Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

14 av 15 Tour-vinnere innblandet i dopsaker

Bør Alberto Contador overføres til de få rene?

 I GANG:  Belgias favoritt på åpningsetappen Philippe Gilbert (C) drar i gang årets Tour de France. Får rittet igjen en sammenlagtvinner som er innblandet i doping? Foto: AFP/Pascal Pavani.
I GANG: Belgias favoritt på åpningsetappen Philippe Gilbert (C) drar i gang årets Tour de France. Får rittet igjen en sammenlagtvinner som er innblandet i doping? Foto: AFP/Pascal Pavani. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅ HAR Tour de France begynt slik arrangørene minst av alt ønsket å innlede det prestisjefylte arrangementet sitt:

•• Med den beste utøveren i en uavklart dopingsak.

I den tross alt ganske omfattende vaskeoperasjonen for å få vekk doping fra internasjonal sykkelsport, er det nettopp de franske arrangørene som har vært villig til å bruke sterkest lut. Denne gangen har de knapt hatt noe valg. Etter at idrettens høyeste domstol (CAS) gikk med på å utsette saken mot Alberto Contador enda en gang, har spanjolen rett til å få starte i Tour de France.

Det gjør Contador selv om han risikerer å miste også en eventuell ny sammenlagtseier hvis CAS om halvannen måned dømmer han for bruk av det forbudte middelet clenbuterol fra Touren i 2010.

SELV OM det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og verdens antidopingbyrå (WADA) ønsker spanjolen dømt, har de akseptert både utsettelsen og deltakelsen. Det er greit nok. Også Alberto Contador er uskyldig før noe annet er stadfestet i en endelig dom.

Dessuten er dette en generelt vrien sak selv om Contadors forklaring om en dopet spansk kjøttmiddag virker tynn. Seinest for et par uker siden ble det meldt at WADAs vitenskapssjef Olivier Rabin hadde ymtet om muligheten for å innføre en terskel for clenbuterol fordi matvarer i flere land beviselig er infisert med dette middelet. Offisielt endte denne åpningen med en pressemelding fra WADA uten innføring av terskel, men med følgende formulering:

_Det er en mulighet for at lave clenbuterolverdier hos en utøver under visse omstendigheter kan være forårsaket av mat.

Slik fortsetter debatten om matdop uansett utfallet av Contadors sak i CAS.

MEN SLIK FORTSETTER også spekulasjonene om hvem av de beste i Tour de France som oppnår resultatene sine ved hjelp av dop:

•• For det er sannsynlig at en Tour-vinner har vært -- eller blir -- innblandet i doping.

Nettstedet VeloNews gikk i vår gjennom dophistoriene rundt medaljevinnerne i de 15 siste utgavene av Tour de France. Dette tidsrommet dekker hele perioden der det etter sigende skal ha vært storvask i sykkelmiljøet for å få vekk denne skampletten fra sporten. Desto mer skremmende er tallene som enkelt lar seg summere på grunnlag av oversikten:

•• Av 21 medaljevinnere i Tour de France siden 1996, har bare 6 ryttere ikke vært innblandet i noen dopinghistorie.

Og om mulig enda verre:

•• Hele 14 av 15 sammenlagtseire har gått til syklister som er dømt eller blitt etterforsket for dop.

Her  finnes de store navnene som Bjarne Riis, Jan Ullrich, Lance Armstrong og Alberto Contador. Blant de seks vinnerne i denne perioden skiller bare Carlos Sastre seg ut. Spanjolens triumf i 2 008 er spesiell, etter at nyhetsmeldingene om hans positive CERA-prøver ble til ingen ting et par måneder seinere.

For med Sastre-seier og den ubestridte australieren Cadel Evans på andreplass, ble det ny Tour-rekord for de få rene med hele to av tre pallplasser.

DET SKAL uvant svak sykling fra Alberto Contador til for å slå den rekorden i år. Med sin helt spesielle kraft til å sprenge konkurrentene med tempovekslinger i de bratteste bakkene, er Contador favoritt igjen. Han er en av de få som er rå nok til å vinne både Giro d'Italia og Tour de France i samme sesong.

Men om dette blir seire uten dop gjenstår altså å se.