Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM i Kroatia:

14 år gammel sensasjon tenner håpet om norsk EM-bragd

Bare tre lag har åpnet med tap og tatt EM-gull.

TRENGER OPPTUR: Kent Robin Tønnesen, Gøran S. Johannessen, Bjarte Myrhol, landslagsjef Christian Berge, Zeljko Tomac og Sander Sagosen jakter seier i EM i kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRENGER OPPTUR: Kent Robin Tønnesen, Gøran S. Johannessen, Bjarte Myrhol, landslagsjef Christian Berge, Zeljko Tomac og Sander Sagosen jakter seier i EM i kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Hviterussland, kl. 2030

POREC (Dagbladet): 2004. 2008 og 2016. Det er de eneste gangene et lag har åpnet håndball-EM med tap, for så å slå tilbake med gull.

Det viser også at det er mulig for de norske håndballherrene som åpent med et bittert 31-32-tap for Frankrike. I kveld venter Hviterussland - en kamp som Norge i teorien må vinne.

Norges landslagssjef Christian Berge er klar over at tre lag - Danmark i 2008, og Tyskland i 2004 og 2016 - tok EM-gull til tross for tap i første kamp.

- Jeg vet. Det er en lang vei fram dit, til gullet, sier Berge til Dagbladet og humrer litt.

La oss ta en titt på eksemplene som kan gi Norge et ekstra håp:

Tyskland i EM 2004:

At Tyskland gikk hele veien i 2004 er nesten et lite mirakel. Tyskerne hadde et bra mannskap, men ble faktisk nummer tre i gruppespillet med seier, uavgjort og tap. Åpningskampen ble tapt 26-28 mot Serbia og Montenegro. På nærmest mirakuløst vis tok tyskerne seg videre og endte øverst i hovedrunden til tross for bare tre poeng i gruppespillet. Tre strake seire i hovedrunden sørget for tysk avansement til semifinale - samtidig gikk andre resultater deres vei. I semifinalen ble Danmark slått, og i finalen fikk Slovenia svi med 30-25. Det er trolig det største comebacket i EM-historien.

Danmark i EM 2008

Danmark ble EM-mester i 2008, men tapte åpningskampen 26-27 mot Norge. Danskene ble nummer to i gruppa bak Norge, men slo voldsomt tilbake i hovedrunden med tre strake seiere. I semifinalen og finalen ble Tyskland og Kroatia slått.

Tyskland i EM 2016

Tyskerne åpnet forrige EM med tap 29-32 mot Spania. Tyskland svarte med strake seire, og i semifinalen ble Norge slått 34-33 etter dramatiske sluttsekunder. I finalen var Tyskland overlegne med 24-17.

Det første håndball-EM ble arrangert i 1994 og det har vært 12 mesterskap. I tre av disse har laget snublet i starten.

Tøff test

De tre eksemplene viser at Norge fortsatt har alle muligheter til å lykkes i Kroatia-EM, men de har ikke råd til flere feilskjær. To gruppespillkamper gjenstår, mot Hviterussland i kveld og Østerrike tirsdag.

Deretter skal Norge (trolig) videre til hovedrunden der de tre beste lagene i gruppe A og B møtes. Kroatia, Sverige, Island og Serbia er potensielle motstandere der.

- Hviterussland er en tøff oppgave først for oss. De spiller ganske likt slik vi ønsker å framstå. Vi må virkelig slåss. Laget vårt er skrudd sammen slik at vi ønsker å vinne hver eneste kamp - og det må vi for å gå så langt vi ønsker, sier Christian Berge.

Gullag?

Spillerne selv er klare over at det er ekstra press på dem i resten av EM, men mener at tapet mot Frankrike ikke endrer forutsetningene.

- Vi kan slå alle og tapet mot Frankrike endrer ikke målsettingen om medaljer. Vi skal vinne hver kamp, og det har vi muligheten til. Holder vi samme nivå som mot Frankrike og er litt ekstra skjerpet, så kan vi ta alle lagene i EM, sier Kent Robin Tønnesen til Dagbladet.

- Føler du Norge er et gullag?

- Ja, på vårt beste er vi det, sier Tønnesen.

Landslagskaptein Bjarte Myrhol forteller at Frankrike-kampen kan være en vekker og mener alle muligheter er åpne.

- I alle mesterskap handler det om å spille seg bedre og bedre. Det er nøkkelen. Vi har mange spillere som spilte «ok pluss» mot Frankrike. Det var ingen som var virkelig var fantastiske, kanskje bortsett fra Kent Robin (Tønnesen). Det betyr at vi har mye å gå på - og da skal de andre lagene få problemer, sier Myrhol

Norge - Hviterussland spilles klokka 20.30. Kampen vises på TV 3.

SPILLERNE OM YRKER: EM 2018 er i gang, men hva ville de gjort hvis de ikke spilte håndball? Reporter: Julie Solberg, Henriette Eilertsen og Martine Johansen, Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen, Klipp: Frida Andersen Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!