14 åring vil fly i VM-bakken i Ramsau

VIKERSUND (Dagbladet): Hun har kjøpt knallgul hoppdress av Espen Bredesen, og 2,45 meter lange Elan-ski av Ole Gunnar Fidjestøl. - Drømmen min er å bli skiflyger, sier skolejenta Line Jahr (14) fra Vikersund.


HOPPENDE FJORTIS: Line Jahr har hoppet siden hun var fem år. Nå er hun klar for VM-bakken i Ramsau.

Siden femårsalderen har hun hoppet på ski. Vinterens mål er Grand Prix-rennet for jenter i den minste VM-bakken (K90) i Ramsau 19. februar. Dit er det meningen å sende to norske hoppjenter: Line fra skiflygingsbygda Modum og Monika Sørensen (19) fra Harstad.

Skiflyging?

- På sikt er drømmen min å sette utfor skiflygingsbakken i Vikersund. Under rennet i fjor hadde jeg jobben med å samle inn startnummerne til hopperne. Jeg er aldri redd oppe på toppen, og kan godt tenke meg å sette verdensrekord selv, sier 1,63 meter høye og 50 kg lette Line Jahr.

Østerrikske Eva Ganster er jenta som har hoppet lengst på ski. I februar 1997 landet hun på 167 meter i Kulm.

- Jeg har 73 meter som rekord, satt sist lørdag. Forbildet mitt er Takanobu Okabe, som har bakkerekorden i Vikersund med 194 meter. Ved juletider i fjor gikk jeg på trynet i kulen en gang, men det var fordi det lugget i nysnøen på hoppet, sier Line Jahr.

Skihoppingen fikk hun inn med morsmelka.

- Besteforeldrene mine har hoppet, det samme har foreldrene og tantene og onklene mine. At jenter hopper på ski, synes jeg er helt naturlig. Utfor er nok en enda tøffere sport, sier Line.

  • Til daglig går hun i klasse 9A på Nordre Modum ungdomsskole. Selv om det er bra hoppmiljø på skolen, er Line den eneste jenta som lufter seg på den måten. Hun er oppvokst med tre brødre, og har en tvillingbror (Tomas) som også er skihopper.

Holmenkollen

- I tillegg til rennet i VM-bakken i Ramsau, håper jeg å få hoppe i Holmenkollen i løpet av vinteren. Men det er trenerne mine (Tor Håkon Standnes og Tom Håre) som avgjør om jeg er god nok. Det blir nok nei - foreløpig, sier Line.

Nytt i vinter er at hun slipper å konkurrere med gutter. For første gang er det egne jenteklasser i hoppbakken. «Hopprekrutt 2000» arrangeres over hele landet. For å stimulere interessen, vil hoppkomiteen i skiforbundet belønne de kretsene som rekrutterer flest hoppjenter. Premiene er barnehoppski.

- Skihopping er en flott jentesport. Akkurat som fotball er om sommeren, sier Line Jahr.