som en fantasifull krim. Men den framstår dessverre troverdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer