PENGER I KASSA: Med UEFAs bonusutvikling i Europa League er også lillebroren til Champions League blitt en turnering verd å strekke seg etter, skriver Morten P. Her er Molde i aksjon mot Fernando Llorente og Sevilla i Europa League. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
PENGER I KASSA: Med UEFAs bonusutvikling i Europa League er også lillebroren til Champions League blitt en turnering verd å strekke seg etter, skriver Morten P. Her er Molde i aksjon mot Fernando Llorente og Sevilla i Europa League. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

140 millioner kroner i tippeligaoverskudd er et tall vekslet hjem fra euro

Spillersalg og Europa League gjør tallene penere for tippeligaregnskapet. Men i Bergen er det fortsatt blodrødt.

TIPPELIGAKLUBBENES TOTALE DRIFTSRESULTAT for 2015, det som handler om konstantene og ikke om positive tilfeldigheter som spillersalg og gruppespill i Europa League, viser et samlet underskudd på nitten og en halv millioner kroner. Sammenliknet med underskuddene på «lokal» drift de tre foregående årene - 85,7 millioner (2012), 143,3 millioner (2013) og 98,5 millioner (2014) - er minus 19,5 en liten fest. Men er du eksempelvis fra Bergen (Brann), Kristiansand (Start) eller lever med nedskjæringene på Valle (Vålerenga) er det ingen glede i disse tallene.

Fordi økonomien fortsatt er som en motspiller, og ikke en medspiller.

MEN DET ER håp. Fordi utvikling og god fotball beviselig betaler seg. Derfor er spill i en Europa stadig viktigere målsetting i Tippeligaen. Med UEFAs bonusutvikling i Europa League er også lillebroren til Champions League blitt en turnering verd å strekke seg etter. For tre millioner euro i inngangsbillett er ikke småtterier for en tippeligaklubb med 50, 60, 0g 70 millioner i budsjetter - det redder hele sesonger.

Slik Strømsgodsets salg av Martin Ødegaard i januar 2015 gjorde bunnlinja til en gedigen fest på Marienlyst.

SAMMENLIKNET MED 2014 økte de totale tippeligainntektene med nesten seks prosent. Helt ålreit. Samtidig økte kostnadene med bare 0,8 prosent. Aldeles strålende. Men best er den posten fotballen kaller driftsresultat 2 og som inkluderer spillersalg og det man definerer som salg av andre driftsmidler og immaterielle eiendeler.

Samtidig som det også er farligst.

FOR NORSK TOPPFOTBALL går ikke bra selv om den går litt bedre og driftsresultat 2 viser 140 millioner på bunnlinja. De som utvikler et objekt eller to, eller kommer seg til Europa Leagues gruppespill slik Molde og Rosenborg gjorde det i fjor høst, greier seg. Alle de andre må bare kutte, kutte mer og kutte enda litt til. Men det er riktig som dagens halvårlige gjennomgang av regnskap og det finansielle oppfølgingsystemet forteller, det er veldig mye som tyder på at fotballen har fått kostnadene sine under kontroll.

Man lever ikke lenger så til de milde grader for kreditors regning.

Men fortsatt er alt for mange dessverre helt avhengig av sine rike onkler og velgjørere.

 

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.