140 brøt da Arvesen tok gull

Kurt Asle Arvesen ble norgesmester etter beinhardt ritt.

Hans fjerde NM-tittel i fellesstart sørger for at Kurt Asle Arvesen (33) får sykle Tour de France i rødt, hvitt og blått.

For første og eneste gang siden Thor Hushovd syklet verdens mest prestisjefylte sykkelritt i den norske flaggdrakten i 2004, skal Arvesen gjøre det samme fra 5. til 27. juli. Ingen andre av de elleve Tour-nordmennene gjennom tidene har vært fersk norsk mester og syklet Tour de France det samme året. 

- Ja, nå får de sette i gang å trykke drakter. Det blir kult og utrolig artig å bære den trøya i Tour de France. Jeg som syklist får mer oppmerksomhet, og det samme får laget, sponsoren - og ikke minst Norge, sa Kurt Asle Arvesen til NTB etter blodslitet av et NM-ritt i Bergen søndag.

Den svenske sportstøyprodusenten Craft, som sponser Team CSC, skal allerede ha designet klart. Det står Arvesen selv bak etter forrige NM-seier (2002), da han ga blaffen i malen og fikk produsenten Nalini til å lage «flaggdrakt».

Kort etter ble Arvesen-designet adoptert av Norges Cykleforbund.

Feltet smadret
Etter at hele feltet var smadret, fikk både Frederik Wilmann og Edvald Boasson Hagen juling. Og halvveis ut på sisterunden hadde også «remmehåpet» Stian Remme fått mer enn nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arvesen syklet over mållinjen i ensom majestet etter fem og en halv time sykling i øsende regnvær. 

- Dette var mitt 14. senior-NM, men neppe det hardeste. Det første i Gjøvik var verre etter en periode med lungebetennelse. Da gikk det så dårlig at jeg brøt. Men jeg har lært siden den gang og sto over temporittet (fredag) for å hvile ut etter sykdom, fortalte Team CSC-rytteren.

TAKLET FORHOLDENE: Kurt Asle Arvesen var best i de tunge forholdene i Bergen. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX
TAKLET FORHOLDENE: Kurt Asle Arvesen var best i de tunge forholdene i Bergen. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX Vis mer

NM-gullet var hans sjuende individuelt. I tillegg har veteranen to lagtempogull. Etter søndagens suksess står Kurt Asle Arvesen alene på topp med fire seirer i NM-fellesstart for menn. 

- Det betyr mye, innrømmet mannen fra Eresfjord.

Bak seg har han lagt tidligere storheter som Per og Geir Digerud, Odd Berg og Erling Kristiansen, alle med tre seirer hver på fellesstart.

Men fortsatt er det et stykke opp til tidenes NM-grossist Aage Myhrvolds 16 titler.

Ikke stresset

NM-rittet var beinhardt, og bare åtte av totalt 148 startende fullførte. Arvesen endte 24 sekunder foran Remme, 3.02 minutter foran bronsevinner Lars Petter Nordhaug og 5.39 minutter foran førsteårsproffen Edvald Boasson Hagen.

Fjorårsvinner Alexander Kristoff tok femteplassen. 

- Det var mange år siden jeg vant sist nå, så følelsen var temmelig surrealistisk da jeg tråkket over mål. Hadde jeg virkelig vunnet? En skikkelig god seier for meg og for klubben min, Nesset, konkluderte 33-åringen med seier også i 2002, 1998 og 1997 (samme året som VM-seieren for amatører).

140 brøt da Arvesen tok gull

Arvesen syklet kontrollert og lot seg ikke stresse av at sterke kort som Hagen, Remme, Kristoff og Mads Kaggestad lå over minuttet foran midtveis i rittet. Et kraftfullt drag, og storfavoritten spiste opp drøye halvminuttet.

Da fire av 21 runder gjensto, brøt Gabriel Rasch, som ikke hadde med lagkamerat Thor Hushovd på grunn av sykdom.

Hushovd og Arvesen blir årets eneste nordmenn i Tour de France-feltet.

(NTB)

TOUREN I FLAGGDRAKT: Kurt Asle Arvesen vil sykle Tour de France i norsk drakt, etter at han ble norgesmester for fjerde gang.