15 av Høgmos menn står uten hjemmeseier med landslaget

Det vil de gjøre noe med i kveld.

MANGLER TRIUMFEN: Bare en tredel av Høgmos tropp har vunnet hjemmekamp med Norge. Harmeet Singh (øverst) og Vegard Forren er blant de 15 som ønsker å komme inn i selskapet. I kveld har de muligheten - mot Bulgaria. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MANGLER TRIUMFEN: Bare en tredel av Høgmos tropp har vunnet hjemmekamp med Norge. Harmeet Singh (øverst) og Vegard Forren er blant de 15 som ønsker å komme inn i selskapet. I kveld har de muligheten - mot Bulgaria. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL/LILLESTRØM (Dagbladet): I 2012, 2013 og 2014 har Norge spilt 13 landskamper på hjemmebane. Tre har endt med seier.

Konsekvensen av statistikken er at nær to tredeler av dagens unge landslagstropp har til gode å kjenne følelsen av en triumf på vår tidligere fryktede nasjonalarena. Av Per-Mathias Høgmos 23 utvalgte spillere har bare åtte spillere vunnet en landskamp på hjemmebane:

• De rutinerte spillerne Rune Almenning Jarstein, Tom Høgli, Tarik Elyounoussi, Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey, samt de velbrukte unggutta Joshua King, Håvard Nordtveit og Stefan Johansen.

De 15 andre i troppen har et intenst håp om å komme seg inn i selskapet i kveld.

Fire av de fem bakerste
Hvis vi ser på laget som slo Malta 3- 0 på fredag, har fire (Nyland, Elabdellaoui, Forren, Linnes) av de fem bakerste fortsatt til gode å sikre hjemmetriumf.

Ørjan Håskjold Nyland debuterte for Norge for ett år siden, og de to hjemmekampene han har spilt har begge endt i tap (0-1 for Skottland i Molde og 0-2 for Italia i Oslo). Men helt blottet for store Ullevaal-opplevelser er Nyland slett ikke: 24-åringen har hentet hjem to cupgull på Ullevaal.

- Det hadde vært veldig kjekt å få den første hjemmeseieren med landslaget også. Det er noe vi ønsker alle sammen, sier Nyland.

- For meg personlig hadde det også vært gøy, selvsagt. Vi ønsket jo et annet resultat sist vi spilte hjemme, men da møtte vi et bra lag i form av Italia, sier Nyland.

Skal ha de tre poengene
I kveld er det Bulgarias tur. En nasjon som i kvalitetsspekteret befinner seg et sted midt imellom Italia og fredagens norske motstander Malta.

- Vi vil selvsagt fortsette å ta poeng. Det blir en viktig kamp - vi og Bulgaria har jo like mange poeng nå. Men vi har hjemmebane, og ønsker å slå dem. Vi har skaffet oss selvtillit, sier Nyland.

Midtbanespiller Stefan Johansen fikk en Ullevaal-seier i beltet da han var med mot Kypros i fjor høst. Celtic-spilleren er fullt klar over at det fort blir en duell mellom Norge og Bulgaria om hvem som kaprer gruppas playoffplass bak Italia og Kroatia.

- Mot Malta følte jeg vi hadde kontroll fra start til slutt. De skapte vel ikke en eneste sjanse. Det blir tøffere mot Bulgaria. Men det er på Ullevaal, og vi må gå utpå for å ha ballen og skape sjanser, sier Stefan Johansen.

- Og Bulgaria er et lag vi må være foran for å komme til EM. Da skal vi gå ut og ta de tre poengene, og vise at vi er foran dem.

Håper på «smitte»
Landslaget har brukt helga til å få innblikk i Bulgarias to siste kamper, hvor Petter Rudi har vært Høgmos utsending.

- Det blir en tøff kamp. De har bra enkeltspillere, så det blir ikke enkelt. Men: Kampen spilles på Ullevaal, vi kommer fra en god opplevelse nå, og vi har «Josh» (King) som er heit om dagen, og vi har Mats (Møller Dæhli) som endelig scoret sitt første landslagsmål. Det må gjøre noe med dem, og det smitter over på oss andre også, sier Tarik Elyounoussi.

• Norge-Bulgaria vises på Max i kveld klokka 20.45.